26 Kasım 2019 06:38

Botan Vadisi su altında kalabilir, buna rağmen toprağa tohum atıldı

Botan Vadisi’nde yaşayan köylüler, baraj göleti altında kalabilme riski bulunmasına rağmen arazilerini sürerek tohum atmaya başladı. 

Arşiv | Fotoğraf: MA

Paylaş

Metin YOKSU

Ilısu Barajı’nın göleti, Botan Vadisi'nde ilerlerken, bölgedeki köy yollarının yanı sıra mera ve ekili alanlar yükselen su altında kalıyor. Baraj suları Soğuksu (Kani Mire) köyünün sınırlarını aşarak Buzdoğan (Çemkurke) köyüne yaklaşırken, yurttaşlar, su altında kalabilme ihtimaline rağmen tarlalarını sürerek tohum atmaya başladı.  

“TOPRAKLARIMIZ ELİMİZDE ALINDI”

Buzdoğan köyünden 1990’lı yıllarda zorla göç ettirilen yurttaşlardan Abdulmenav Çeken, 2000'li yıllarda köyüne geri döndüğünü ve topraklarını ekerek geçimlerini sağladıklarını söyledi. Baraj nedeniyle yeniden zorla göç ettirildiklerini vurgulayan Çeken, yakın günlerde köylerine su geleceği için elektriklerin kesileceğini dile getirdi. Ekonomik krizle birlikte çiftçilerin yaşadığı zorlukların Botan'da iki kat olduğuna vurgu yapan Çeken, "Gübre pahalı, ilaç pahalı, mazot pahalı, bunlar yetmiyor, şimdi de baraj yüzünden topraklarımız elimizden gitti. Topraklarımızı terk etmek istemiyorduk ama kamulaştırma ile topraklarımız elimizden alındı” dedi. 

“HERŞEYE RAĞMEN…”

Köyleri su altında kalsa dahi topraklarının ne kadarının su altında kalıp kalmayacağını bilmediklerini ifade eden Çeken, topraklarını hemen terk etmek istemediklerini, ekonomi kriz nedeniyle topraklarını ekmekten başka çarelerinin olmadığını söyledi.

“HASAT OLSA DAHİ YOL KAPANACAK”

Çiftçilikten başka yapacak bir mesleklerin olmadığını belirten Buzdoğan köyü sakinlerinden Hayrettin Çeken ise "Bu yola gelen iki köprü var. Onlar da yakın bir zamanda ya su altında kalacak ya da yıkılacak. Bu köyün ve toprakların yolu kapanacak. Şansıma eğer ektiğimiz bu arazi su altında kalmazsa hasadını yapacağız. Buraya da hasadı yapabilmek için artık Siirt'ten değil Kurtalan üzerinden geleceğiz" diye konuştu. (Siirt/MA)

Traktör tarlayı sürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Dünya'da 25 Kasım | Kadınlar şiddete, eşitsizliğe, yoksulluğa karşı sokaklara çıktı

SONRAKİ HABER

Malatya'da iki işçi servisi kaza yaptı: 20 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...