29 Kasım 2019 05:42

Yunanistan, Türkiye'nin Atina büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

Yunanistan, Türkiye ile Libya arasında yapılan "deniz yetki alanlarının sınırlandırılması" anlaşmasının ardından Atina Büyükelçisi Burak Özügergin'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye ile Libya arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"na tepki gösteren Yunanistan, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin'i Yunanistan Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Sözcü'de yer alan habere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, söz konusu mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ifade etti ve "komşuluk ilişkileri" prensibiyle bağdaşmadığını savundu. Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin'i bakanlığa çağırarak konuyla ilgili izahat talep etti.

Yunan Dışişleri Bakanlığı, uluslararası deniz hukukuna göre, Türkiye'nin Libya ile sınırı bulunmadığını belirterek, böylesi bir mutabakatın bu nedenle geçersiz olduğunu ifade ediyor. Ayrıca Atina, Ankara'nın bu tür girişimlerle Girit Adası'nın güneyindeki kıta sahanlığını ihlal ettiğini öne sürüyor.

Türkiye, Girit'in karasuları dışında kıta sahanlığı bulunmadığını savunurken, Atina'ya göre bu bakış açısı da uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geliyor.

ÇAVUŞOĞLU: ZENGİNLİKLER PAYLAŞILSIN

Mutabakata ilişkin dün açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mutabakatın Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının korunması anlamına geldiğini belirterek, şunları söylemişti:

"Biz Doğu Akdeniz’de olsun Ege’de olsun, her zaman kendi uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı korurken buraların zenginliklerinin de hakça paylaşılması taraftarıyız. Bu Kıbrıs etrafındaki rezervler için de geçerli. Bizim kıta sahanlığımızın dışındaki alanlarda da Kıbrıs’ta Rum tarafı ile Türk tarafı arasında buradaki zenginliklerin hakça paylaşılmasının garanti altına alınmasını her zaman savunuyoruz" (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kültür ve Turizm Bakanlığı destek verdiği 15 filmi açıklamadı

SONRAKİ HABER

Beşiktaş saldırısının ardından toplanan 52 milyon liralık bağışın akıbeti bilinmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...