25 Kasım 2019 14:26

Emek Partisi, Söke'de kongresini gerçekleştirdi

Emek Partisi Aydın Söke İlçe Örgütü, kongresini gerçekleştirdi ve yönetimini belirledi. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, emekçilerin ancak birlik olurlarsa kazanabileceklerini belirtti.

Fotoğraf. Evrensel

Paylaş

Elif SIRTHAN AYDIN
Söke

Emek Partisi Aydın Söke İlçe Örgütü, kongresini gerçekleştirdi. Kongrede krizin faturasını halkın ödememesi için mücadele vurgusu öne çıktı. Söke’de sendikalaştıkları için işten atılan ve fabrika önünde günlerce direnen Sibaş işçileri de kongreye katıldı. Söz alan işçiler bu süreçte direnişten edindikleri deneyimlerini paylaştı. Bir Sibaş işçisi her türlü engeli aştıklarını ancak yasalara takıldıklarını ifade ederek "Fakat kararlıyız, çocuklarımızın geleceğini kurtaracağız" dedi. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ise “Ülkedeki kötü gidişatı durdurabilecek tek güç işçi ve emekçilerin birliği ve birlikte siyasete müdahil olmasıdır” dedi.

Emek Partisi, Söke’de kongresini gerçekleştirdi. Kongreye Cam Keramik-İş Genel Sekreteri Mehmet Turp, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Başkanı Celal Gümüş, HDP ilçe yönetiminden Ali Öz, CHP İlçe Yöneticisi Muammer Akmazlar, Söke Alevi Kültür Derneği Başkanı Şevki Kaya, Eski Eğitim Sen Şube Yöneticisi Galip Kamiloğlu’nun yanısıra parti üyeleri katıldı.

"EMEKÇİLERİN BİRLİĞİ KAZANIM GETİRİR"

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Söke’de Sibaş direnişine atıf yaptığı konuşmasında ülkenin, işçi ve emekçiler açısından zor bir süreçten geçtiğini aktardı. İktidarın, krizin faturasını halka kesme çabasından bahseden Gürkan, bunun son çıkan vergi yasası, bireysel emeklilik sigortası, kıdem tazminatı ve işsizlik fonu üzerinden gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu gidişatı durdurabilecek tek ve yegane güç olarak işçi ve emekçileri işaret eden Gürkan, emekçilerin birliği ve bu birlikteliğin siyasete müdahil olması ile kazanım elde edileceğini söyledi.

Gürkan şöyle devam etti: Söke'de Emek Partisi ilçe teşkilatının oluşumu, aslında ülkenin genelinde akacak bir emek nehriyle, emeğin haklarının mücadelesi nehriyle birleşecek bir deredir. Oraya can suyu taşıyacaktır. Bu açıdan önemlidir ve aynı zamanda bir direnişin üzerinde oluşan bir teşkilat olması bakımıyla da önemlidir. Ülkemizin bu gidişatına dur diyecek yegane güç, halkın vereceği demokrasi mücadelesidir, emek mücadelesidir, emekçi sınıfların, işçilerin, üretici köylülerin, küçük esnafın, işsizlerin, kamu emekçilerinin ve diğer toplumsal kesimlerin vereceği emek mücadelesidir, demokrasi mücadelesidir.

SİBAŞ İŞÇİLERİ DENEYİMLERİNİ AKTARDI

Genel Kurulda Eski Sibaş işçisi, Emek Partisi Söke İlçe Başkanı Muhammed Yıldız da konuştu. Yıldız şöyle dedi: Sibaş Gıda fabrikasında insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayacak ücret için çıktığımız yolda, bugün burada, partimizin 1. olağan kuruluş kongresinde bulunuyoruz. Sadece anayasal hakkımız olan sendikalı çalışma hakkımızı istediğimiz için işten atıldık ve 2 yıldan beri bitmeyen mahkemelerde adalet arıyoruz. 2 yıldan beri verdiğimiz mücadelemizle sendikacıları aştık, patronu aştık. Hükumete, devlete, yasalara takıldık, onu aşamadık. Ama biz inatçı ve kararlı işçileriz. Kendimizin ve çocuklarımızın geleceğini kurtarmaya kararlıyız.

