28 Kasım 2019 11:34

Eski HDP Milletvekili Mülkiye Birtane hakkında 15 yıl hapis istemi

Eski HDP Milletvekili Mülkiye Birtane'nin "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamasından 10 ile 15 yıl arası değişen hapis cezası istendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Divan Üyesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars eski Milletvekili Mülkiye Birtane hakkında "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Milletvekilleri Semra Güzel, Ebru Günay, Meral Danış Beştaş, Saliha Aydeniz, İmam Taşçıer ile HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan'ın izlediği duruşmaya, Mülkiye Birtane, tutuklu bulunduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bileşim (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Duruşmada bir yıldan fazla bir süredir tutuklu olan Birtane, önceki ifadelerini tekrarladığını belirterek, tahliyesini istedi. Savunma yapan Birtane'nin avukatlarından Pirozhan Karali, müvekkiline yöneltilen suçlamaların milletvekili kimliğiyle yaptığı fiiller olduğunu, bu fiillerinin de suç unsuru olmadığını belirtti. Müvekkilinin DTK üyesi olduğu ve DTK faaliyetlerine katıldığı için "terör örgütü kurmakla" suçlandığına kaydeden Karali, dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından Meclis açılış resepsiyonuna katılması yönünde DTK'ye davet gönderdiğini hatırlattı. DTK üyeliğinin suç olmadığına ilişkin Yargıtay kararı bulunduğunu dile getiren Karali, dosyada tanık ifadelerinin bulunduğunu, tanıklarının da müvekkilinin suçlayıcı ifadelerde bulunmadığını vurguladı.

"TEDAVİSİNİ YARIM BIRAKARAK GELDİ"

Emniyetten gelmesi beklenen veri dışında, dosyadaki tüm delillerin toplandığını, müvekkilinin delilleri karartma gibi bir durumda olmadığına işaret eden Karali, müvekkilinin yurtdışında tedavi gördüğü sırada hakkında yakalama kararı çıkarıldığı, ancak daha sonra bu kararın kaldırıldığını ve tedavisini yarıda keserek Türkiye'ye döndüğünü söyledi. Dosyadaki soruşturmanın sürdüğü süre içinde müvekkilinin hakkında yurtdışı yasağı bulunmamasına rağmen yurtdışına çıkmadığını kaydeden Karali, müvekkilinin kanser tedavisi gördüğünü, kanserin nüksettiğine yönelik doktorların şüphesi bulunduğunu ve müvekkilinin tedavi olması için tahliye edilmesini talep etti.

"SAVCILIĞIN DAVETİ ÜZERİNE YURTDIŞINDAN GELDİ"

Ardından savunmasını yapan avukat Emel Sayın ise meslektaşlarının beyanlarına katıldığını belirterek, "Dinlenen tanıklar müvekkilin milletvekili olduğunu ve örgüt faaliyeti yürüttüğünü görmediklerini söyledi. Ayrıca müvekkil Almanya'da kanser tedavisi görüyordu ve savcılığın daveti üzerine ülkeye geri göndü. Sadece ifadesinin alınacağı söylenerek örgüt yöneticiliği gerekçe gösterilerek tutuklandı. Buda kendisinin kaçmadığını ve kaçmayacağını gösteriyor. Müvekkilimin sağlık durumu tehlike boyutundadır. Bir yıldır kanser için yapılması gereken tetkik yapılmadığı için hastalığı ne aşamada olduğunu bilmiyoruz" dedi.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Savunmaların ardından esas hakkındaki mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı, Birtane'nin "terör örgütü kurmak ve yönetmek"ten 10 ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Birtane'nin avukatları, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapmak için süre talep etti.

Mahkeme, avukatların savunmalarını hazırlanmaları için duruşmayı erteledi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

TTB'den şehir hastanelerindeki usulsüzlükler hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Komisyon’da konuşan polis: Rabia Naz’ın ölümünün şüpheli olduğunu düşünüyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...