02 Aralık 2019 00:13

Türk-İş'e bağlı sendikalar: Kongrede sendikal bürokrasiyi tartışmamız lazım

5-6-7 Aralık'ta toplanacak Türk-İş 23. Olağan Genel Kurulu öncesi, İzmir'de Türk-İş'e bağlı sendikalarla konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Türk-İş’in 23. olağan kongresi işçilerin haklarına yönelik saldırıların arttığı kriz döneminde yapılacak. 5-6-7 Aralık’ta yapılacak kongre öncesi Evrensel'e konuşan Türk-İş’e bağlı sendikaların İzmir Şubeleri, kongrede kıdem tazminatı, asgari ücret ve vergi adaletine yönelik kararların çıkması gerektiğini söyledi. Ayrıca Türk-İş yönetimini de eleştiren sendikalar, “Sendikal bürokrasiye karşı mücadele de gündemde olmalı. Hükümete biat eden, onun güdümünde olan bir konfederasyon değil, işçi sınıfının yanında yer alan bir konfederasyon olmalı” dedi.

‘MİSYONUNUN GEREKLİLİKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR’

Tekgıda-İş 7 No’lu Şube Başkanı Ömer Atabay, “Türk İş’in misyonunun gerekliliklerini yerine getirmediğini düşünüyoruz. Gerçek bir konfederasyon gibi alt sendikalara ve işçi sınıfının mücadelesine katkı sunmadığını düşünüyoruz. Bizim onlardan istediğimiz tek şey örgütlenme dahil, işçi sınıfının tüm sorunlarını gerçek, objektif şekilde masaya yatırılması ve gerçekten mücadele edildiğini işçi sınıfına kanıtlamalılar. Bu toplu iş sözleşmelerinden, örgütlenmeden ve var olan 34 sendikanın hepsine aynı ölçüde değer verilmesine kadar hepsini içeriyor. Hükümetlerin yandaşı değil işçi sınıfının yanında olmalılar diye düşünüyoruz. Hükümetlerin güdümünde olmasınlar yeter” diye konuştu.

‘İKTİDARA BİAT ETMEMELİ’

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay ise şunları söyledi: “Türkiye’deki sınıf hareketinin, sendikal mücadelenin geldiği nokta muhakkak konuşulmalı. Türkiye sendikal hareketinin bir an önce kendine çeki düzen vermesi gerekir. Siyasi iktidara biat eden anlayıştan kurtulup toplumsal muhalefetin önderliğini yapabilecek anlayışa gelmesi lazım. Yukardan aşağıya değil aşağıdan yukarıya dizayn edilmeli. Taban iradesiyle sendikaların yeniden yapılanması lazım. Türk-İş’in bu konuda kendine çeki düzen vermesi lazım. Kırmızı çizgim deyip de ondan sonra ‘İyi ki imzaladık yoksa ortalık karışacaktı’ dememesi lazım.”

‘SENDİKAL BÜROKRASİYLE MÜCADELE DE GÜNDEMDE OLMALI’

Sağlık-İş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Şube Başkanı Adem Sarıçoban, Türk-İş’in kongresini kriz döneminde yaptığını hatırlatarak işçilerin beklentisinin yüksek olduğunu söyledi. Türk İş’in vergide adalet talebiyle kampanya başlattığını, diğer iki konfederasyonla ortak açıklama yaptığını belirten Sarıçoban, “Kıdem tazminatında olduğu gibi ‘vergi adaleti sağlanmazsa şunu yaparız’ı karar altına alması gerekir. Yoksa talep edip sonuca varmayan bir söylemin gerçekçi olduğunu söylemek zor olur. Hem asgari ücretten vergi alınmaması hem de insanca yaşayacak bir ücret için de kongrede karar çıkması lazım. Bu dönem kongre, siyasi partilere kapalı. İlk kez konuk da alınmayacak. İşçiler için yapılan bir kongrede bunlar genişçe tartışılmalı” diye konuştu.

