29 Kasım 2019 10:05

Savcılık yok edilen Dipsiz Göl için soruşturma başlattı

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı, "define" iddiası üzerine yasal izinle yok edilen Dipsiz Göl için soruşturma başlattı.

Dipsiz Göl'ün kazı yapılmadan önceki hali (solda) ve sonraki hali (sağda) | Fotoğraf: DHA | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı, Dipsiz Göl'ün yasal izinle yok edilmesiyle ilgili sorumlular hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca müfettişlerin sürdürdüğü soruşturmada kazıya ilişkin mevzuata uyulmadığı belirlendi. 100 parsel alanda yapılacağı belirtilen kazının 400 parsel alanı kapsadığı ortaya çıktı.

Gümüşhane Başsavcılığı Dipsiz Göl'le ilgili "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla soruşturma başlattığını açıkladı. Savcılık, Kültür Bakanlığı ve Gümüşhane Valiliği tarafından açılan idari soruşturma kapsamında açığa alınan 2 müdür ve 1 memur ile diğer ilgililerin ifadelerine başvuracak.

DHA'nın haberine göre, bakanlık ve valiliğin başlattığı idari soruşturmada, kazıya ilişkin mevzuata uyulmadığı belirlendi. İzin belgesi düzenlenirken alanında uzman üç kişinin değerlendirilmesine uyulmadığı tespit edildi. "Define" iddiasını ortaya atan kişilerin 100 parsel alanda yapılacağı belirtilen kazıyı 400 parsel alana çıkardığı öğrenildi.

YÖNETMENLİĞE UYULMAMIŞ

Müfettişlerin sürdürdüğü soruşturmada, Dipsiz Göl'de yasal izinle yapılan kazıya ilişkin yeni bilgilere ulaşıldı. Başvuru üzerine alanın tarihi, arkeolojik ve doğal sit dışında olması nedeniyle arkeolog ve uzman tarafından yapılan tespit sonucu, Müze Müdürlüğü tarafından ilgili kişilere "define" arama ruhsatı verildiği, ancak Define Arama Yönetmeliği'nin 9'uncu maddesi çerçevesinde tespit yapan ve uygun bularak define arama ruhsatı düzenleyenlerin mevzuat kriterlerine uymadığı belirlendi. Yönetmenliğe göre, aralarında üniversitelerden ilgili kişiler ile jeologların da yer alacağı, alanında uzman en az 3 kişiden görüş alınması gerekirken, buna uyulmadığı, kazının yapılmasında sakınca olmadığına dair düzenlenen raporun özensiz hazırlandığı belirlendi.

"VALİYE BİLGİ VERİLMEMİŞ"

Müfettişlerin ifadesine göre, Müze Müdürü Elif Öktem'in kazıya ilişkin verdiği onaydan valiyi de bilgilendirmediği saptandı. Öktem'in, valiliğe sadece kazı yapılacak sahada jandarma görevlilerince önlem alınması için ada- pafta bilgileri üzerinden yazı yazarak, görevlendirme emri istediği öğrenildi. 100 parsel alanda yapılacağı belirtilen kazının ise 400 parsel alanı kapsadığı ortaya çıktı.

NE OLMUŞTU?

Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içerisinde yer alan Taşköprü Yaylası'nda, doğal güzelliğiyle görenleri etkileyen, kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de, "define var" iddiası üzerine, kimliği açıklanmayan 2 kişi kazı için başvuruda bulundu. Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazıya izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda, suyu tahliye edilen göl alanı iş makineleri ile 6 Kasım'da kazıldı. 4 gün süren kazıda, bölgede M.Ö. 5. yüzyılda kalan, Roma İmparatorluğu'nun 15’inci Apollinaris lejyonuna ait olduğu iddia edilen ganimetlerin arandığı öğrenildi.

Dipsiz Göl'ün "define" iddiasıyla yasal izin alınarak yok edilmesine yöre halkı ve akademisyenler tepki gösterdi.

Dipsiz Göl'de 4 gündür sürdürülen kazı, iddia edilen "define" bulunamayınca sonlandırıldı ve kazı ekibi 14 Kasım'da alandan ayrıldı. Valilik, göl alanının eski haline getirildiğini açıkladı ancak Dipsiz Göl alanının toprakla doldurularak kapatıldığı görüldü. Su kalmayan göl alanı, taş ve toprak yığınına dönüştü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sorumluların haklarında başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Valilik de ikinci açıklamasında kazı için uygunluk raporu veren ilgililer hakkında ayrıca soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Gelen tepkiler üzerine 18 Kasım'da Dipsiz Göl'ün doğal sit alanı ilan edileceği açıklandı.

Kazıya izin veren Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Müze Müdürü Elif Öktem ile Müze Müdürlüğü Personeli Yunus Ağa'nın haklarında başlatılan soruşturma kapsamında 20 Kasım'da açığa alındığı açıklandı.

Jeomorfoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu, Dipsiz Göl'de heyetçe yaptıkları incelemelere ilişkin 25 Kasım'da açıklama yapmış, gölün doğal yapısının bozulduğunu ve eski haline getirilemeyeceğini söylemişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Duvarlarına 'Defol Alevi' yazılan aile: Endişeliyiz

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da mültecilere yine darp: 5 Yunan polisi beni 2 saat dövdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...