28 Kasım 2019 23:46

Metal işçisinden mektup: Biz köle değiliz

MESS ile işçi sendikaları arasında süren toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin yazan Kocaeli'den metal işçisi: Biz uyumuyoruz sözleşme döneminde bile gizlenmeye çalışılan şeyler olduğunun farkındayız.

Fotoğraf:pixabay

Paylaş

Bir metal işçisi
Kocaeli

Merhaba sevgili Evrensel okurları,

Ülkenin gündemi tıpkı bizim fabrikalarda iş yetiştirme hızımız gibi oldukça hızlı akıyor. Gündemi yakalayalım, dünyada ne olup ne bittiğini konuşalım desek de fabrikalarda bu ara en çok konuştuğumuz şey MESS ile süren sözleşme süreci.

Ben boru üretimi yapan bir metal fabrikasında çalışıyorum. Uzun yıllardır gördüğümüz sözleşme dönemleri içerisinde sanırım en sessiz sedasız geçirilen dönemlerden biri. Metal direnişinden itibaren kazanımlarımız sürekli olarak gündeme getirilerek tartışılıyor. TÜPRAŞ sözleşmesi, kamu sözleşmesi derken metal işçilerinin sözleşme sürecinde umudunu kırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Dördüncü oturum gerçekleşince artık bizim için önemli maddeler de konuşulmaya başlandı. Oturum sonuçlarını sosyal medya üzerinden okudum. Sendikanın bu süreçte şeffaf biçimde ne konuşulduğunu anlatması yerine biz sosyal medyadan ne konuşulduğunu öğreniyoruz. Dördüncü oturumda işçilerin taleplerini değil MESS’in bizden neler talep ettiğini gördüm ki, bu bizim bu zamana kadar kazandığımız haklara bir saldırı anlamına geliyor. Sözleşme maddelerini tek tek değerlendirmek istesem hepsine söyleyecek birkaç sözüm var. Örneğin ‘deneme’ süresini 4 aya çıkarmak istiyorlarmış. Bu olsa olsa işçilik maliyetlerini düşürmek için yapılır. İşçi gelecek 4 ay çalışacak işi öğrenecek yetkinleşecek sen de tüm verimi alacaksın ondan sonra 4 ay sonra kapının önüne koyacaksın.

SGK’nin ödemediği 2 günü bile ödememenin peşine düşen patronlar, işçilerin elindeki kırıntılara bile göz dikmiş durumda. Maddelerin her birini gördüğümde, ‘Bizim işimiz zor’ dedim ama bu zorluğun karşısında da hiç öyle hafife alınacak bir güç yok. Çünkü sendika da patronlar da zannediyor ki işçiler uyuyor. Hayır biz uyumuyoruz sözleşme döneminde bile gizlenmeye çalışılan şeyler olduğunun farkındayız. Ama bir biçimiyle gerçekleri öğrenecek kanalları yaratıyoruz. Ekonomik krizin karşısında insanca yaşayabilecek bir ücret istiyoruz. Bunun için de birlikte mücadele platformları kurmalıyız, çünkü birlik olmalıyız. Kenara çekilince bir şey değişmiyor. ‘Vergiler belimizi büktü’ diyoruz, sendika bize imza kampanyası getiriyor. Hayır kardeşim, sözleşme maddesi olarak ekle. Sözleşme oturumunda esnek çalışmanın kapısı ardına kadar açılmış durumda. Belli ki kölelik düzenini geri getirmek istiyorlar. O zaman hep birlikte bunun karşısında duracağız biz köle değiliz ve birleşince de çok güzel oluyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Teslim Töre toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Yozgat Şehir Hastanesinde hasta garantisi baskısı doktorları tayine zorluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...