02 Aralık 2019 10:35
Son Güncellenme Tarihi: 02 Aralık 2019 21:08

Bilinci kapanan Selahattin Demirtaş 7 gün sonra hastaneye sevk edildi

26 Kasım'da nefes daralması nedeniyle bilinci kapanan Selahattin Demirtaş, 7 gün sonra hastaneye sevk edildi. İhlali Demirtaş'ın avukatı ve kız kardeşi Aygül Demirtaş Gökalp duyurmuştu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Edirne Cezaevi'nde tutulan Eski HDP'nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı ve kız kardeşi Aygül Demirtaş Gökalp, ağabeyinin cezaevinde nefes daralması nedeniyle bilincinin kapandığını ancak hastaneye sevk edilmediğini açıkladı. Hastaneye sevkinin 7 gündür gerçekleştirilmediğini söyleyen Aygül Demirtaş Gökalp, "Demirtaş’ın sağlığıyla ilgili en küçük bir olumsuzluğu düşünmek dahi istemiyoruz. Bunun sorumluları, bu vebalin altından kalkamazlar" dedi. Gökalp'in açıklamasının sosyal medyada gündem olması üzerine Demirtaş'ın hastaneye sevk edilmesi kararı çıktı. Gece saatlerinde Demirtaş'ın avukatı ve kız kardeşi Aygül Demirtaş "Şu an itibarıyla hayati tehlike doğuracak bir durum tespit edilmemiştir. Farklı birkaç tahlil ve işlem de yapıldıktan sonra teşhis konulmasını bekliyoruz. Şu anda sağlık durumu ve morali gayet iyidir" bilgisini paylaştı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği gece geç saatlerde yaptığı yazılı açıklamada, Demirtaş'ın yapılan tetkiklerin ardından taburcu edildiğini açıkladı.

"CEZAEVİ DOKTORU SEVK EDİLMESİNİ İSTEDİ"

Edirne Cezaevi’nde tutulan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı ve kız kardeşi Aygül Demirtaş Gökalp, kişisel Twitter hesabından ağabeyinin cezaevinde 26 Kasım’da sağlık sorunu yaşadığını ve bilincinin bir süre kapandığını duyurdu.  Ağabeyinin cezaevinde bilinci kapandığı anda ilk müdahaleyi koğuş arkadaşı Abdullah Zeydan’ın yaptığını söyleyen Gökalp, şunları yazdı:

“26 Kasım Salı günü 05.30 sıralarında müvekkilimiz ve ağabeyim Selahattin Demirtaş’ın, göğüs sıkışması ve nefes alamaması nedeniyle bilinci kapanmıştır. Uzun süre bilinci kapalı şekilde hücresindeyken kendisine ilk müdahaleyi, hücre arkadaşı Sn Abdullah Zeydan yapmıştır. Sonrasında ambulans çağrılmış, kendisine sadece EKG yapılmıştır. Müvekkilimiz acil servis yerine, kapsamlı bir müdahale ve tedavi için kliniğe sevkini talep etmiştir. Cezaevi doktoru da Demirtaş’ın kardiyoloji, nöroloji ve gastroenteroloji olmak üzere üç ayrı bölüme sevk edilmesini istemiştir.”

"EN KÜÇÜK BİR OLUMSUZLUĞU DÜŞÜNMEK DAHİ İSTEMİYORUZ"

Demirtaş'ın avukatları olarak ağabeyinin acil bir şekilde hastaneye kaldırılmasını talep ettiklerini ancak 7 gün geçmesine rağmen hastane sevki gerçekleştirilmediğini söyleyen Gökalp, şöyle devam etti:

“Böylesi hayati önemdeki bir sağlık sorununa rağmen hastaneye sevk edilmemesi, açıkça hayati risk altında tutulduğu anlamına gelmektedir. Selahattin Demirtaş’ın siyasi rehineliği, neredeyse yaşam hakkına yönelik bir müdahaleye dönüştürülmek istenmektedir. Demirtaş’ın sağlığıyla ilgili en küçük bir olumsuzluğu düşünmek dahi istemiyoruz. Bunun sorumluları, bu vebalin altından kalkamazlar. Durumu yakından izliyoruz. Avukat arkadaşlarımız Edirne’de, 24 saat süreyle gelişmeleri takip ediyorlar.”

