29 Kasım 2019 07:30

Şili'deki protestolarda polis saldırısı sonucu görme yetisini kaybedenlere destek

Şili'deki protestolarda, polis saldırısı sonucu gözünü kaybedenler için devlet başkanlığı sarayı önünde eylem yapıldı.

Fotoğraf: Muhammed Emin Canik/AA (Arşiv)

Paylaş

Şili'de bir ayı aşkın süredir Devlet Başkanı Sebastian Pinera'ya karşı devam eden protestolarda, polis saldırısı sonucu gözünü kaybedenler için başkent Santiago'daki devlet başkanlığı sarayı önünde eylem düzenlendi.

Eyleme katılanlar, ülkede 18 Ekim'de metro ücretine yapılan zamla başlayan hükümet karşıtı protestolarda polisin saldırısı sonucu görme yetisini geçici olarak ya da tamamen kaybeden en az 232 kişiye destek vermek için devlet başkanlığı sarayı önünde toplandı. Eyleme gözlerindeki bandajla katılan onlarca kişiden bazıları, yüz seviyesinde açılan ateşin kasıtlı olduğunu düşündüklerini söyledi ve polisin, protestolara katılanlara yönelik saldırısına tepki gösterdi. Eylemde, "Şili'de itibarını istemek gözüne mal olabilir" yazılı bir pankart dikkati çekti.

Eylemde Fabiola Campillai'nin, işe gitmek için otobüs durağında beklediği esnada yüzüne isabet eden göz yaşartıcı gaz kapsülü nedeniyle iki gözünde görme yetisini kaybettiği aktarıldı.

YÜZLERCE KİŞİ GÖRME YETİSİNİ KAYBETTİ

Şili'de polisin protestolara katılanlara havalı silahla müdahale etmesi sonucu birçok kişinin görme yetisini kaybettiği bildirilmişti. Sağlık yetkilileri, geçen ay polisin kullandığı havalı silah mermilerinin protestolara katılanların gözlerine isabet etmesi sonucu en az 230 kişinin görme yetisini geçici olarak ya da tamamen kaybettiğini, bunlardan 50'sinin protez göz kullanmak zorunda kaldığını açıklamıştı.

Ülkede geçen hafta, polisin protestolarda çok sayıda kişinin yaralanmasına ve görme yetisini kaybetmesine neden olan havalı silah kullanımına kısıtlama getirilmişti.

Emniyet Genel Müdürü Mario Rozas, polisin, olağanüstü durumlar haricinde havalı silahlarını kullanamayacağını bildirmişti.

PİNERA, POLİSE VERİLEN YETKİNİN KÖTÜYE KULLANILDIĞINI KABUL ETMİŞTİ

Devlet Başkanı Pinera, polise verilen yetkinin kötüye kullanıldığını kabul etmişti.

Diğer yandan, insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2 bin 670 soruşturma açıldığı bildirilmişti.

NE OLMUŞTU?

Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın, Maliye ve İçişleri Bakanlarının da aralarında bulunduğu 8 bakanı değiştirmesine rağmen halk, özellikle başkent Santiago'da eylemlerini sürdürüyor. Pinera'nın istifasını isteyen ve kentin tarihi İtalya Meydanı'nda toplanan kitleye, güvenlik güçleri yer yer sert müdahale ediyor.

25 Ekim Cuma günü 1 milyon 200 bin kişilik dev protestoya ev sahipliği yapan kentte, Pinera'nın istifa etmesi için hafta sonu yine büyük eylemlerin düzenlenmesi bekleniyor.

Şili'de günlerdir devam eden ve hükümetin geri adımlarına rağmen durmayan protestolar nedeniyle, diktatör Augusto Pinochet'in 1990'da devrilmesinden sonra ilk kez doğal afet söz konusu olmamasına rağmen "acil durum" ilan edilmiş ve "güvenliği sağlama görevi" orduya verilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Takipsizlik kararı verilen Gazeteci Zehra Özdilek için hapis cezası istendi

SONRAKİ HABER

Salda Gölü ihalesinin iptaline mahkemeden ret kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...