01 Aralık 2019 08:52

Evrensel’in 25. yılında İzmir Evka-2 mahallesinde emekçiler bir araya geldi

Evrensel gazetesinin 25'inci yıl etkinlikleri kapsamında İzmir Evka-2 mahallesinde emekçiler, Evrensel Gazetesi Yazarı Zeki Gül ve Genel-İş Şube Yöneticisi Sinan Uğur'un katıldığı panelde buluştu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Evrensel’in 25. Yılı kapsamında Evka-2 mahallesi emekçileri bir araya gelerek krizin ve savaş politikalarının faturasını ödememe mücadelesi ve bu mücadelede emek basınının önemini tartıştı. Panele Evrensel Gazetesi Yazarı Zeki Gül ile Aliağa Belediyesinden işten çıkarılan Genel-İş Sendikası 5 No’lu Şube Yöneticisi Sinan Uğur katıldı.

"KRİZ VE SAVAŞ POLİTİKALARINA KARŞI BİRLEŞMEK ZORUNDAYIZ"

Evka mahallesi Pelikan Kahvehanesinde gerçekleşen toplantıda krizin aşılmasının zorluklarına değinen Sinan Uğur, 2001 yılı krizi sonrasında göreve getirilen Kemal Derviş’in kriz yönetimi adına kamu alanlarının özelleştirilmesiyle Türkiye ekonomisinin dayanaklarının ortadan kaldırıldığını ve eğitimin, sağlığın piyasalaştırıldığını dile getirdi.

Uğur, “Bunun sonuçlarını yaşadığımız ve gittikçe derinleşen bu krizle birlikte AKP hükümeti, sadece kendine yandaş olan sermayedarları kurtarma telaşına düşmüş durumda. Krize yönelik alınan önlemler kapsamında son 6 ay içerisinde iki tane program açıklandı ve ikisinde de söylenen söz 'verginin tabana yayılması' oldu. Yani bu biz emekçilerin vergi yükünün daha fazla artırılması anlamına geliyor. Devletin çıkış yolu kalmadığı için artık işsizlik fonuna da gözünü dikmiş durumda. Çünkü bu fondan işverenlere teşvik adı altında kaynak aktarılıyor. İşsizliğin, yoksulluğun ve enflasyonun gün geçtikçe arttığı bu kriz öyle kolay kolay atlatılabilecek ve 2001 krizindeki Kemal Derviş gibi önlemler alınarak üstesinden gelinebilecek bir kriz değildir” diye konuştu.

Hükümetin böyle bir çıkmazdayken izlediği savaş politikalarına da değinen Sinan Uğur, hükümetin yarattığı algıyla sınır ülkelerinin sürekli tehdit oluşturduğu gerekçesiyle silahlanma yarışına girdiğini ve dış ülkelere müdahale politikalarının esas alındığını dile getirerek, “Silahlanma ve dış ülkelere müdahale politikalarına bir an önce son verilmelidir ve iç-dış politikalarda barışçıl bir yol izlenmelidir. Bizler bu kriz ve savaş politikalarına karşı birleşmek zorundayız. Birliğin tek adresi emekçilerin, halkın ve Türkiye’de yaşayan bütün ezilen kesimlerin ortak talepler etrafında birleşmesidir” dedi.

"25 YILLIK BİRİKİM OLAN EVRENSEL OKUNMALI"

Evrensel Gazetesi Yazarı Zeki Gül ise krizin sağlık kolundaki etkilerine vurgu yaparak piyasalaşan ve aslında otelcilik anlayışına bürünen sağlık sektöründeki gidişata değindi. Gül, hastalık yükü denilen yük ile birlikte AKP iktidarının öncesinde 100 kişiden 5’inde görülen diyabet hastalığının artık 17 kişide görüldüğünü belirtti. Birçok örnekle sağlık sorunundan bahseden Gül, bu durumdaki en büyük etkenin geçmişten bugüne izlenen sağlık, göç ve tarım politikaları olduğuna dikkat çekti.

Yeni doğan bir bebeğin annesinden emdiği ilk sütten ve yaptığı ilk dışkıdan bir ülkenin sağlık karnesinin çıkarılabileceğini söyleyen Gül, “İyi bir basın da aslında bunu söyleyebilendir. İşte hatırlayalım, Dr. Onur Hamzaoğlu, bu iki konuda Dilovası’nda yapmış olduğu çalışma sonucunda kanserojen maddelerin varlığını kanıtladığı için halkı kin ve öfkeye sevk etmekten yargılandı. Artık doğru ve zamanında haber almak çok önemli çünkü Türkiye’de doğru haber yapan gazete sayısı o kadar az ki doğru habere ulaşmak güçleşmiş durumda. 25 yıldır birikimleriyle ilerleyen ve emekçilerin sesi olan Evrensel Gazetesi gibi yayın organlarının okunması ve daha fazla insana ulaştırılması önemlidir” diye konuştu. (İzmir/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya'da postacı grevi bakanı istifa ettirdi

SONRAKİ HABER

Tuzla'da işçi önderi Memet Kılınçaslan anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...