Tez-Koop-İş 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat “Kıdem tazminatı muhakkak genel kurul kararı olarak geçirilmeli. İkincisi vergi adaleti, üçüncüsü de sendikaların niteliği, etkinliği, konfederasyonun yeterliliği. Bu iç problem olarak değerlendirmeli neler yapabiliriz tartışmalıyız. Örgütlü, bilinçli bir işçi sınıfı için ne eksiklerimiz var, koltuk mücadelesinden nasıl vazgeçilir, bunun tartışmaları yürütülmeli. Sendikal bürokrasiyle nasıl mücadele edilmeli? İşçileri nasıl bilinçlendirmeliyiz gibi tartışmalar yer almalı.”

TEK BAŞINA TÜRK-İŞ YÖNETİMİ DEĞİL SENDİKALAR DA SORUMLU

DERİTEKS Şube Başkanı Makum Alagöz de “Son dönem gündemde olan kıdem tazminatının fona devredilmesi, vergi adaletsizliği ve asgari ücret tartışmalarına güçlü bir ses olmasını temenni ediyorum. Öte yandan son süreçlerde işçileri ilgilendiren konuda Türk-İş’in de net kararını gözlüyoruz, umarım bu kongrede de aynı dinamikte kararlar çıkmasını istiyoruz. Türk-İş Tek başına beş kişilik bir yönetim değil, 34 sendikasıyla bir olduğunu da görebilmek lazım. Bu kapsamda da örneğin Soma’da alınan genel grev kararı vardı ama hangi sendikalar ve sendikacılar uydu? Yani benzeri alınacak kararlarda yapılamayan kısımları sadece Türk-İş yönetimine atmamak lazım, 34 sendikasının ortak alacağı kararlar, dinamikler önemlidir. Buradaki Soma örneğini de unutmamak lazım. Grev kararında ne yazık ki 34 sendika sınıfta kalmıştır” diye konuştu.

‘ALINAN KARARLAR NE KADAR UYGULANIYOR?​’

İşçilerin gündeminde yer alan tüm konuların kongrede tartışılması gerektiğini söyleyen TEKSİF Şube Başkanı Faruk Aksoy, “Gündemin birinci maddesi kıdem tazminatı ile ilgili olması gerekir. Asgari ücretin vergiden muaf tutulması ve bütün çalışanların gelir vergilerinin tekrar düzenlenmesi, adaletli dağıtımın sağlanması gibi konular tartışılmalı. Ayrıca örgütlenmelerin önünde engellerin kaldırılması, bununla ilgili de işverenlere yaptırım uygulanması gerekir, bunlar da belli başlı sorunlarımız” dedi.

Türk-İş’in bütün kesimlere hitap eden kararlar aldığını söyleyen Tes-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hüseyin İnal da “Ama önemli olan bu kararların uygulanabilmesi. Kongreden güzel şeyler çıkar ama ülkede uygulanabilirliği ne kadar?​” diye sordu.

Belediye-İş 4 No’lu Şube Başkanı Ayhan Doğan ise “Bir önceki genel kurulda kıdem tazminatına hükümet tarafından herhangi bir el atıldığında genel grev kararı aldırmıştı. Aynı ilkelerle devam edeceğiz” dedi. Doğan ayrıca, Türk-İş’in yüzünün işçiye dönmesi gerektiğini ifade etti.

Türk Metal Şube Başkanı Mürsel Öcal ise “Zaten Türk-İş’in gündeminde kıdem tazminatı, esnek çalışma, vergi yükü gibi en büyük sıkıntılar yer alıyor. Bunların konuşulması elbette ki önemlidir. Türk-İş’in kongresi her zaman demokratik olur, fikirler beyan edilir. Yine coşkulu bir kongre olacağını ümit ediyorum” dedi.

Demiryol-İş Şube Başkanı Hamdullah Giral da “4a kapsamında çalışan sigortalılarda, bu 5510 sosyal güvenlik yasası geçtikten sonra, taban aylık kaldırıldığından 9 bin günde emekli olan bir asgari ücretliye şuan 970 TL maaş bağlanıyor, ama asgari ücret 2 bin 50 lira. İşsizlik sigortasından yararlanma şartları hâlâ yasa çıktığı andan itibaren aynı. Bizler şartların esnetilmesini isteriz. Bu konuların da gündem edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yoksulun "Kara Cuma"sı bit pazarı

SONRAKİ HABER

Talha Ahmet Erdem, Down Sendromlular Dünya Judo Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...