Askeri harcamalar her geçen yıl artıyor
Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, 2011’de askeri harcamaların, Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 2,1’ine çıkartılmasına tepki göstererek, bütçeden eğitime ayrılan payın artırılmasını istedi.
Kılıç, “Askeri Harcamalara Karşı Eylem Günü” ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de hala askeri harcamaların azaltılmadığı aksine her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Kılıç, Kamu Harcamaları İzleme Platformu’nun 7 Nisan 2011’de açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 2010 yılında sosyal güvenlik, sağlık ve sosyal yardım ve sosyal hizmet harcamalarının, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki payının yüzde 11,99, 27 AB üyesi ülkede ise ortalama yüzde 27 olduğunu kaydetti. Türkiye’de toplam çocuk nüfusunun yüzde 24,6’sının yoksulluk içinde yaşadığını, bu oranın Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde yüzde 12,4 olduğunu belirten Kılıç, buna karşılık askeri harcamaların her geçen yıl artış gösterdiğinin altını çizdi.
Askeri harcamaların GSMH’ya oranının 2009 krizinden önce yüzde 2,0 civarında olduğunu, 2010 yılında yüzde 2,08’e çıktığını ve 2011 yılında da 2,01’e çıkmasının planlandığını belirten Kılıç, “eğitim ve sağlıkta böylesi bir tabloyla karşı karşıya iken AKP Hükümeti’nin askeri harcamaları yükseltme hedefini önüne koyması manidardır. Bu durum antimilitarist söylemin gerçekliğini ortadan kaldırmaktadır” görüşünü iletti.
‘EĞİTİMİN PAYI AZALIYOR’
Askeri harcamaların artmasına karşın eğitime ayrılan payın azaldığına vurgu yapan Kılıç, okul ve öğrencilerin temel gereksinimlerini karşılamaktan uzak olan payın azaltılmamasını istedi. Türkiye’nin doğusunda eğitimdeki sıkıntıların arttığını ifade eden Kılıç, “çocuklarımız ve gençlerimiz, en temel ihtiyaç olan nitelikli eğitimden yoksun durumdayken askeri harcamalardan taviz verilmeyip sosyal harcamaları gün be gün kısan hükümetin kendisini sivil olarak tanıtmasını kabul etmiyoruz” dedi.(Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et