25 Kasım 2019 14:29

"Ucube heykel"e tazminat | Aksoy: Ufacık adalet kırıntısı bizi ne kadar sevindiriyor

AYM, Erdoğan'ın ucube deyip yıktırdığı heykel için Heykeltıraş Mehmet Aksoy'a 20 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Aksoy kararı Evrensel'e değerlendirdi.

Mehmet Aksoy'un "İnsanlık Anıtı" adlı heykeli | Fotoğraf: Ggia/Wikimedia Commons (CY BY-SA 3.0)

Paylaş

Can Deniz ERALDEMİR
İstanbul

Anayasa Mahkemesi (AYM), Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından Kars’ta yapılan, Recep Tayyip Erdoğan’ın “ucube” diyerek yıktırdığı “İnsanlık Anıtı” heykeline dair hak ihlali kararı verdi. 2011 yılında Kars Belediyesinin aldığı yıkım kararıyla ifade ve sanat özgürlüğünün engellendiğini dikkat çeken AYM, Aksoy’a 20 bin TL’lik tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM, kararı 6 ret oyuna karşı 8 kabul oyu ile aldı. AYM kararında, heykelin yıktırılmasının toplumsal bir ihtiyacı karşılamadığına, sanatsal ifade özgürlüğüne ilişkin hükümlerin göz ardı edildiğine, sanat eserinin korunmasına ilişkin pozitif yükümlülüklerini yerine getirmediğine ve idari mahkemelerce alınan kararlarda gerekçelerin yetersiz olduğuna dikkat çekti.

"KARARIN OY BİRLİĞİYLE ALINMASINI İSTERDİM"

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Anayasa Mahkemesinin kararını Evrensel'e değerlendirdi. 2011 yılından bu yana 8 sene geçtiğini hatırlatan Aksoy, “Anayasa Mahkemesi kararı 6 ret oyuna karşı 8 kabul oyuyla aldı. Ben bu kararın oy birliğiyle alınmasını isterdim” dedi. Adaletin geç de olsa yerini bulduğunu aktaran Aksoy, “Ufacık adalet kırıntısı bile bizi ne kadar sevindiriyor. Ne kadar ihtiyacımız var böyle kararlara, böyle hükümlere...” şeklinde konuştu.

"TEKRAR YAPABİLECEĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM"

Sanat eserlerinin korunması gerektiğine dikkat çeken Aksoy, “Bir sanat eseri kesilip biçilmez, makine sokulup yıkılmaz. Bu milli bir servettir. Milli servete zarar verilmez. Bu meseleyi böyle düşünmek lazım” ifadelerini kullandı. Bu kararla tekrar umutlandığını dile getiren Aksoy şunları söyledi: “Bu heykeli tekrar yapabileceğimi düşünüyorum. Kars Belediyesi ile anlaşıp bu heykeli yerine koyabiliriz”

"BARIŞ İRADESİNİ HEP BİRLİKTE GÖSTERMELİYİZ"

“İnsanlık Anıtı” heykelinde barış kavramını işlediğini belirterek “Heykelim bitmemiş bir heykeldi. Kalıptan çıktığı gibi dururken yıkıldı. Heykelde savaşın acılarını anlatacaktım. Heykelden gözyaşı akacaktı. Bu heykel memleketimizde barış isteğinin ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Barış iradesini hep birlikte göstermeliyiz. Kars’a bu heykelin tekrar dikilmesi bütün dünyayı etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, 2006’da Dönemin AKP’li Kars Belediyesinin aldığı karar doğrultusunda Üçler Tepesi’ne “İnsanlık Anıtı” yapmıştı. 2011’de Kars’a giden dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan, heykele “ucube” diyerek anıtın yıkılması talimatını vermişti. Alınan yıkım kararına karşı idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş ancak bölge idare mahkemesi bu kararı kaldırmıştı. Heykel 272 bin liraya ihale edilen işlem sonucunda yıkılmıştı. Aksoy, yargı yolunun tükenmesi üzerine 2014 yılında Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu. Aksoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açtığı 10 bin liralık tazminat davasını ise 2015 yılında kazanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Faik Öztrak: Hedef CHP ve Kılıçdaroğlu, bu kumpası bozmakta kararlıyız

SONRAKİ HABER

Türkiye'nin yoksulluk ve işsizlik gündemi | Ekonomi kimin için iyiye gidiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...