25 Kasım 2019 08:59

Lübnan'da Hizbullah ve Emel Hareketi eylemcilere saldırdı: 10 kişi yaralandı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah ve Emel Hareketi yanlılarının eylemcilere saldırması sonucu 10 kişi yaralandı. Sosyal paylaşım platformlarında yarın için genel grev çağrıları yapıldı.

Başkent Beyrut'ta halk sokakta. | Fotoğraf: Mahmut Geldi/AA

Paylaş

Lübnan'da Hizbullah ve Emel Hareketi destekçileri, başkent Beyrut'un işlek meydanlarından Riyad es-Sulh ve Fuad Şehab köprülerini trafiğe kapatan göstericilere dün gece saatlerinde saldırdı. Çadırları yakan grup eylemcilerden 10 kişiyi yaraladı.

Lübnan Sivil Savunma Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah ve Emel Hareketi yanlıları başkentin Riyad es-Sulh ve Fuad Şehab köprülerini trafiğe kapatan eylemcilere saldırdı. Saldırı sonucu sonucu 10 kişi yaralandı.

GREV ÇAĞRILARI 

Öte yandan pazar günü Lübnan’ın güneyindeki kentlerde teknokrat hükümeti kurulması talebiyle gösteriler düzenlendi ve genel grev çağrısı yapıldı. AA’nın haberine göre Sayda kentinin sahil kesiminde “ekmek ve tuz” ismi verilen etkinlik düzenlendi. Etkinliğe katılanlar yaptıkları yemeklerle sahilde yer sofrası kurdu. Etkinlikte yönetim sistemindeki mezhep uygulamasına son verilmesi ve teknokrat hükümeti kurulması istendi.

Nabatiyye kentine bağlı KefrRumman bölgesinde düzenlenen yürüyüşte de “Seçme yaşının düşürülmesini istiyoruz”, “Nabatiyye ölümüne Beyrut’un yanında”, “Halk rejimin düşmesini istiyor” ve “devrim” sloganları atıldı. Sosyal paylaşım platformlarında da yarın için genel grev çağrıları yapıldı.

Lübnan'da hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim'de başlayan protestolar kısa sürede ülkenin dört bir yanına yayılmıştı. Başbakan Saad el-Hariri, 29 Ekim'de istifasını sunmak zorunda kalmıştı.

Ülke genelinde küçük eylemlerle protestolarını sürdüren halkın, iç savaşın sona erdiği 1990'dan bu yana yönetimi paylaşan siyasi partilerin oluşturduğu kabine yerine, teknokratlardan oluşan bağımsız ve küçültülmüş bir hükümet kurulması, erken seçime gidilmesi, yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanması gibi talepleri bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bütçe Komisyonu’nda kayyum protestosu: Gizli tanık geldiysen 3 kere masaya vur

SONRAKİ HABER

Azez'de bombalı saldırı sonucu 4 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...