01 Aralık 2019 23:45

İşten atılan Batman Zens tekstil işçileri: İnsanca yaşamak ve çalışmak istiyoruz

Batman OSB'de kurulu Zens Tekstil’de çalışan ve sendikalı oldukları için işten atılan işçiler, haklarını alabilmek için örgütlenmek istediklerini, insanca çalışma koşulları talep ettiklerini söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Batman

Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Zens Tekstil’de çalışan işçiler, sendikalı olduktan sonra işten çıkarılmaya başlandı. DİSK-Tekstil İşçileri sendikasına üye olan 60 işçi 3 ayda işten atıldı. Evrensel’e konuşan işçiler, maaşlarının yetmediğini, üstüne kesinti yapıldığını belirterek insanca yaşamak ve çalışmak istediklerini dile getirdi.   

MAAŞLARI YETMİYORDU

Haklarının gasbedildiğini ifade eden bir işçi, “Maaşımız yetmiyordu, insanlar geçinemiyordu. Maaş farkı da yoktu. Molalarda bazı insanlar eksikliklerden kaynaklı elini yakıyordu. Yemek sırasında tek bir yerden yemek aldığımız için insanlar molalarının 15-20 dakikasını sırada bekleyerek geçiriyorlardı. Çoğu işçi aç kalıyordu. Bunu müdürle tartıştık ama karşılık vermedi. Ramazan ayında oruç tutan işçiler 1 aylık yemek farkını alamadı. 'Sizi işten çıkartırsak iş bulamazsınız' diye tehdit ediyorlardı bizi. Biz de kendimizi örgütlü olmak zorunda hissettik. İnsanca yaşamak ve çalışmak istiyorduk” dedi.

KESİNTİ YAPILIYORDU

Bir başka işçi de işverenlerin e-devlet şifrelerini istediğini söyledi. Ayrıca sağlık raporu olmasına rağmen hakkında tutanak tutulduğunu belirten işçi, “Benim sağlık sıkıntım var. Bu yüzden tuvalete gitmek zorunda kalıyorum. Raporum da var. Beni yukarıya çağırdılar. ‘Niye tuvalete gidiyorsun?​’ dediler. Ben de durumumu anlattım. Sonra bir tutanak yazıp tutanağı imzalamamı istediler. Ayrıca işyerinde taciz olayları oluyor. Biz bizzat görüyoruz. Bu kadar sorun varken niye sendikalı olmayalım” diye sordu.

Mesaisini hesapladığında paradan kesinti yapıldığını gördüğünü dile getiren işçi, “62 lira kesinti yapılmış. Bireysel emeklilik sigortası dediler. Bankayı aradım. Banka bana benim iznim olmadan paramı alamayacaklarını söyledi. Kesilen paramı da alamadım” dedi.

EŞİ EVİNİ TERKETTİ

Daha önce başka bir firmada çalışırken de sendikalı olduğu gerekçesiyle işten atıldığını belirten bir başka işçi ise çocuğu olacağı için işyerinden izin aldığını dile getirerek “Müdür izin verdi. Ardından işe başladım. İki hafta çalıştım. Beni çağırdılar. 3 gün izin kullanmam gerekçe gösterilerek işten çıkarıldım. Diğer firmalara liste gönderdikleri için 2 ay iş bulamadım. 3 ay ev kiram birikti. Eve erzak alamadım. Bu yüzden eşim evi terk etti. Boşanma aşamasına geldik” dedi.

İŞVEREN TEHDİT ETTİ

İşten atılan bir başka işçi ise başından geçen bir olayı anlattı. Sabah 10.00’daki çay molası sırasında yeni gelen bir işçinin kendisine çelme takmaya çalıştığını söyleyen işçi, karşıdakinin kendisini darbettiğini belirtti. Daha sonrasında patronun kendisini çağırdığını söyleyen işçi, “Patron bana ‘sürekli ismin geliyor, siz örgüt müsünüz?​’ dedi. e-devlet şifremi istedi. Bunun kanun dışı olduğunu söyleyince dışarıya çıktı. Daha sonrasında gelip bekçilere ‘bunu dışarı atın’ dedi. Haklarımızı almamıza engel olmak için bunu yaptılar” diye konuştu.

İSİM VERMEDİĞİ İÇİN KARAKOLA GÖTÜRÜLDÜ

İşten atılan bir kadın işçi de işçilerin rahatsızlığını dinlemeden kendilerine hakaret edildiğini vurguladı. Bunlara karşın makineleri durduklarını söyleyen işçi, “Buna rağmen işyeri sahibi toplantı bile yapmadı. O günden itibaren sendikalı olmaya karar verdik. Fabrikada taciz olayları da oluyordu. Ayrıca hasta olduğumuz zaman rapor alıyorduk. Raporda o günkü paramızın yatacağı yazıyor. Buna rağmen paramız verilmedi. Usta, işçileri tahrik ediyordu. Kendi elemanlarını getirteceğini söylüyordu” ifadelerini kullandı.

Jandarma komutanının işverenin arkadaşı olduğunu belirten işçi, “Sendikalı olduğumuz için komutan bizi yazıhaneye çağırdı. Kaç kişinin sendikalı olduğunu, isimlerinin ne olduğunu sordu. Ben de isimleri vermedim. Daha sonrasında beni işyeri arabasıyla Beşiri’deki merkeze götürdüler. Beni insanları tehdit ederek sendikalı yapmakla suçladılar. Ben ise işçinin kendi iradesiyle sendikalı olduğunu söyledim. Kamera kayıtları da var. Hem ben işyerine nasıl silah getireyim? Bu konuyla ilgili de takipsizlik kararı verildi zaten. Tazminat hakkımızı yok etmek için böyle bir yola başvurdular. Bu gerekçeyle işten çıkartıldım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İstismar davasında sanık avukatı tehdit etti: Ardahan'da aşireti var, facia olur!

SONRAKİ HABER

Asgari ücretli işçiler: Ek iş olmasa aç kalacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...