29 Kasım 2019 04:48

Şahsiyet: Bir Aktör Haluk Bilginer

Sinema Eleştirmeni Güney Birtek, “Şahisiyet”le Uluslararası Emmy Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Haluk Bilginer’i yazdı.

Görsel, "Şahsiyet" dizisinin fragman görüntüsünden alınan ekran alıntısıdır

Paylaş

Güney BİRTEK
Sinema Eleştirmeni

Uluslararası Emmy Ödülleri’nde Şahsiyet dizisindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Haluk Bilginer ülke için büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Yıllar boyunca süren özverili oyunculuk performansıyla ülkenin en iyi oyuncularından biri olduğunu ispatlayan Haluk Bilginer, senaryosunu Hakan Günday’ın yazdığı, yönetmenliğini Onur Saylak’ın üstlendiği Şahsiyet dizisiyle 2018 yılında izleyiciyle buluşmuştu. İnternet üzerinden ücretsiz izlenebilen Puhu TV’de (dijital platform) yayınlanan dizi, tek sezon ve 12 bölümden oluşuyordu.

KARA MİZAH YÜKSEK GERİLİM

Adliye’den emekli olmuş eski toprak Agâh Beyoğlu (Haluk Bilginer), ailesinden kalmış bir apartmanda tek başına yaşar. Yıllar önce eşini kaybetmiş Agâh Bey, sıradan bir emeklilik hayatı sürdürürken, aldığı bir haberle tüm yaşamı değişir. Doktoru ona Alzheimer başlangıcı teşhisi koyduktan sonra Agâh Beyoğlu için hayat artık eskisi gibi olmayacaktır. Bu hastalığından ötürü zamanla geçmişine dair hiçbir şey hatırlamayacak olan Agâh Beyoğlu bu durumu fırsat bilecek. Yıllarca planladığı ve her defasında vazgeçtiği cinayeti işlemek için kolları sıvayacaktır. Ne de olsa bu cinayeti işledikten sonra hiçbir şey hatırlamayacak. Bundan sebep vicdan azabı da çekmeyecektir. İş hayatında, yaşamı boyunca biriktirdiği düşmanlarını bir bir öldürmeye koyulan ihtiyar, profesyonel bir seri katile dönüşür. Olaylar gelişirken kara mizahı bol, gerilimi yüksek bir seriyle karşılaşırız.

ŞAHSİYET’E EVRENSELLİK KATTI

Şahsiyet; senaryo, yönetmenlik, oyunculuk ve sinematografisiyle göz doldururken, Türkiye dizi tarihinde iz bırakan özel ve değerli bir çalışma olarak yerini koruyacak. Tabii bu değerin mimarları arasında öne çıkan usta oyuncu Haluk Bilginer’in performansını yinelemek gerekiyor. Emyy ödülüyle oyunculuğunu dünya klasmanında pekiştiren Bilginer, Şahsiyet’e de dünya çapında bir evrensellik kattı. Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiye ödüllü Kış Uykusu filminin başrol oyuncusu da olan Haluk Bilginer’in kariyerine baktığımızda canlandırdığı karakterlere verdiği hayat seyircide karşılığını hep buldu.

‘TÜRKİYE’DE SERİ KATİL YOKTUR!’

Şahsiyet dizisinin takındığı üsluba ve politik altyapısına dikkat çekmekte fayda var. Bölümler ilerledikçe Türkiye’deki adalet sisteminden, kadın şiddetine kadar toplumsal içerikli mesajlar sıralanıyor. Yani bir bakıma, Alzheimer hastalığına yakalanmış bir adamın anıları yavaş yavaş silinirken, Türkiye’nin toplumsal belliği taze tutulmaya çalışılıyor. Bu sebepten matematiği ince ince işlenmiş bir hikayede buluyoruz kendimizi. Karşımıza kalitesinden ödün vermeyen bir yapım ve hayranlıkla izlediğimiz bir performans, bir aktör, Haluk Bilginer çıkıyor, oyununu oynuyor…

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de tırla işçi servisi çarpıştı: 7 yaralı

SONRAKİ HABER

16. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa