26 Kasım 2019 13:54

Finlandiya’da grev yayılıyor, sanayi işçileri de greve gidecek

Posta çalışanları ile dayanışma grevlerinin yaygınlaştığı Finlandiya’da sanayi işçileri de greve gidecek.

Fotoğraf: And Demir/AA

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Posta çalışanlarının 11 Kasım’dan beri grevde olduğu ve dayanışma grevlerinin yaygınlaştığı Finlandiya’da sanayi işçileri de greve gidecek.

Sanayi İşçileri Federasyonu ile işverenler arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşmaya varılamaması üzerine sendika, 9-11 Aralık günleri greve gideceğini açıkladı.

Teknoloji sanayi, teknik servis ve bakım, lastik, kimya, cam, orman, maden ocaklarında çalışan 35 bin işçiyi kapsayacak grevin nedeni işverenlerin emekçilere yılda 24 saat ücretsiz çalışmayı dayatmaları.

2016 yılında sanayi sektöründe örgütlü işçi ve memur sendikaları işverenlerin dayatmalarına boyun eğmiş ve yılda 24 saat ücretsiz çalışmayı kabul etmişti.

31 Ekim’de toplu sözleşmenin süresinin bitmesinden sonra başlayan görüşmelerde işverenler, Finlandiya tekellerinin rekabet gücünü koruması gerektiğini öne sürerek ücretsiz çalışma uygulamasının devamını istedi.

Sanayi ve teknoloji sektöründe işçileri örgütleyen Sanayi İşçileri Federasyonu ve memurların sendikası Pro, ücretsiz çalışma uygulamasına karşı çıkarak 4 Ekim günü itibariyle 100 bin emekçiyi kapsayan fazla mesai yapmama eylemini başlatmıştı.

Sürdürülen görüşmede işverenlerin geri adım atmamaları üzerine önce Sanayi İşçileri Federasyonu, ardından da Pro greve gitme kararı aldı.

Sanayi İşçileri Federasyonu Başkanı Riku Alto, yaptığı yazılı açıklamada başka çıkış yolları kalmadığı için sert önlemler almak zorunda kalmalarından üzüntü duyduklarını ve işverenlerinin dayatmalarından dolayı toplu iş sözleşmesi görüşmelerini durdurmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Pro da, 9 Aralık günü itibariyle 3 gün süreyle memurların greve gitmesini kararlaştırdı. Pro tarafından yapılan yazılı açıklamada da rekabet gücü olarak adlandırılan 24 saat ücretsiz çalışmanın kabul edilmediği belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Fanzin neferi Girdap

SONRAKİ HABER

Tarihin huzursuzluğu ya da huzursuzluk tarihi imgeleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...