28 Kasım 2019 17:00

İzlanda Balıkçılık Bakanı’nın istifası isteniyor

İzlanda'da binlerce kişi, rüşvet ve kara para aklamakla suçlanan Samherji adlı şirketi ile ilişkileri nedeniyle Balıkçılık Bakanı Kristjan Thor Juliusson’un istifasını istiyor.

Reykjavík'teki Parlamento Binası | Fotoğraf: Zinneke/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Rüşvet ve kara para aklanmakla suçlanan Samherji adlı balıkçılık şirketiyle yakın ilişkide bulunan İzlanda Balıkçılık Bakanı Kristjan Thor Juliusson’un istifası isteniyor.

Wikileaks’in açıkladığı “Fishrot”belgelerinde İzlanda’nın balıkçılık şirketi Samherji’ye rüşvet karşılığında balıkçılık sahalarına imtiyazlı erişim sağlandığı iddiaları Namibya’da bomba etkisi yarattı.

Rüşvet almakla suçlanan Balıkçılık ve Denizcilik Bakanı BernhardEsau ve Adalet Bakanı Sacky Shanghala istifa etmek zorunda kaldı. Samherji şirketinde çalışan bir gemi kaptanı hakkında yasa dışı balık avlama suçundan dava açıldı.

Namibya Devlet Başkanı Hage Geingoh, İzlandalı şirketlerin rüşvet ve yolsuzluklarının ülkesinde skandallara yol açtıklarını söyledi. İzlandalı politikacılara rüşvet ve yolsuzluk iddialarını araştırmaları çağrısı yaptı.

İzlanda’da tepkiler Samherji’nin Genel Müdürü Thorsteinn Mar Baldivsso’un yakın arkadaşı olan Balıkçılık Bakanı Kristjan Thor Juliusson’a yöneldi.

4 BİN KİŞİ BAKANIN İSTİFASI İÇİN EYLEM YAPTI

Başkent Reykjavik’te bir araya gelen 4 bin kişi, şirketin Namibya’da rüşvet vermesini protesto etti. Göstericiler şirketin genel müdürlüğünü yapan Baldvinsson’un çocukluk arkadaşı ve yakın dostu Balıkçılık Bakanı Kristjan Thor Juliusson’un istifa etmesini istedi.

Gösteriye İzlanda’yı temsilen 2019 yılında İsrail’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’na katılan Hatari Müzik Grubu da katıldı. Grubun üyelerinden Matthias Tryggvi Haraldsson, yaptığı ironik konuşmasında Samherji şirketini yaptığı “mükemmel yolsuzluk”tan dolayı kutladı.

Hükümet, Balıkçılık Bakanının olaylarda herhangi bir sorumluluğu olmadığını öne sürerek Juliusson’a destek verdi. Juliusson da bundan sonra Samherji’yi ilgilendiren konularda kendisinin karar vermeyeceğini açıkladı.

Ancak muhalefet partilerinin milletvekilleri, bakanın olanlardan sonra şirketlere balık avlanma kotalarına karar vermesini kuşkuyla karşılıyor.

MUHALEFET YENİ YASA ÇIKARILMASINI İSTİYOR

Sosyal Demokratlar ve Korsan Partisi, gelecekte benzeri skandalların tekrarlanmaması için yeni bir yasanın çıkarılmasını istiyor. Yasada balık avlanma kotlarının ulusal bir kaynak olduğunun ve avlanma hakkının uygun bir ücret karşılığında verilmesinin güvence altına alınmasını talep ediyor. İki parti, bu amaçla hazırladıkları yasa tasarısını parlamentoya sunmaya hazırlanıyor.

Ancak Hükümet ortakları Yeşil Sol, Bağımsızlık Partisi ve İlerleme Partisi böylesi bir yasaya sıcak bakmıyor.

BAKAN DAHA ÖNCE ŞİRKETİN YÖNETİM KURULUNDA GÖREV YAPTI

İzlanda Radyosu (RUV) da gazetecilik yapan Kristjan Sigurjonsson, gelişmeler hakkında Evrensel'e açıklamalarda bulundu.

Kristjan Thor Juliusson’un Samherji’nin Genel Müdürü Thorsteinn Mar Baldivsso’un çok yakın arkadaşı olduğunu ve bakanlık yapmadan önce uzun yıllar şirketin yönetim kurulunda görev yaptığını söyledi.

Samherji'nin İzlanda'daki en büyük 3 balıkçılık şirketinden biri olduğuna dikkat çeken Sigurjonsson, “Balıkçılık sektöründe görev yapan bir kişinin Balıkçılık Bakanı olması ve daha önce çalıştığı şirketle ilişkisini sürdürmesi normal değil” dedi.

İzlanda Televizyonu'nun bakan Juliusson'un şirketin genel merkezinde Namibyalı 3 kişi ile görüşme yaptığını açığa çıkardığını söyledikten sonra “Ama bakan bu iddiaları reddetti. Şirketin genel müdürlüğünü yapan arkadaşını görmek için orada bulunduğunu söyledi. Tesadüfen Namibyalılarla karşılaştığını ama onlarla konuşmadığını ve sadece selamlaştığını iddia etti” şeklinde konuştu.

İZLANDA'DA İSTİFA ETME GELENEĞİ YOK

Samherji'nin İzlanda'nın kuzey kesimlerinde çok sayıda işyerinin olduğunu ve bölgede yaşayanlara iş olanağı sağladığı için halkın konuyu fazla tartışmak istemediğini söyleyen Sigurjonsson, şunları kaydetti.

“Ama başkent Reykjavik ve ülkenin diğer kesimlerinde halk tepkili. Bakanın istifa etmesini istiyor. Gerçekte bakan kriminal bir şey yapmadı ama daha önce çalıştığı Samherji şirketinin yöneticileriyle ilişkilerini sürdürmesi iyi karşılanmıyor. Bakanın istifası için binlerce kişi gösteri yaptı”diyen

Sigurjonsson, İzlanda'da hata yapan yöneticilerin istifa etmeleri gibi bir geleneğin olmadığını belirterek “İzlanda 340 bin nüfuslu bir ülke. Neredeyse herkes birbirini tanıyor. Bu tür durumlarda olanların üzerine gidilmediği için yetkililer istifa etmiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ayşe Acar Başaran: İktidarın iddia ettiği delil elinde olsa, çarşaf çarşaf yayımlar

SONRAKİ HABER

Kaz Dağları’nı adım adım kazıyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...