27 Kasım 2019 12:15

Bursa, 123 kişinin katıldığı anketle dünyanın en sağlıklı 17. kenti seçildi!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, 123 kişinin yaptığı anketle Bursa'yı dünyanın en sağlıklı 17. şehri ilan etti. Halk Sağlığı Bilimcisi Dr. Kayıhan Pala "Yapılan çalışma bilimsel değil" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Türkiye’nin en kirli havasına sahip illeri arasında olan Bursa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2017 verilerine göre, partikül madde (PM10) ortalamalarının en yüksek olduğu hava kalitesi izleme istasyonları içerisinde ikinci olmuştu. Hava kirliliği, çevre kirliliği, su kirliliği açısından gündemde olan Bursa, Numbeo internet sitesinin yaptığı ankette, dünyanın en sağlıklı 17. kenti seçildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 123 kişinin katıldığı anket sonuçlarını sosyal medya hesabından “Numbeo anketine göre Bursa, binlerce şehri geride bırakarak dünyanın en sağlıklı 17. en güvenli 27. şehri oldu” cümlesiyle paylaştı.

"YAPILAN ÇALIŞMA BİLİMSEL DEĞİL"

Anket çalışmasının güvenilir olmadığını ve ankete sadece 123 kişini katıldığını ifade eden Halk Sağlığı Bilimcisi Dr. Kayıhan Pala, “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, ankete katılan binlerce kişinin onayıyla Bursa’nın dünyanın en sağlıklı 17. kenti olduğunu iddia ederek kendine güldürüyor” dedi. Sırbistan’da kayıtlı bir şirket olan ‘Numbeo’nun güvenilir bir kaynak olmadığının sitede yer alan bilgiyi inceleyerek anlaşılabileceğini belirten Pala şunları söyledi:

“Sitede, ‘Projenin yapısı, internet bağlantısı olan herkesin içeriğini değiştirmesine izin verir. Burada bulunan hiçbir şeyin tam, doğru veya güvenilir bilgi sağlamak için gerekli uzmanlığa sahip kişiler tarafından incelenmediğini unutmayın. Herhangi bir makalenin doğru olduğuna dair hiçbir garanti verilmemektedir’ denilmekte.”

Web sitesinde yer alan hiçbir ifadenin doğru veya kesin olduğuna dair hiçbir garanti olmadığını belirten Pala, "123 kişinin katıldığı anketten bir kentin sağlıklı olduğu sonucu çıkmaz" dedi. Pala, Bursa’da başta hava kirliliği olmak üzere sağlıkla ilgili birçok sorunu yıllardır kanıtlarıyla ortaya koyduklarını belirtti. 

"İNGİLİZCE BİLEN BİRİ BAŞKANA ANLATSIN"

“Numbeo adlı sitede, Bursa için İngilizce olarak: ‘These data are based on 1785 entries in the past 18 months from 123 different contributors’ yazıldığını belirten Pala, “İngilizce bilen birisi Başkan’a sitenin anketine yalnızca 123 kişinin katıldığını anlatsın” dedi. Siteye dışarıdan girip oy vererek verilerin değiştirilebildiğini belirten Pala, “Siz hiç web sayfasını ziyaret edene göre belirlenebilen bir hava kirliliği endeksi duymuş muydunuz? Ben duymamıştım. Buraya kendi yandaşlarınızın da oy verdiğini düşünelim, yüz bin kişi oy versin yine bu bilimsel bir veri değil. Gerçek ve bilimsel değerleri ölçmek için önce var olan şehrin hava kirliliği, su kirliliği, temiz gıda, gürültü kirliliği bu gibi verilerin ortaya konması gerek. Yoksa internette anket yaptım güvenli ve sağlıklı bir şehiriz demek doğru değil” dedi.

Halk Sağlığı Bilimcisi Dr. Kayıhan Pala, “Kent yöneticilerini bir kez daha, hava kirliliğine karşı önlem almaya çağırıyorum” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Parlamentosu Avrupa ülkelerine ‘IŞİD’li yurttaşlarınızı alın’ çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

“Dicle Nehri’nde balık türleri azalıyor”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...