01 Aralık 2019 15:23

Manisa'da kadın işçiler yaşadıkları sorunları birlikte tartıştı

Manisa Akhisar'da kadın işçiler, Gıda İş Sendikasının düzenlediği panelde bir araya geldi. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Manisa’nın Akhisar ilçesinde kadın işçiler DİSK/Gıda İş Sendikasının düzenlediği panelde bir araya geldi. 

Panel Güres, Keskinoğlu, Tyh tekstil, Granitzer gibi çeşitli iş kollarından işçilerin katılımıyla gerçekleşti. 

Panelde ilk olarak konuşan Gıda-İş Örgütlenme Sorumlusu Bilgesu Yurdakul, krizin etkilerinin artmasından dolayı yoksullaşmayla birlikte kadınların eşitsiz olan konumlarının daha kötüleştiğini söyledi: “Kadınların katledilmesine bir meşruluk zemini sağlanıyor, katillerin sırtları sıvazlanarak her daim haklılık payı veriliyor. Her alanda şiddet artıyor. İşyerlerinde yaşanan mobbing ve taciz olayları yaygınlaşıyor. Ancak bizler biliyoruz ki yalnız değiliz. Kadınların ilk mücadele deneyimlerinin başladığı günden bu yana bir araya geldikleri haklarını aradıkları sendikalarımız var” dedi. 

Cam Keramik İş Genel Sekreteri Mehmet Turp da “Kadına şiddeti konuşurken sadece sembolik olarak değil, her alanda mücadele ederek bunu göstermek gerektiğini ifade etti. Turp, “Ayrılmayacağız, bir arada durarak mücadele edeceğiz. Örgütleneceğiz ve kazanacağız” dedi. 

“EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI VERMİYORLAR”

Panelin sonlarına doğru kendi iş kollarına, örgütlenme yöntemlerine ve yaşanan sıkıntılara dair konuşan işçiler; bir arada olamadıkları zaman bir kazanım elde edemediklerinin deneyimlerini aktardı. 

Keskinoğlu fabrikasının konkordato ilanı sonrasında çoğu işçi gibi geriye dönük maaşlarını alamayan bir kadın işçi, “Sağlık sorunlarım var, bel fıtığı, boyun fıtığı hepsi meslek hastalıkları. Emekliliğime bir buçuk yıl olduğu için bırakamıyorum. Emeğimizin karşılığını vermiyorlar. En son fabrika önünde bekleyip içeri girmeyeceğiz dedikten sonra paramızın bir kısmını yatırdılar” diyerek örgütlülüğün önemini vurguladı. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Otomobil yokuş aşağı giderken takla attı

SONRAKİ HABER

Gömeç’te 1. Zeytinyağı tadım şenliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...