HDP'DEN ADALET BAKANLIĞI'NA ACİL ÇAĞRI

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumuyla ilgili hükümet ve Adalet Bakanlığı’na acil açıklama yapması için çağrıda bulundu.

Buldan ve Temelli'nin açıklamasında Demirtaş’ın açıklamasında “Sayın Demirtaş’ın sağlığına ilişkin son durum nedir? Neden hastaneye sevki yapılmamıştır? Demirtaş’ın tam teşekküllü bir hastaneye sevki için gerekli işlemler derhal yapılmalıdır. Şu ana kadar bunun gerçekleştirilmemiş olması kesinlikle kabul edilemez ve tüm sorumluluk yetkililerdedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, HDP Meclis Başkan Vekili ve Grup Başkan Vekillerinin de aralarında bulunduğu bir heyetin Edirne Cezaevi’ne gideceği belirtildi.

CHP'DEN ZİYARET KARARI

Demirtaş'ın cezaevinde rahatsızlandığının açıklanmasının ardından CHP'li bir heyet Edirne F Tipi Cezaevi'ne gitme kararı aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Gaziantep Milletvekili Doktor Bayram Yılmazkaya ve İstanbul Milletvekili Avukat Zeynel Emre'den oluşan CHP heyeti, sağlık sorunları yaşayan ancak hastaneye sevk edilmediği bildirilen Selahattin Demirtaş'ı, yarın Edirne F Tipi Cezaevi'nde ziyaret edeceklerini duyudu.

SEVK KARARI VERİLDİ

Durumun sosyal medyada gündem olması üzerine Selahattin Demirtaş için hastaneye sevk kararı verildi. 

EDİRNE CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "Detaylı tetkiklerin yapılması için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde muayene edilmesinin sağlanması amacıyla gerekli randevular alınarak bugün için hastaneye sevk edilmiştir. Bu süreç içerisinde Selahattin Demirtaş’ın ailesi ve ziyaretçileriyle rutin olarak yapılan görüşmeleri gerçekleşmiştir. Ayrıca farklı tarihlerdeki doktcr muayene talepleri de her zaman karşılanmıştır" denildi.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklaması şöyle:

"Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumuyla ilgili avukatı tarafından gündeme getirilen iddialarla ilgili olarak, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kummunda tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın 26/11/2019 günü cezaevi yönetimine rahatsızlandıgını bildirmesi üzerine acilen 112 aranılarak gelen doktor tarafından ilk muayenesi ve gerekli tetkikler yapılmıştır. Yapılan tetkikler neticesinde Demirtaş’ın herhangi bir saglık sorunu tespit edilmemiş olmasına rağmen daha detaylı tetkiklerin yapılması için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde muayene edilmesinin sağlanması amacıyla gerekli randevular alınarak bugün için hastaneye sevk edilmiştir.

Bu süreç içerisinde Selahattin Demirtaş’ın ailesi ve ziyaretçileriyle rutin olarak yapılan görüşmeleri gerçekleşmiştir. Ayrıca farklı tarihlerdeki doktor muayene talepleri de her zaman karşılanmıştır."

DEMİRTAŞ: HALKIM BİLSİN, BÖYLE BİR HASTALIĞIM VAR, BU KOŞULLARDA DAHA DA GELİŞTİ

Gazete Duvar'ın haberine göre HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz Selahattin Demirtaş’la Edirne Cezaevi’nde görüştü. Katırcıoğlu, Demirtaş’ın kendisine şu cümleleri söylediğini de anlattı: “Halkım bilsin böyle bir hastalığım var. Bu koşullarda daha da gelişti…”

Katırcıoğlu, Demirtaş’la görüşmeyi şöyle anlattı:

“Şu an bir sıkıntısı yok. Güçlü, dinamik görünüyordu. Önce Abdullah Zeydan ile görüştük. Abdullah Bey, Demirtaş’ın geçen hafta nefes darlığı yaşadığını ve kısa süreli baygınlık geçirdiğini söyledi. Demirtaş’ın kendisi böyle bir olayın duyulmasını istememiş.

