28 Kasım 2019 19:04

Finlandiya'da sınıf dayanışması kazandı: Posta işçilerinin talepleri kabul edildi

Finlandiya’da 700 postacının ücretlerinin düşürülmesine karşı 9 bin postacının başlattığı grev zaferle sonuçlandı. Diğer iş kollarından işçiler de postacılar için dayanışma grevleri yapmışlardı.

Fotoğraf: And Demir/AA

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’da 9 bin postacının 11 Kasım günü başlattığı ve diğer iş kollarındaki işçilerin destek verdiği grev, sendikanın taleplerinin kabul edilmesiyle sona erdi.

Posta işvereninin üyesi olduğu Palta, sınıf dayanışması sonucu geri adım atmak ve 700 posta çalışanın ücretlerini düşürme kararından vazgeçmek zorunda kaldı.

Anlaşmaya göre postanenin iştirakçi şirketi Posti Palvelut’a devredilen posta çalışanlarına Sanayi Federasyonunun değil, posta çalışanlarını örgütleyen PAU federasyonunun sözleşmesi uygulanacak.

Sanayi Federasyonun sözleşmesinin uygulanması durumunda 700 postacının ücretleri en az yüzde 30 oranında düşürülecekti. İşveren daha sonra da 8 bin postane çalışanının daha ücretlerini düşürmeyi planlıyordu.

Uzlaşmaya varılmasının ardından bir açıklama yapan PAU Başkanı, paket tasnif bölümlerinde çalışan 700 emekçinin sorunlarının çözümünden sonra işverenle 10 bin posta çalışanını kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayacaklarını söyledi.

DAYANIŞMA GREVLERİ ETKİLİ OLDU

İşverenin, sendikanın taleplerini kabul etmesinde diğer iş kollarında çalışan işçi ve emekçilerin dayanışma grevlerine gitmeleri etkili oldu.

Havacılık Federasyonu (IAU), Araç ve Nakliye İşçileri Federasyonu (AKT) ve Denizciler Federasyonu işçiler, 18 Kasım’dan itibaren postaneden gelen mektup ve paketleri taşımayı durdurdu. İşçiler, mektup ve paketleri araç ve tırlara almadı, gemilere yüklemeyi reddetti.

25 Kasım günü, postacıların grevinin ikinci aşamaya geçmesiyle birlikte gemiciler işi tamamen durdurdu. Finlandiya bandıralı gemilere yolcu ve yük almadı. Gemiler limanlarda bekletildi. Böylelikle Finlandiya’nın ihracatının üçte biri durdu.

Hizmet sektöründe örgütlü federasyon PAM, 25 Kasım’dan itibaren üyelerinin postaneden gelen paket ve mektupları alım ve teslimini yasakladı.

Gıda İşçileri Federasyonu da (SEL), postaneden gıda satan şirketlere gönderilecek tüm paketlerin dağıtım ve alımını 8 Aralık gününe kadar durdurma kararı aldı.

Helsinki’de belediye otobüslerini kullanan şoförler ve atölyede çalışanlar da 25 Kasım günü saat 6.00’dan itibaren postane çalışanlarına destek vermek için işi durdurdu.

PATRONLAR "DAYANIŞMA KÜLTÜRÜNDEN" ŞİKAYETÇİ

İşveren temsilcileri, yaptıkları açıklamada grevden dolayı uğradıkları maddi zarardan daha çok Finlandiya’nın güven duyulmayan bir ticaret ortağı olduğu imajının yaygınlaşmasının bir tehlike oluşturduğunu savundu.

Finlandiya’nın ihracatın önemli bir bölümü deniz yoluyla gerçekleşiyor.

Finlandiya Sanayi ve Ticaret Odalarının (EK) Ekonomi Şefi Penna Urila, Finlandiya limanlarından günde 350 milyon avroluk ihracat yapıldığını ve 2 gün süren grev süresinde malları zamanında ulaştıramadıkları için ceza ödeme riskiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

“Finlandiya’da İşverenler” adlı kuruluşun yöneticilerinden Mika Kuismanen de, “Ben grev hakkını sorgulamıyorum, bu medeni bir toplum için normal. Ama buna karşılık dayanışma grevlerine gidilmesi için eşiğin bu kadar alçak olmasını anlayamıyorum. Anlaşmazlık postanede çalışan 700 kişiyi kapsıyor ama aniden Elektrikçiler Federasyonu greve başlıyor. Bu kültür başka bir ülkede yok” dedi.

ÖNCEKİ HABER

"Batmadan" Suç ve Ceza Film Festivali'nde en iyi film seçildi

SONRAKİ HABER

Tim Sebastian'dan İbrahim Kalın'a: Belki siz de yargılanırsınız, Zaman'da çalıştınız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...