25 Kasım 2019 23:02

Sineyimillet tartışmalarını konuştuğumuz Diyarbakırlılar: Halk ile iç içe olunmalı

HDP'nin sineyimillet ve erken seçim yönündeki açıklamalarını Diyarbakırlılar ile konuştuk. Diyarbakırlılar iki farklı yönde görüş belirtirken, halk ile iç içe olunması gerektiğine vurgu yapıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır

HDP’li belediyelere kayyum atanması, belediye eş başkanlarının da aralarında olduğu HDP’lilerin gözaltına alınarak tutuklanması süreciyle birlikte, HDP’nin sineyimillete dönmesine dair tartışmalar da gündeme geldi. Geçen hafta Ankara’da bir toplantı düzenleyen HDP yönetimi, mücadele alanından çekilmeyeceğini belirterek, erken seçim çağrısı yaptı. Tartışmaya dair görüşlerine başvurduğumuz Diyarbakırlılar ise, iki farklı yönde görüş belirtirken, halk ile iç içe olunması gerektiğine vurgu yapıyor.

"ÇOK PASİF KALIYORUZ"

İlk durağımız Bağlar’da bir kahve oluyor. Tavla oynayan iki kişinin yanına oturuyoruz. Düşüncelerini sorduğumuzda ilk olarak Faruk konuşuyor: “Kayyum atandı iki kere kimsenin sesi çıkmadı. Gene seçim olsa kazansak gene kayyum atanır ve kimse bir şey yapmaz. Çok pasif kalıyoruz. Yapacakları en iyi şey sineyimilletti ama yapmadılar. Bence bu karardan vazgeçilmelidir” dedi.

İKİ GÖRÜŞ DE DİLE GETİRİLİYOR

Faruk’un ardından söz alan Hacı ise aynı görüşte değil. HDP’nin çekilmeme kararını doğru bulan Hacı, “Çekilirsek eğer oralar iyice AKP’ye kalır. Zaten AKP de bunu istiyor. HDP hiçbir şey yapamasın derdinde. Biz buraları kazanmak için çok mücadele ettik. Şimdi çekilirsek boşuna mücadele etmişiz demek. Eğer bir şeyler yapmak istiyorsak daha çok birlikte olmamız gerekiyor” dedi.

Daha sonrasında Suriçi’de geziyoruz. Görüş almak için bir fırına giriyor ve içeridekilerle sohbet ediyoruz. HDP’nin kesinlikle çekilmesi gerektiğini savunan Cahit, “Şu an Mecliste hiçbir şey yapamıyoruz. HDP’nin hangi dediği yapıldı siz söyleyin. Kayyumlar atanıyor hiçbir şey yapılmıyor. Önceden bir şey olduğunda bir sürü insan olurdu. Şimdi ise kimsenin sesi çıkmıyor. Belki buralardan çekilirsek yeniden seçim olursa AKP’yi iktidardan indirme şansımız olur” görüşünü dile getirdi. Cahit’in bir de uyarısı var: “Kaymakam bile buralara gelip milletle sohbet edip fotoğraf çektiriyor. Bizim yöneticilerimiz, milletvekillerimiz de buralara gelmeli. Halk ile iç içe olmalı.”

"DEMİRTAŞ GİBİ BİR LİDER OLMALI"

Ulucami Meydanı’nda müsaade isteyip üç arkadaşın yanına oturuyoruz. İlk olarak söz alan İsa, HDP’nin Meclis ve belediyelerden çekilmemesi gerektiğini belirterek, temsiliyet açısından daha aktif olması gerektiğini söyledi. İsa, “Çekilmemeli ama Erdoğan karşısında HDP zayıf. Demirtaş gibi bir lider olmalı. Bir zamanlar herkes HDP diyordu, batıda bile oy alıyor, bir karşılığı vardı. Bu siyasetsizlik halkta kırgınlık yarattı, tekrar kazanmalı. Daha cesur ve halka dokunan bir siyaset izlemeli. Evet, şimdi zayıf ama bu halk HDP’nin her zaman arkasında” dedi.

"ÇEKİLİRSE DAHA FAZLA BASKI OLUR"

İsa’nın ardından söz alan Yusuf ise, HDP’nin çekilme durumu söz konusu olduğu takdirde halkta bir tedirginlik yaşanacağının altını çizerek, “HDP belediyelerden ve Meclisten çekilirse Kürtleri temsil edecek kimse kalmayacak. En azından şimdi belediyelerde ve Mecliste temsil ediyoruz. Birileri bizim sesimizi duyuyor. O yüzden HDP’nin kararı doğrudur. HDP’nin en iyi kadroları içeride. Baskı var fazlasıyla, çekilirse daha fazla baskı olur” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bölge illerinde kadınlar engellemelere rağmen bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Emek Partisi, Söke'de kongresini gerçekleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...