Demirtaş, yüksek güvenlikli hapishane koşullarının iyi olmadığını söyledi. Hapishane yönetiminden yana bir sıkıntısı yok. Fakat ‘Bir şey olsa hemen bir müdahale şansı yok’ diyor. Alıp her an hastaneye götüremiyorlar. Adalet Bakanlığı’na yazı yazılması gerekiyor. Bu süreç de çok uzuyor. Demirtaş’ın bu durumdan rahatsızlığı var. Hastalığıyla ilgili de şunları söyledi: Halkım bilsin böyle bir hastalığım var. Bu koşullarda daha da gelişti. Hastalığımın tedavisi gerekiyor. Kendisi de hastalığının tam olarak ne olduğunu bilmiyor.

"HAYATİ TEHLİKE DOĞURACAK BİR DURUM TESPİT EDİLMEMİŞTİR"

2 Aralık gecesi Twitter hesabından açıklama yapan Demirtaş'ın avukatı ve kardeşi Aygül Demirtaş, "Müvekkilimiz ve ağabeyim Selahattin Demirtaş bu akşam hastaneye sevk edilmiştir. Kendisine gerekli tüm tetkikler yapılmış ve cezaevine geri getirilmiştir. Şu an itibarıyla hayati tehlike doğuracak bir durum tespit edilmemiştir. Farklı birkaç tahlil ve işlem de yapıldıktan sonra teşhis konulmasını bekliyoruz. Şu anda sağlık durumu ve morali gayet iyidir. HDP genel merkezinin, bizden kaynaklı olarak durumdan geç haberi olmuştur. Partimizin böylesi konularda duyarsızlığı söz konusu bile olamaz. Demirtaş, duyarlılık gösteren başta HDP genel merkezi olmak üzere halkımıza ve avukatlarına özel selam ve teşekkürlerini iletmektedir." paylaşımı yaptı.

TABURCU EDİLDİ

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği gece geç saatlerde yaptığı yazılı açıklamada, hastanede tedavi gören Selahattin Demirtaş'ın yapılan tetkiklerin ardından taburcu edildiğini açıkladı. Başhekimlikten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
"02.12.2019 günü saat 17.20 civarında hastanemize getirilen Selahattin Demirtaş isimli hastanın şikayetleri doğrultusunda Kardiyoloji, Nöroloji, Gastroentoroloji ve Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalları ile konsülte edilmiş yapılan laboratuar ve görüntüleme tetkikleri sonrasında akut hayatı tehdit edici patoloji saptanmamıştır. Belirtilen ana bilim dallarının görüşleri doğrultusunda hasta poliklinik kontrol önerisiyle taburcu edilmiştir."

HDK: TÜM TUTSAKLARIN SAĞLIĞA ULAŞMASININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALIDIR

Hakların Demokratik Kongresi (HDK) eş sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu, Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“Selahattin Demirtaş’ın siyasi bir rehine olarak tutukluluğu sürerken, sağlık durumuna dair yaşananlar, tüm demokratik kamuoyu gibi bizleri de endişeye sevk etmektedir” denilen açıklamada “26 Kasım 2019 tarihinde bilinci kapanacak hale gelmesine, cezaevi doktorunun sevk kararı vermesine rağmen Demirtaş’ın sevki tam 7 gün boyunca yapılmamıştır! Bu denli riskli koşullara rağmen hastaneye sevkinin engellenmesinin kabul edilmesi mümkün değildir. Özgürlüğü gasbedilmesinin yanı sıra yaşam hakkı da gasbedilen Sayın Demirtaş’ın, durumunun kamuoyunda yarattığı tedirginlik büyüktür. Sayın Demirtaş’ın siyasi rehineliğine son verilmeli, hem Demirtaş’ın hem de tüm tutsakların sağlığa ulaşmasının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Fatma Kurtulan: Asgari ücret halka yansıyan fiyat artışına göre yapılmalı

SONRAKİ HABER

Konut stoklarını eritmek için ayrıcalık tanınacak firmalar Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...