28 Kasım 2019 16:07

SBF Dekanlığı hoca ve öğrencilerine sahip çıkmıyor

Mülkiyeliler Birliği SBF’de öğrenci ve akademisyenlere yapılan saldırının failleri ve sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mülkiyeliler Birliği, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde “Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumu”na katılmak isteyen öğrencilere özel güvenlik görevlilerinin saldırısı ve ardından ülkücü bir grubun öğrencilere ve öğretim elemanlarına saldırısıyla ilgili Eğitim Sen Genel Merkezi, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından ortak bir açıklama yaptı. Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Dinçer Demirkent, saldırıları gerçekleştirenler ve sorumluluklarını yerine getirmeyenler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Açıklamaya destek veren KESK’in yanında sürecin hukuki boyutunu üstlenen CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de katıldı.

Fakülte dekanlığı tarafından yapılan değerlendirmenin endişe yarattığını ifade eden Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Dinçer Demirkent, "Güvenlik görevlileri fakülte öğrencilerine hukuka aykırı bir şekilde yetkisi olmamasına rağmen cop kullanmışlar ve silah taşımışlardır. Akşam saatlerinde ise hocalara ve öğrencilere saldırıda bulunan ve kendilerini ülkü ocakları mensubu olarak tanıtan grup SBF bahçesinde ‘ülkücü yemini’ etmiştir. Üniversiteler şiddetin ve şiddet dilinin egemen olduğu kurumlar olmamalıdır. Eğitim öğretim halkının korunabilmesi, en önemlisi can güvenliğinin sağlanabilmesinin temel koşulu özgür bir öğrenme ikliminin idareciler tarafından sağlanması ve korunmasıdır" diye konuştu.

“SBF DEKANLIĞI SORUMLULUKTAN KAÇAMAYACAK”

Saldırılara karşı tavır almayan ve yaşananları ‘provokasyon’ olarak değerlendiren  SBF Dekanlığının hukuki sorumluluktan kaçamayacağına dikkat çeken Demirkent, “Üniversite yönetiminin sorumluluğu, başta öğrencilerinin ve personellerinin can güvenliğini sağlamak, eğitim öğretim hakkını güvenceye almak, anayasadan kaynaklanan haklarını kullanabilecekleri bir üniversiter alan sağlamaktır” dedi.

Sürecin hukuki boyutunu üstlenen CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, “OHAL fırsatçılığıyla çoraklastırılan üniversiteler şimdi de başka bir çoraklaştırma riski ile karşı karşıya. 19 Kasım’daki saldırılarda her şeyden eğitim öğretim hakkının ihlal edildiğini, tehdit, şantaj suçunun işlendiğini ve güvenlik görevlilerinin güvenliği tehdit ettiği konusunda suç duyurusu dilekçesini hazırladık. Bu olayın takipçisi olacağız” dedi.

“ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ ÜNİVERSİTENİN ÖZGÜR OLDUĞUNU KABUL ETMEK ZORUNDA”

Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, yapılan saldırının münferit olmadığını ifade ederek, “Topluca içine çekilmeye çalışıldığımız kaotik bir ortamın göstergesi. Ankara Üniversitesi yönetimi, üniversitenin bir özgürlük, soru sorma, eleştirme, demokratik hakların kullanıldığı alan olması gerektiğini kabul etmek zorunda. Her türlü demokratik hakkımızı kullanmakta ve savunmakta ısrarcıyız. SBF’ye yapılan saldırı sadece orayla sınırlı değil ortak geleceğimize yapılan bir müdahale olarak görüyoruz” diye konuştu.

“TEK ADAM REJİMİ TEK ADAMCIKLAR YARATTI”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “İdarenin emriyle güvenlik görevlilerinin öğrencilere saldırıp faşist güruha izin vermesi asla kabul edilebilir bir durum değil. Bütün bu yaşananların ardından fakülte yönetiminden kamuoyunu doyuracak bir açıklama beklerdir ancak öğrencilerini provokasyonla suçladılar. Onlar, bu pervasızlığı rektörden değil ülkenin tepesindeki tek adam rejiminden alıyorlar. Bu rejim kurumlarda da tek adamcıklar yarattı. Yapmamız gereken mücadeleyi büyütmektir” dedi.

TTB adına konuşan Vedat Bulut, bunların tümünün nefret ve şiddet söyleminin her yere sirayet ettiğini ve Türkiye’nin önemli bir dönemeçten geçtiğini söyleyerek, sosyal sağlığın bozulduğunu ve herkese önemli görevler düştüğünü belirtti. Bulut, Türkiye’deki gençlerin umudunu kaybedip göç ettiğine değinerek, “Pek çok sorunu görmezden gelip üzerini örtmeye çalışıyorlar, hasır altı edilen her sorun patlama noktasına gelecektir” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bucalılar 25 Kasım etkinliğinde bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Otomotiv patronları 30 milyar dolar ihracatı geçecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...