28 Kasım 2019 00:29

Ataşehir Belediyesi işçileri: CHP’nin örgütü değil işçi örgütü olalım

Genel-İş Genel Merkezinin, İstanbul 1 No'lu Şubeye kongre dayatmasına işçilerin tepkisi sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ataşehir Belediyesi İşçisi

Ben Ataşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünde çalışan bir işçiyim. Yol bakım onarım işlerinde çalışan işçi arkadaşlarımızla sürekli Ataşehir Belediyesinde yaşananları tartışıyoruz. Olağanüstü genel kurul için imza toplanmaya başlandığı günden itibaren sendikamızda olup bitenleri sorgulamaya başladım.

Olağanüstü genel kurul için imza toplayıcılarının sözlerini anlatsam sayfalara sığmaz. Öncelikle Ataşehir Belediyesinin velinimet olduğunu, Battal İlgezdi’nin ne kadar iyi olduğunu söyleyerek başlayan konuşmaların tamamı, sendika şubemizin bunun kıymetini bilmediğini, onun için bu yönetimin gidip belediyeyle uyumlu çalışan bir yönetimin gelmesini istediklerini utanmadan bize anlatıp durdular. Yüzümüze bakmayanlar tarafından telefonla aranan, ziyaret edilen insan olduk. Bu neyin nesidir, bu kadir kıymet nereden geliyor diye kendime sorup durdum.

İşin aslını artık biliyorum ve dönen dolapların işçi arkadaşlarım da farkında. Amirlerin, müdürlerin, çavuşların hakaretlerine, tehditlerine tek laf etmeyenler, şubenin şu anki yönetim kurulu üyelerine demediklerini bırakmıyorlar. Başkan yardımcılarının, müdürlerinin odalarında plan yapıp, bize gelip açık niyetlerini belli ediyorlar. Üstelik ‘Bunları başkalarına anlatmayın’ deyip bizi de kendilerine benzetmek istiyorlar.

İşin aslını şöyle özetleyebilirim. Sendika şubesini ve yönetim kurulunu CHP’nin uydusu yapmak istiyorlar. Mücadele etmeyen, işçilerin haklarını savunmayan, uzlaşan bir şube istiyorlar. Hatta terfi etme, kademe yükseltme, amir, çavuş olmak için laf olsun diye kağıt üstünde toplu sözleşme imzalamak istiyorlar. Haksızlıklara ses çıkarmayan, emir kulu gibi bir işleyişin olduğu bir şube olsun istiyorlar. Ahmet Arıkan başkanlığındaki yönetim kurulunu bir risk olarak görüyorlar. Ama şark kurnazlığını da elden bırakmıyorlar. Bazen keskin laflar ederek bu şubenin işçilerin haklarını yeterince alamadıklarını utanmadan söyler dururlar. İnsanda yüz olmayınca astar da olmuyor.

Öyle ki aslında birbirinin aynısı olan iki ekibin birbirilerine karşıymış pozisyonu bile yaratıyorlar. Aslında bu iki ekip de belediye yönetimi için çalışıyor. Bizim nazarımızda farkları yok. Ben Evrensel aracılığı ile buradan ilan ediyorum ki iki ekip kafada da bir, eylemde de bir, hırsta da kinde de birler. Biz bunları grev aşamasına geldiğimizde yaptığımız eylemde, Maltepe Belediye işçileri için yaptığımız dayanışma eylemi olan tam gün iş bırakma eyleminde de gördük. Yüzde yüzlük katılım sağladığımız eylemlerde bile grev kırıcılığı yaptılar. Direniş yerinde görmedik. Gitmeyin, katılmayın yollu aleyhte konuşup, ‘Bunları AKP finanse ediyor’ diye adice propaganda bile yaptılar. Bunlara oy verecek arkadaşlar büyük bir vebalin altında kalacaklar. İyi niyetli arkadaşlarımız var oy verecekler arasında, onlar bizim kardeşlerimizdir.

İşçi insan, bu düzeni savunan, ben muhalifim, hatta devrimciyim diyen bir insan CHP ilçe başkanlığından, CHP’nin yerel yönetimlerinden sorumlu genel başkan yardımcılarından talimatla iş yapar mı? Bu genel kurul işçiler olarak gerçek hüviyetimize kavuştuğumuz bir çıkış olacak. Ne CHP’nin ne başka bir düzen partisinin sendikası olmayacağız. Bizim bu duruma gelmemizin tek sebebi sendikamızın genel merkezidir. Sendikamızın genel merkezi CHP’nin bürosu mu? Toplu sözleşme bitirilirken şubemizi devre dışı bırakıp ‘Parti bunu istiyor, Battal Bey bunu istiyor fazla ayıp olmasın’ deyip telefon talimatlarıyla yürüyen bir sendika olmayalım artık. İşçi örgütüyse bizim sendikamız, o zaman işçi örgütü olalım, CHP’nin belediye başkanlarının örgütü olmayalım. Tek bir oy heder edilmemelidir. Muhalefetim diye ortaya çıkanların icraatları ortada. “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’ sözünü hatırlatırım. Vicdan sahibi tüm delege arkadaşlarımızı kendileri için oy kullanmaya çağırıyorum. Ya yalanı ve riyakarlığı seçeceğiz ya da mücadele ve örgütlenmeyi savunacağız. Başka yol yok.

ÖNCEKİ HABER

İşçi mektubu: Seyirci olduğumuz sürece oyun sürecek

SONRAKİ HABER

Mahkeme, Van'daki eylemlere katılanlara kesilen para cezalarını kaldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...