29 Kasım 2019 10:42

"Yakıt ihalesi iptal edilen 17 ilçede okullar ısıtmadan yoksun kaldı" iddiası

MEB’in Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yüksek fiyatla yaptığı yakıt alım ihalesini iptal etmesi üzerine kentin 17 ilçesindeki okulların ısınmadan yoksun kaldığı iddia edildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Dönemi’ne dair yaptığı yakıt alım ihalesinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından iptal edilmesi nedeniyle kentteki okulların ısınmadan yoksun kaldığı gündemde. Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer, iddiaları yalanlarken, kırsal ilçelerde görev yapan öğretmenler de kaloriferlerin yanmadığını belirtti. 

İddialara göre, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yakıt ihalesini fiyatların en düşük olduğu mayıs-haziran ayları yerine, en yüksek olduğu eylül ayında yapınca ülke genelinde birim fiyatı en yüksek yakıt ihalesini yaptı. Tüm Türkiye genelinde 900 TL birim fiyatla yapılan yakıt alım ihalesi Diyarbakır'da bin 650 TL'ye yapılınca MEB ihaleyi iptal etti. İhalenin iptal edilmesi üzerine ise kentin 17 ilçesindeki okullar ısınmadan yoksun kaldı.

BAKANLIK İHALEYİ İPTAL ETTİRDİ

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 2 bin tonu odun, 9 bin 750 tonu kömür olmak üzere, tonu bin 650 TL'den 13 Eylül'de yaptığı ihale, MEB Mali Kontrol Müfettişlerinin denetimden geçmedi. Bakanlık, ihalede ton başına verilen birim fiyatın yüksekliği nedeniyle ihaleyi iptal etti. Yeni bir ihale yapılana kadar ise doğrudan alım yoluna gidildi, ancak süre kısalığı nedeniyle okulların ihtiyaç duyduğu yakıt 15 Kasım tarihine yetiştirilemedi.

Bu nedenle 15 Kasım’dan bu yana kentin 4 merkez ilçene bağlı köyler ile 13 ilçe merkezi ve bağlı köylerdeki okullarda eğitim gören öğrencilerin soğuk sınıflarda ders görmek zorunda bırakıldı. Isınma ihtiyacı doğalgazla karşılandığı için kent merkezindeki okullar bu durumdan etkilenmedi.

TAŞÇIER'DEN YALANLAMA 

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer, dile getirilen bu iddiaları kesin bir dille yalanladı. Taşçıer, yakıt alım ihalesini haziran ayında yaptıklarını, firmaların fırsatçılık yaparak fiyat kırmayınca en düşük fiyat olan bin 650 TL veren firmanın ihaleyi kazandığını, yüksek fiyat nedeniyle kendilerinin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ihalenin iptal edilmesini istediğini kaydetti. 

İptal edilen ihalenin 4 kez yüksek fiyat nedeniyle yenilendiğini söyleyen Taşçıer, en son ihalenin 4 Kasım'da yapıldığını, bu ihalede ton başına birim fiyat olarak bin 180 TL'yi veren firmanın kazandığını kaydetti. Taşçıer, ilk yapılan ihale ile son yapılan ihale bedeli arasında 11 milyon TL arasında fark olduğunu belirterek, bu rakamda da kamu yararının sağlandığını ifade etti.

"NEMALANMASI KESİLENLERİN ALGI OPERASYONU"

Diyarbakır'da okullarda ısıtılmanın başlatılma tarihi olan 15 Kasım'ın cuma gönüne denk gelmesi ve daha sonraki günlerin tatil olması nedeniyle 25 Kasım tarihinden itibaren tüm okullarının ısıtılmasının gerçekleştirildiğini belirten Taşçıer, böylesi bir iddianın altında kendisine yönelik "algı kampanyası" yürütenlerin olduğunu dile getirdi. 

Kendisinin "61 milyon TL tasarruf sağlayarak 'Yılın En Başarılı İdarecisi' seçildiğini söyleyen Taşçıer, izlediği tasarruf politikası nedeniyle kamu kaynaklarından nemalanan bazı çevrelerin kaynaklarının kesilmesi nedeniyle kendisini yıpratmak amaçlı bir tür algı oluşturmaya çalıştığını kaydetti. Taşçıer, iddiaların arkasında Eğitim Bir Sen olduğunu ifade ederek, sosyal medya hesaplarında iddiaları gündeme getiren bazı sendika temsilcileri ve sendika yönetimi tarafından baskı yapıldığını dile getirdi. 

"650 MİLYON TL KAMU ZARARI OLUŞTU"

İsminin yazılmasını istemeyen bir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi ise, iddiaların doğru olduğunu söyledi. 

Yetkili, yakıt alım ihalesinin normalde fiyatların düşük olduğu mayıs ve haziran aylarında yapıldığını, ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün söz konusu ihaleyi yakıt fiyatların yükseldiği 13 Eylül tarihinde yaptığını, bundan dolayı da ihalenin çok yüksek bir fiyatla yapıldığını söyledi. Türkiye'deki tüm illerde söz konusu yakıt alım ihalesinin ton başına 900 TL ile yapıldığını, Diyarbakır'da ise ton başına bin 600 TL ile yapıldığına dikkati çeken yetkili, bu yüksek fiyat nedeniyle ihalenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iptal edildiğini söyledi.

İhalenin gecikmesi nedeniyle bazı yerlerde ihaleyi alan firmanın yakıt tedarik edene kadar doğrudan alım yoluna gidildiğini anlatan yetkili, okul sayısının fazlalığı nedeniyle doğrudan teminin soruna çözüm olmadığını ifade etti. Yeni ihalenin kış koşullarında yapılması nedeniyle ıslanan odun ve kömürün ağırlığının artacağı, bu nedenle yüzde 30 bir fark oluşacağını ve bunun kamu zararına neden olacağını belirten yetkili, ihmalkarlık nedeniyle 15 Kasım tarihinden yakıt kullanımın başlanmasının kararlaştırıldığı okullarda, öğrencilerin soğuk sınıflarda ders görmek zorunda bırakıldığını kaydetti.

SENDİKLARA "SESSİZLİK" TEPKİSİ

Diyarbakır ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir de iddiaları doğruladı. "Diyarbakır Valiliği 'Mahalli Çevre Kurulu' kararı ile ilimizde kalorifer yakılma tarihi 15 Kasım 2019 olarak belirlenmiştir. Aralık ayına girmek üzereyiz hala okullara yakıt teslimatı yapılamadı" diyen Gökdemir, "Yetkili sendika neden sessiz bekliyor?" diye sorduç

Kentin kırsal ilçelerinde görev yapan öğretmenlere ısınma problemi iddialarını sorduk. İsmini yazmamız koşuluyla bilgi veren öğretmenler, kaloriferlerin yanmadığını ve soğuk sınıflarda eğitim verdiklerini söyledi. (Diyarbakır/MA)

 

ÖNCEKİ HABER

EMEP Kocaeli İl yöneticisine Man Adası paylaşımları nedeniyle 1 yıl 2 ay ceza

SONRAKİ HABER

Almanya hükümeti Türkiye'ye silah satışını sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...