29 Kasım 2019 13:54

Manisa Sipil Group patronları kaçıyor, tazminatlarını alamayan işçiler öfkeli

Manisa Sipil Group'da işçilerin maaşları ve tazminatları verilmiyor. "Bayraktar ailesi başları sıkışınca kaçıyor. Biz işçiler kredi borçlarından, ev kiralarından kaçamıyoruz" diyen işçiler tepkili.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem DEMİRHAN
Manisa

Konkordato ilan ettiği söylenen Manisa Sipil Group A.Ş.’de işçilerin maaşları ve tazminatları verilmedi. Yönetim Kurulundan Hakkı Bayraktar ve Murat Bayraktar'a ulaşılamaması üzerine çeşitli fabrikalara parça üreten çelik ve plastik bölümünden işçiler de iş bırakarak fabrikanın önünde toplandı.

Plastik bölümünde çalışan kadın işçi, “Hakkımızı vermiyorlar, Hakkı Bayraktar ve Murat Bayraktar kaçtılar. Şu an insanlar zorla çalıştırılıyor. Yönetim kurulu müdürü ve vardiya amirleri 'Çalışırsanız paranızı öderiz, siparişleri tamamlamaya çalışıyoruz' diyorlar, 'Ödeyeceğiz' diyorlar ama bizim paramızı sadece hammadde üzerinden ödeyebilecekler” dedi.

"ONLARIN KAYBETTİĞİ BIR ŞEY YOK"

Yakın dönemde bir miktar para aldıklarını belirten başka bir işçi, “Vestel fabrikasına kalıp üretiyoruz. Kalıpları vermedik, mecburen para verdiler ve paramızın bir kısmını böyle ödediler. Yani biz direndik ve kendi paramızın bir kısmını böyle aldık. Şuan avukatlarla görüşüyoruz. Fakat gelen bazı avukatlar fabrika borçlarının birinci elden şirketlere ve devlete ödeneceğini, işçi ücretlerinin de sonradan ödeneceğini söyledi. Bu avukatların işveren tarafından gönderildiğini anladık. Dün akşam fabrika müdürü bizi arayıp, 'Avukata başvurmayın çalışın, ben sizin paranızı vereceğim' dedi. Fakat biliyoruz ki onların kaybettiği bir şey yok. Bir fabrikası batmıştır bin tane daha vardır. Biz asgari ücretle geçinmeye çalışan insanlarız” diye konuştu.  

Antep'te üniversite okuduğunu ve buraya para biriktirmek için geldiğini söyleyen işçi, “Mücadele ediyoruz ama böyle durumlarda bir arada durmak çok önemli. Fakat şuan bizim bir kısmımızın içerde çalışıyor olması örgütsüzlüğümüzün en büyük kanıtıdır maalesef” diye ekledi.

"BİRİLERi KAÇARKEN OLAN BİZE OLUYOR!"

“Alacaklarımız var ama, karşımızda bir muhattap yok” diyen Sipil Group'ta 9 aydır çalışan bir başka işçi de "Fabrikaya ilk girdiğim zamanda da durum iyiye gitmiyordu, zamanla işler de azalınca konkordato ilan edildi. Şimdi elden para veriyorlar. 500 TL para verdiler daha 2000 TL alacağım var. Bayraktar ailesi şirketin başında değil, başları sıkışınca kaçıyorlar. Fakat biz işçiler kredi borçlarından, ev kiralarından kaçamıyoruz. Şuan karşımızda muhattap yok. İnşaat sektörü geriledi. Ekonomi çöküşte. Bazıları kaçarken yine olan bize oluyor” dedi. “Şuan örgütlü bir güç olsa, sendika olsaydı daha farklı bir durumda olurduk. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” diyen işçi kazanım elde etmek için birlikte mücadele etmenin önemini vurguladı.

Öte yandan işçilerin fabrika önünde bekleyişlerinden sonra İnsan Kaynakları Müdürü de işçilerle yaptığı toplantıda; Whirpool, Vestel gibi fabrikalara verilen kalıpların karşılığında alınan nakit parayla ücretlerin ödeneceğini söyledi. Fakat tazminatın ödenmeyeceği, bahsedilen meblağın çok düşük olduğu, işçilerin 14 milyon TL’sinin içerde olduğu konuşuluyor.

 

 

ÖNCEKİ HABER

Amedspor Başkanı Kılavuz, kulübe sahip çıkılması çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Antep’te işçilere baskı fabrika önünde protesto edildi: Sendikalı olmak haktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...