27 Kasım 2019 19:37

Buca’dan çağrı: Köy enstitüleri modeline dönülsün

İzmir'de Buca Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği iş birliğiyle eğitim sistemi konulu panel düzenlendi.

Fotoğraf: Buca Belediyesi

Paylaş

Buca Belediyesi, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği iş (YKKED) birliğiyle Türkiye’nin eğitim sistemini ile ilgili panel düzenledi. Köy enstitüleri modelinin yeniden hayata geçirilmesinin önerildiği panelde, Türkiye’nin ilk köy enstitülerinden birisi olan Kızılçullu Köy Enstitüsü’nden bugüne Buca’da eğitim ve öğretimin masaya yatırıldı.

YKKED tarafından Buca Belediyesi ev sahipliğinde "24 Kasım Öğretmenler Günü" haftası kapsamında düzenlenen panel, Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Eski CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, YKKED Kızılçullu Şube Başkanı Hüseyin Bozdağ, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim görevlileri ve çok sayıda eğitimci katıldı.

Köy enstitülerinin Türkiye’nin en önemli değerlerinden birisi olduğunu ifade eden Kılıç, “Köy enstitülerinin vermiş olduğu aydınlanma ışığı, bireylerin kişilik oluşumundan ekonomiye kadar birçok şeyi tamamlıyordu. Ülkemiz için en büyük kayıp belki de köy enstitülerinin kapatılmasıydı“ dedi.

Kılıç, “Ne yazık ki Türkiye’de en çok hedef gösterilen yerlerden bir tanesi yine köy enstitüleri olmuştur. Çünkü ülkemizde değişen siyasi konjonktürün ilk müdahale ettiği yer her zaman için eğitim sistemidir. Bugün adeta yamalı bohçaya dönen eğitim sistemimiz ile cumhuriyetin ilk dönemindeki eğitim sistemini karşılaştırdığımızda aradaki farkı çok net gözlemleyebiliyoruz. Bizlere düşen görev; gelecek nesillere ışık olmak, onlara bilimsel eğitimle buluşturmaktır” diye konuştu.

KÖY ENSTİTÜLERİNİ YENİDEN CANLANDIRABİLİRİZ

Toplantıda konuşan YKKED Kızılçullu Şube Başkanı Hüseyin Bozdağ ise “Bugünkü nesnel eğitim kriterleri ele alındığında, gelişmiş ülkelerdeki eğitim sisteminin köy enstitülerindeki eğitim sistemi olduğunu görebiliyoruz. Bugün bizler köy enstitülerini yeniden canlandırabiliriz. Adı köy enstitüleri olmak zorunda değil, ad değil özdür önemli olan” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ekrem İmamoğlu: Bu kente ihanet ettirmeyeceğiz, bunu taahhüt ediyorum

SONRAKİ HABER

İzmir Gaziemir'de Alevi ailenin evi işaretlendi, nefret mesajına tepki yağdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...