29 Kasım 2019 21:49

İzmir Barosu, "İş Yaşamında Kadın Olmak" konulu panel düzenledi

İzmir Barosu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında, “İş Yaşamında Kadın Olmak” konulu panel düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Barosu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında, Alsancak İzmir Barohan binasında bulunan Av. Nevzat Erdemir Kültür ve Eğitim Merkezi’nde “İş Yaşamında Kadın Olmak” başlığıyla panel düzenledi.

Moderatörlüğünü Gözde Önal'ın yaptığı panelde, Şenay Çöte ve Baro İş Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Zöhre Dalkıran konuşmacı olarak katıldı. Panelde kadınların iş yaşamında yaşadığı sorunlar, istihdam problemi ve bu konuya ilişkin yasal mevzuatların konuşuldu.

Şenay Çöte, şiddettin en çok görüldüğü yerin iş yaşantısı olduğunu ifade ederek, kadın emeğinin değersizleştirildiğini, kadınların çalışma hayatında daha fazla sömürüldüğünü ve ev içi emeğin yok sayıldığını söyledi. Çöte, kadınların yüzde 22'sinin, erkelerin ise yüzde 62'sının iş yaşamına katılımı olduğunu, bu durumun toplumsal cinsiyetten kaynaklı eşitsizlikten kaynaklandığını ifade etti.

"KADINLAR DAHA ÇOK KAYIT DIŞI VE ESNEK ÇALIŞTIRILIYOR"

İş yaşamına erişimin erkeklere oranla kadınların ulaşımının daha zor olduğu dile getiren Çöte, "Kadın işi ve erkek işi diye toplumda ayrım yapılıyor. Kadınların istediği alanda çalışmasını engelleniyor. İş alanında kadınların görünmez eşiği geçip yönetici konumuna yükselmesi de çok zor. Değersiz görülen kadın emeğine eşit işe eşit ücret ödenmiyor. Kadınlar daha çok kayıt dışı ve esnek çalıştırılıyor" dedi.

Baro İş Hukuku Komisyonu Üyesi Zöhre Dalkıran da iş yaşamında yer alan mevzuatlara değindi. Dalkıran, iş yaşamında cinsiyete dayalı bir ayrım tespit edilirse cezai bir yaptırımın söz konusu olduğu söyledi. Kadınların ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasına ilişkin yasakların ise pozitif ayrımcılık olduğunu dile getiren Dalkıran, bu maddenin özellikle mühendis kadınların iş yaşamında sorunlar yaşattığını söyledi. İşyerinde cinsel tacize ilişkin düzenlemenin 2005 yılında TCK'ya konulduğunu anlatan Dalkıran, bu konuda hapis ve para cezasının da yer aldığını söyledi. Ayrımcılık ve ihlal kararlarına ilişkin örnek kararları da aktaran Dalkıran yasal uyguların önemine vurgu yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bizim emeğimizi çalıp bize satıyorlar

SONRAKİ HABER

Kimin ara tatili?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...