"İKTİDARI İSTİYORUZ"

Eski Sibaş İşçisi Meral Yıldız da şöyle konuştu: 'Sibaş işçileri olarak sendikalı olmak için başladığımız yerden bugün daha ilerde, partimizin 1. kongresinde hep birlikteyiz. Patronlar ve ülkeyi yönetenler 'yasa' diyerek önümüze duvar ördüler, bize sendikayı çok gördüler. Bize sendikayı çok görenlere bizim de sözümüz var ve bu sözü gizli saklı değil bugün burada açıkça söylüyoruz. İstediğimiz artık sadece sendikalı olmak değil, elinizden iktidarı almak ve ülkeyi yönetmek istiyoruz. Yaşamanın keyfini çıkarmaktan uzak çalışmak ve yaşamak zorunda bırakılan, kaygı duymadan ay sonu getirilecek bir gelirden yoksun bırakılan tüm işçileri partimizde birleşmeye çağırıyoruz. Bunu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nün ön gününde buradan ilan ediyoruz. O gün katledilen Mirabel kardeşlerimizin mücadelesi sürüyor. Bugün de kız kardeşlerimiz şiddete, istismara maruz kalıyor ve katlediliyor. Fabrikalarda bir yandan sömürü koşulları ile mücadele ederken bir yandan kadın oldukları için daha fazla mobbinge, şiddete ve istismara maruz kalıyor. Kadın olmak, iki kat sömürülmemiz anlamına geliyor. Buradan kız kardeşlerimize sesleniyoruz; kadınların 'görevinin' aileye kul, sermayeye köle olarak çizildiği, buna itiraz edenlerin de 'halk ve aile düşmanı' ilan edildiği bu düzeni reddediyoruz. Gelin mücadelemizde, partimizde birleşelim. 'Krize, şiddete, eşitsizliğe, savaşa karşı gücümüz birliğimiz' diyoruz.

Eski Sibaş işçisi, Emek Partisi Üyesi Halime Ulutaş da "Ben, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için, kadınlar sokaklara çıkma hazırlıkları yaparken AKP iktidarının da kadın haklarını tırpanlama çabalarından söz etmek istiyorum. 2016 yılında 'Tecavüzü meşrulaştıramazsınız', 2018’de 'İstismarı affettirmeyiz' diyerek bir araya gelen kadınların engellediği kadın düşmanı yasaları, AKP Hükumeti yeniden Meclise getiriyor. Meclisten geçirilmek istenen yasa ile nafaka hakkını sınırlandırmak ve çocuk istismarına evlilik yoluyla af getirilmek isteniyor. Kadınlar olarak kolları sıvayalım, yine işimiz çok" dedi.

"BU GİDİŞATA KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ"

Katılımcılardan Cam Keramik-İş Genel Sekreteri Mehmet Turp, "Türkiye'de milyonlarca insan üretiyor ve sadece asgari ücret alıyor. Hükümet enflasyonu %8 oranında açıklayarak bu rakamın üzerinden zam yapacağını söylüyor, 'Ben ne kadar zam istersem o kadar zam yaparım' diyor. Faturalara gelen zam yüzde 50 iken, pazara, manava gelen zam yüzde 30 iken enflasyon nasıl olur da yüzde 8 olabilir? Bu gidişata karşı mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Bu ülkenin emekçileri, üretenleri mutlaka kazanacaklar. Heyecanlıyız, mücadele azmiyle doluyuz. Söke'de mücadeleden doğan ve bugün burada kurulan yeni yönetimi saygıyla selamlıyorum" dedi.

DİRENİŞTEN GELEN KURULTAY

Eski Eğitim Sen Şube Yöneticisi Galip Kamiloğlu, "Emek Partisi ülke topraklarında demokrasi, sosyalizm mücadelesinin, devrimci mücadelenin en köklü geleneklerinden gelip o birikimi günümüze taşıyan ve bugün Türkiye'deki mücadelenin aktif aktörlerinden birisi olan bir partidir. Söke'de ilk defa bir direnişin sonucu bir parti teşkilatının oluşturulması beni heyecanlandırdı. Bu oluşumu, bu emeği ve birikimi buraya taşıyan bütün Emek Partili dostlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

CHP: ORTAK MÜCADELE EDELİM

CHP İlçe Yöneticisi Muammer Akmazlar ise, "Bin yılın en büyük düşünürünün Karl Marx olduğunu ve geleceğin sosyalizmde olduğunu biliyorum. Sosyalist mücadele veren her parti benim partimdir diyorum. Bu mücadeleyi ortaklaşarak sürdürelim diyorum. Söke'de kurulan bu yeni Emek Partisi yönetiminin Söke siyasetine canlılık katacağını düşünüyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.

 Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Başkanı Celal Gümüş de "Ülkenin her yerinde, emeğin örgütlenmesinde, onurlu bir mücadele sürdüren Emek Partisinin, Söke'de de emeğin örgütlenmesine önderlik edeceğine, bir umut, bir ışık olacağına yürekten inanıyorum. Yönetime seçilecek arkadaşları yürekten kutluyorum" dedi.

Kongrenin sonunda yapılan seçim sonucunda Aydın Akçanerik Muhammed Yıldız, İsa Türkol, Halime Ulutaş, Elif Sırthan, Buse Hayriye Duran yönetime girdi.

ÖNCEKİ HABER

Sineyimillet tartışmalarını konuştuğumuz Diyarbakırlılar: Halk ile iç içe olunmalı

SONRAKİ HABER

Faik Öztrak: Hedef CHP ve Kılıçdaroğlu, bu kumpası bozmakta kararlıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...