27 Kasım 2019 06:23

Tahliye edilen seçilmiş Eş Başkan Nergiz: Eş başkanlık noktasında duruşumuz net

Tahliye edilen Nusaybin'in seçilmiş Belediye Eş Başkanı Semire Nergiz: Eş başkanlık sistemi kadın temsiliyetinde önemli bir yere sahip.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Arjin Dilek ÖNCEL

Gözaltına alınan, tutuklanan, yerine kayyum atanan ve bir ay sonra tahliye edilen Nusaybin Belediye Eş Başkanı Semire Nergiz, suçlamalardan birinin eş başkanlık sistemini uygulamak olduğunu ifade ederek, "Eş başkanlık sistemi bizim mor çizgimizdir. Kadınlar olarak bizi koruyan, kotanın da ötesinde bir hak teslimiyeti olan bir sistemdir" dedi. 

Nusaybin Belediye Eş Başkanı Semire Nergiz ve Ferhat Kut, 15 Ekim’de düzenlenen baskınlar sonucu gözaltına alınarak 17 Ekim’de sevk edildikleri adliyede “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Eş Başkanların yerine 18 Ekim’de Nusaybin Kaymakamı Mehmet Balıkçılar kayyum olarak atanırken Nergiz, 1 ay sonra yapılan tutukluluk incelemesi sonrası tahliye edildi.

“EŞ BAŞKANLIK HEDEF ALINDI

Adli kontrol uygulaması ve yurt dışı yasağı konularak serbest bırakılan Semire Nergiz, tutuklama nedenlerinin her ne kadar “örgüt üyeliği” olarak nitelendirilse de asıl nedenin eş başkanlık olduğunu söyledi.
 
Dosyalarında gizlilik kararı olduğunu ifade eden Nergiz, “Tutuklamaya sevkten itibaren, sorgu hakiminin sorduğu sorular, eş başkanlık sistemi, meclis üyelerimizle kurduğumuz whatsapp grubu, 8 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, 31 Mart seçiminden önce bizim kadınlar için açılışını yaptığımız kadın seçim büromuz, 8 Mart’a denk gelen açılışta yaptığım konuşma ve Newroz’da yaptığım konuşma suçlamalarda esas oluşturuldu” diyerek, afaki suçlamalarla karşı karşıya olduklarını kaydetti.  
 
Nergiz, “Suçlamalardan bir tanesi, ‘eş başkanlık sistemi uyguluyorsunuz’ oldu. Eş başkanlık sistemi kadın temsiliyetinde önemli bir yere sahip. Eş başkanlık sistemi bizim mor çizgimizdir. Kadınlar olarak bizi koruyan, kotanın da ötesinde bir hak teslimiyeti olan bir sistemdir” ifadesinde bulundu.

Nergiz, hukuksuz bir şekilde gözaltına alındıkları için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptıklarını, seçilmişler olarak görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasına ilişkin de İdari Mahkeme’ye başvuru yapma hazırlığı içinde olduklarını kaydetti. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Rize'de taş ocağındaki patlatmalar nedeniyle evleri zarar gören köylüler tepkili

SONRAKİ HABER

Ege Denizi'nde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa