29 Kasım 2019 18:23

Doç. Dr. Didem Yılmaz: HDP'li siyasetçilerin görevden alınması için suç üretiliyor

HDP'li belediyelere kayyum atanmasını değerlendiren Doç. Dr. Didem Yılmaz, görevden alınan belediye başkanının yerine gelecek kişinin belediye meclisi içinden seçilmesi gerektiğini hatırlattı.

Didem Yılmaz  | Fotoğraf: MA

Paylaş

31 Mart yerel seçimler sonrasında Hakların Demokratik Partisinin (HDP) büyük çoğunlukla kazandığı 3 büyükşehir, 1 il, 19 ilçe ve 1 belde belediyesi olmak üzere toplam 24 belediyeye kayyumlar atandı. Kayyum atanan bu belediyelerden 14’ünün eş başkanları “terör örgütü üyesi” oldukları iddiası ile tutuklanırken, diğer belediye eş başkanları hakkında açılan soruşturmalar ise devam ediyor.

Yapılan kayyum atamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bahçeşehir Üniversitesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Yılmaz, İçişleri Bakanlığının Anayasa’nın kendisine verdiği yetkileri tamamen keyfi bir şekilde kullandığı görüşünde. Bakanlığın belediye başkanlarını görevden alma yetkisinin olduğunu belirten Yılmaz, ancak görevden alınan belediye başkanının yerine vekaleten bakacak kişinin yine belediye meclisi içinden seçilmesi gerektiğini vurguladı.

"SUÇ ÜRETİLİYOR"

HDP’li belediye eş başkanlarının görevden alınması için “suç üretildiğini” ifade eden Yılmaz, bu noktada belediyelere kayyum atanmasına izin veren kanun hükmündeki kararnamenin (KHK) olağanüstü hal (OHAL) döneminde çıkarılması üzerinde durdu.

Yapılan düzenlemenin “Eğer belediye başkanının örgüt ile bir bağlantısı varsa, o başkan görevden alınır ve yerine yeni birisi atanır” şeklinde olduğunu belirten Yılmaz, düzenlemenin OHAL döneminde kabul edilmesi dolayısıyla ancak OHAL süresi boyunca uygulanabileceğini kaydetti. Düzenlemenin OHAL sonrası uygulanamayacak olmasının mahkumiyet almış bir belediye başkanının görevden alınmayacağı sonucunu doğurmadığını da sözlerine ekleyen Yılmaz, belediye kanununda olağan dönemde uygulanabilecek yolların düzenlendiğine işaret etti.

Yılmaz, olağan dönemde belediye başkanlığı makamı boşaldığı zaman belediye meclisinin kendi içinde bir başkan seçebileceğini, bu şekilde herhangi bir merkez dahil olmadan yerel iradenin oluştuğu meclisin bir başkan seçebildiğini vurguladı.

"OHAL DÖNEMİNİN VESAYET YETKİSİ KULLANILIYOR"

Atanan kayyumların belediye eş başkanları hakkındaki soruşturma ve kovuşturma bitinceye kadar görevde kaldığına dikkat çeken Yılmaz, imza atılan hukuksuzluğa dair şunları söyledi:

 “Soruşturma bir ay da sürebilir, üç yıl da sürebilir. Dolayısıyla atanan kayyum bir yıl da görevde kalabilir üç yıl da. Soruşturma evresi bittikten sonra kavuşturma süreci bir yıl da sürebilir üç yıl da. Dolayısıyla merkezin yöneticisinin yerel yönetimi süresiz yönetmesi söz konusu. Aslında bir noktada baktığımız zaman OHAL düzenlemesi ile olağan dönemde bir vesayet yetkisi kullanıyor. Bu vesayet yetkisi de yerel yönetimlerin idari özerkliğine aykırıdır. Anayasa’da öngörülmüş olan 127. madde ve Türkiye’nin taraf olduğu Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın 3. maddesindeki özerklik ilkesine ve Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na aykırı hukuksuz bir uygulamadır.” (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Hakkında yeni bir soruşturma açılan Şaban Vatan, Valiliğe tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Bağımsız sinemanın durumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...