29 Kasım 2019 09:07
Son Güncellenme Tarihi: 29 Kasım 2019 16:56

Valilikten 63 yaşındaki kadının gözaltına alınmasına dair açıklama

İstanbul Çatalca'da AKP'yi ve Erdoğan'ın eleştirdiği için gözaltına alındığı belirtilen 63 yaşındaki Dürdane Ö.'nün yurt dışı yasağı ile serbest bırakılmasının ardından Valilik açıklama yaptı.

Fotoğraf: @barisyarkadas'in Twitter hesabından alınmıştır.

Paylaş

İstanbul Çatalca'da yaşayan 63 yaşındaki Dürdane Ö adlı kadın, ihbar üzerine misafirliğe gittiği arkadaşının evinde jandarma tarafından gözaltına alındı. Dürdane Ö, bir gece gözaltında tutulduktan sonra sorgusunun ardından yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Dürdane Ö.'nün gözatına alınmasını Gazeteci Barış Yarkadaş sosyal medya hesabından duyurmuş ve 63 yaşındaki kadının semt pazarında AKP'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdiği için gözaltına alındığını ifade etmişti. İstanbul Valiliği ise olayla ilgili yaptığı açıklamada Dürdane Ö'nün, bir kadına hakarette bulunarak başörtüsüne saldırdığını, bu yüzden gözaltına alındığını öne sürdü. Dürdane Ö, kimseye küfür veya hakaret etmediğini ya da saldırmadığını belirterek iftiraya uğradığını söyledi.

Yarkadaş'ın yaşananları anlattığı tweetleri sırasıyla şöyle:

  • "Çatalca Savcısı, 63 yaşındaki Dürdane Hanım hakkında gözaltı talimatı verdirtmiş... Oysa ki; istese beş dakikada ifadesini alır ve olayı açıklığa kavuştururdu. Bir hanımefendi, iktidarı eleştirdi diye jandarma karakolunda sabaha kadar bekletilecek. Sanki cinayet işlendi! Ayıp!"
  • "Saat 02.20... Dürdane Hanımın oğlu Anıl ile konuştum. Son durum şu: Dürdane Hanım, Çatalca merkeze 20 kilometre uzaklıktaki Kabakçı Köyü'ndeki bir arkadaşının evinden jandarma ve polis tarafından gözaltına alınıyor ve jandarma karakoluna getiriliyor. İşlemlerin ardından polise teslim ediliyor. Dürdane Hanım gözaltı işlemi yapılmasının ardından Baro'ya bilgi verilmesini söylüyor ve avukat talep ediyor. Polis, durumu savcıya aktarıyor. Savcı ise "Şüpheli, 5 yılın altındaki suçlarda CMK talep edemez" diyor. Gözaltı işlemi bu yüzden Baro CMK'ya düşmüyor."
  • "Dürdane Hanımın oğlu, Çatalca Emniyeti ile konuşarak, gözaltı işleminin Baro'ya bildirilmesini istiyor. Polis ise "Savcı Bey'in talimatına aykırı bir şey yapamayız" cevabını veriyor. Dürdane Hanımın gözaltı kaydı, bu yüzden Baro'ya ulaşmadığı için, avukat görevlendirilemiyor."
  • "Savcı'nın '5 yıl altındaki suçlarda CMK avukatı istenemez' sözü kanuna aykırı. Böyle bir usül yok! Dürdane Hanım'ın şu an savunma hakkı gasp ediliyor ve keyfi bir şekilde gözaltında tutuluyor. Bu satırları bir panel için geldiğim Muğla'dan yazıyor ve adaletsizliği duyuruyorum"
  • "Dürdane Ö.'nün oğlu Anıl'ın verdiği bilgiye göre, 63 yaşındaki kadının geceyi karakolda geçirmesine sebep olan söz ise şu: "YEDİLER, YEDİLER DOYMADILAR..." Evet; pazarda yaşanan bir tartışmada söylenen bu söz yüzünden 63 yaşındaki bir kadın haksız ve hukuksuzca gözaltında"
  • "Saat 04.34... Dürdane Hanımın çocukları Anıl ile Barış'ın Çatalca Emniyeti'ne giderek anneleriyle görüşme talebi olumsuz sonuçlandı. Çocuklar annelerini sadece bir dakika görebildi. Polis, gözaltı gerekçesine ilişkin açıklama yapamayacaklarını söyledi. Konunun takipçisiyim..."
  • "#YedilerYedilerDoymadılar dediği için gözaltına alınan Dürdane Hanım'ı 20 kilometre takip edip arkadaşının evinde gözaltı işlemi yapan jandarma, 63 yaşındaki kadının ilaçlarını yanına almasına bile izin vermemiş. Çocukları az önce ilaçları karakola götürmek üzere yola çıktı."
  • "Dürdane Hanım, savcılığa sevk edildi. Dürdane Ö, avukatı Ozan Büyük'e şunları söyledi: 'Pazarda tartıştığım bir kadına 'Millet açlıktan ölüyor, utanmadan hala AKP'ye oy veriyorsunuz' dedim. İddia edildiği üzere kimseye küfretmedim, iftiraya uğradım. Küfür edecek kadar cahil değilim. Niye küfür edeyim? Küfür edince elime ne geçecek? İftiraya uğradım...' Dürdane Hanım, kalorifer yanmadığı için gece hücrede üşüdüğünü de aktardı. 63 yaşındaki kadın, biraz sonra savcıya ifade verecek."

İSTANBUL VALİLİĞİ: HABERLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR

İstanbul Valiliği ise olayla ilgili yapılan haberlerin ve iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Valilikten yapılan açıklamada "Çatalca ilçemizde 28.11.2019 tarihinde gözaltına alınan D.Ö. adlı şahsın bazı basın yayın organlarında yer alan ‘Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği için gözaltına alındı’ haber ve iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Çatalca ilçemizde 28.11.2019 Perşembe günü Cumhuriyet Meydanı’nda N.Y. adlı şahsa hakaretlerde bulunan ve başörtüsüne yönelik saldırı gerçekleştiren D.Ö. isimli şahıs, aynı gün saat 22.00 sıralarında gözaltına alınmıştır. Şüphelinin gözaltına alınması ve yargı mercilerine sevki ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama ve hakaret’ suçları olup, çıkarıldığı mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Dürdane Ö. ise kimseye küfür veya hakaret etmediğini ya da saldırmadığını belirterek iftiraya uğradığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadroya geçen işçilere fark ödenmesi hakkına mahkemeden onay

SONRAKİ HABER

Balkonda inceleme yapan polis, Rabia Naz Komisyonu'na konuştu: Parmak izi yoktu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...