28 Kasım 2019 13:29

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca: Defineciliğin tamamen yasaklanması gerekir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca: Çevresel ve kültürel değerlerimizin korunması için bu alanlarda defineciliğin tamamen yasaklanması gerekir.

Dipsiz Göl'ün kazı yapılmadan önceki hali (solda), kazıdan sonra "eski haline getirdik" denilerek toprak yığınına döndürülen hali (ortada) ve su doldurulan hali (sağda) | Fotoğraflar: DHA | Kolaj: Evrensel

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, "Define arayıcılığını ÇED kapsamına almak hiçbir anlam ifade etmez. Çevresel ve kültürel değerlerimizin korunması için bu alanlarda defineciliğin tamamen yasaklanması gerekir” ifadesini kullandı.

Karaca, yazılı açıklamasında, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, define aramacılığı için "ÇED gerekli değildir" kararı alınması gerekeceğine dikkati çekti.

Böylece ÇED raporu hazırlanmadan definecilik yapılacağına işaret eden Karaca, şunları kaydetti:

"Definecilik, çevresel ve kültürel değerlerin talanından başka bir şey değildir. Ayrıca, bir dolandırıcılık ve umut tüccarlığı düzenidir. Sahte haritalar ve söylentiler üzerinden insanlar maniple ediliyor, kandırılıyor, dolandırılıyor. Define arayıcılığını ÇED kapsamına almak hiçbir anlam ifade etmez. Çevresel ve kültürel değerlerimizin korunması için bu alanlarda defineciliğin tamamen yasaklanması gerekir." 

Uygulamada "ÇED gerekli değildir" kararını valiliklerin verdiğini anımsatan Karaca, Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içindeki İstavroma Yaylası'nda yer alan ve define araması için kazılan Dipsiz Göl'ün durumuna dikkati çekti.

Karaca, "Dipsiz Göl'de onca rezalet valilik izniyle olmuştu. Bakanlık, ÇED Yönetmeliği kapsamına alarak, valiliklere savunma argümanı oluşturmuştur. Anlaşılıyor ki Bakanlık Dipsiz Gölü ibret almamış, oluşan hukuki sorunlara karşı 'meşruluk' zemini hazırlamıştır. Dipsiz Göl meselesi, sadece bir ihmal ile geçiştirilemez. Ortada ciddi bir akıl ve ahlak problemi var." değerlendirmesinde bulundu. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Haydar Ergülen'in okul etkinliğine İzmir İl Milli Eğitimden engelleme

SONRAKİ HABER

Teslim Töre toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...