30 Kasım 2019 00:30

Kan ürünlerinde skandal: Yasağa rağmen 3 ay miadı kalan ürünler ithal edilmiş!

Sağlık Bakanlığı, SGK ve Türk Kızılayı tarafından yürütülen kan ürünü projesinde yeni bir skandal iddiası gündeme geldi. İddiaya göre yasağa rağmen 3 ay miadı kalan kan ürünü ithal edilmiş.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Sağlık Bakanlığı, SGK ve Türk Kızılayı tarafından yürütülen kan ürünü projesinde yeni bir skandal gündeme geldi. İddiaya göre Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a ait Maxicells AŞ Avrupa’dan Türkiye’ye bir yıldan az miadı olan kan ürünü sokulması yasakken, üç ay miadı kalmış kan ürünlerini yok pahasına sokup, yüzde 1800 kârla hastalara ve eczanelere fatura ediyor. İddiayı gündeme getiren CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, “Eczacıların yüzde 15’lik çorbasına kaşık atanlar aldıkları teşvikle tek alıcı tek satıcı olmuşlardır” diye konuştu.

18 FİRMA GELDİ, NASIL OLDUYSA 17’Sİ ELENDİ

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, ihalenin nasıl Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a ait Maxicells AŞ’ye verildiğini de anlattı.

SGK ve Türk Kızılay’ı tarafından yürütülen kan ürünü projesi ihalesinin, 2017 yılında 12 yıllığına Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a verildiğini hatırlatan Özel, “Yerli ve milli kan ürünü üreteceğiz dediler. Bunun için kan ürünü satan 7 firmayı bir toplantıya çağırdılar. 11 firma daha geldi, 18 firmayla müzakerelere başladılar. Herkes bildiğini anlatacak dediler. Kan ürününü yurt dışından getiren kim varsa, yazılı olarak bilgileri aldılar, dosyaları istediler, sonra firmaları azalttılar azalttılar. En sonunda şeffaf olmayan ve açık bir ihale yöntemiyle değil müzakere yöntemiyle kan ürünü işini bilen firmaları da ekarte edip, bütün bilgileri, bütün formülleri bir firmaya verdiler, sen kazandın dediler. O firmanın adı bildiğiniz gibi Maxicells, sahibi de Murat Sancak’tır” dedi. 

İMZA YETKİLİSİ KAZANCI

Maxicells firması adına imza yetkilisi kişinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Vekili Hakan Kazancı olduğunu söyleyen Özel, “Eczacıların yüzde 15’lik çorbasına kaşık atanlar aldıkları teşvikle tek alıcı tek satıcı olmuşlardır. Alınan ürünler, Türkiye’nin en az satılan, ruhsatı duran ama sahada faal olmayan kan ürünü firmasına yapılan cazip teklifle ondan alınmıştır. Bu firma Avrupa’dan Türkiye’ye bir yıldan az miadı olan kan ürünü sokulması yasakken, Avrupa’da üç ay miadı kalmış kan ürünlerini bedavaya, yok pahasına sokup, yüzde 1800 kârlarla hastalara ve eczanelere fatura etmektedir” dedi.

2 YIL GEÇTİ, ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI

Özel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ihale onlara Türkiye’de 5 tane kan toplama merkezi kurmaları, o merkezlerden toplanan kanları Almanya’da, Avrupa’da işletip menşeili milli üretim yeri yabancı olan kan ürünü olarak satmaları, 5 yıl içinde devletten aldıkları arazide kan ürünü üretmeleri için verilmişken, iki yıllık süre zarfında ne bir tek toplama merkezi için faaliyetlere başlanmış, ne bir tek çivi çakılmıştır. 12 yılı bulan bir iltimasla, görülmemiş bir karlılıkla, Sancak’ın Maxicell’i bu sistemi emmekte, eczacının iyi niyetini istismar etmektedir.”

ETHEM SANCAK’IN YEĞENİNE KIYAK SÖZLEŞMESİ ORTAYA ÇIKMIŞTI

Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay’ın Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’ın şirketi MAXICELLS AŞ ile imzaladığı “Kan ürünlerini işleme” protokolü ve sözleşmesi ortaya çıkmıştı.

Protokol ve sözleşmede, Murat Sancak’ın “İşlerini kolaylaştırmak” için sağlanan “sınırsız ayrıcalıklar” dikkat çekerken, insan kanından üretilen ve hastalar için hayati önemde olan pahalı kan ürünü ilaçların üretilmesinin tek bir şirkete verilmesine Türk Eczacıları Birliği “tekelleşme” gerekçesiyle itiraz etmişti.

Kızılay ve Sağlık Bakanlığının şirket için seferber edildiğini gösteren sözleşme kapsamında, Kızılay, “Plazma toplama, depolama, taşıma ve güvenlik testlerinin gerçekleştirme süreçlerini SGK ile yüklenici arasında düzenlenecek sözleşmenin imzalanmasını takiben en geç 15 ay içinde yapmakla” yükümlü tutuluyordu.

İddialara ilişkin aradığımız MT grup yetkilileri, Maxicells AŞ yetkililerinin bizi arayacağını söyledi ancak henüz geri dönen olmadı.

ÖNCEKİ HABER

Dikili'de cinsel istismar sanığının tutuksuz yargılanmasına tepki

SONRAKİ HABER

Amedspor Başkanı Kılavuz, kulübe sahip çıkılması çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...