24 Kasım 2019 16:04

1976 yılında katledilen İsmail Gökhan Edge mezarı başında anıldı

1976 yılında Diyarbakır'da katledilen gençlik önderi İsmail Gökhan Edge, İzmir'deki mezarı başında anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mülkiyeliler Birliği, 1976 yılında Diyarbakır'da işkence ile öldürülen gençlik önderlerinden İsmail Gökhan Edge için İzmir Karabağlar'daki mezarı başında anma etkinliği düzenledi. Etkinliğe Edge'nin ailesi ve arkadaşlarının yanı sıra Emek Partisi, Konak Kent Konseyi de katıldı.

Anmada ilk olarak söz alan İsmail Gökhan Edge'nin abisi Necati Edge, Gökhan Edge'nin çocukluk ve gençlik yıllarını anlatarak, siyasi mücadele ile lise yıllarında tanıştığını söyledi. Gökhan Edge'nin katledildiği gazete haberlerinden öğrendiklerini dile getiren Edge, Gökhan Edge'nin nasıl katledildiğini anlattı. Edge, "Siyasi terminolojide şöyle bir şey vardır 'Anıları bize örnek olsun, mücadelesini yaşatacağız' diye. Mücadelenin nasıl yaşatacağı ve anısını nasıl örnek alacağımız Gökhan'ın bizzat kendisi halk içinde, işçiler, emekçiler içerisinde çalışarak, onları örgütleyerek nasıl örnek alınacağı, nasıl halk için mücadele edileceğini gösterdi. Anısı mücadelesi bize örnek olsun" dedi.  

Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar, "Bu ülkede devrimciler halkının daha iyi koşullarda bu ülkenin işçisinin köylüsünün emekçisinin daha iyi koşullarda yaşaması için canlarını verdiler. Gökhan Edge de aslında canını verirken örgütünü, örgütlülüğünü korudu. Biz de bu devrimcilerden devraldığımız mirası geleceğe taşımakla yükümlüyüz. Biz örgütlülüğün, örgütün ne kadar önemli olduğunun bilince olarak ve geçmişten bugüne bu mücadeleyi sürdüren canını verenlerin bu mücadelesini ileri taşıyacağız. Koşullar ne olursa olsun hem onlara, hem halkımızı, hem de çocuklarımıza böyle bir sözümüz var" şeklinde konuştu.

"DEVRİMCİLERİN ANISI MÜCADELE EDEREK YAŞATABİLİRİZ"

Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Dinçer Demirkent, Gökhan Edge'nin ve SBF'de katledilen devrimcileri her gün andıklarını söyleyerek, anmaların önemine vurgu yaptı. Demirkent, "Bugün yine benzer durumlar yaşıyoruz. Devrimciler yine mücadele ediyor. Gökhan'ın ve devrimcilerin anılarını yaşatmaya çalışıyoruz. Zor bir mücadele. Daha iki gün önce Gökhan'ın okuduğu fakültede yaşananları biliyoruz. Öğrencilerin nasıl darp edildiğini biliyoruz. Bugün görevimiz bu öğrencilerin, Türkiye'de zulme uğrayan bütün işçilerin, emekçilerin haklarını korumak ve onlarlar birlikte mücadele etmektir. Devrimcilerin anısını ancak böyle yaşatabiliriz" diye konuştu.

Gökhan Edge'nin okul arkadaşı Eryaşar Eyüboğlu ise, Gökhan Edge ile bir yıl birlikte okuduklarını ve çok fazla olumlu yönü olan bir kişi olduğunu anlattı. Edge'nin halk içinde mücadeleye inancı olduğunu söyleyen Eyüboğlu, "Gökhan gibi yoldaşlarımız Türkiye devrimci mücadelesine baktığımızda sayısı az değil. Yoldaşlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız. Onların mücadelede gösterdikleri direnç ve tutku hiçbir zaman sönmeyecek" dedi.

Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şube Başkanı Yunus Isın da, "Gökhan'ın gerek yaşamında verdiği mücadele, gerek işkencedeki direnişi insanın insanlığa sahip çıkması anlamında çok önemli bir noktaydı. Çünkü halkı için mücadele ediyordu. Mücadele arkadaşlarını ve örgütünü ele vermemiştir. Bu insanlığa sahip çıkmanın en önemli göstergelerinden birisiydi. Bütün bunları geleceğe taşıma konusunda anmaların önemli olduğunu düşünüyorum. Gökhan'ı saygıyla anıyorum" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir uçurumun dibinden dünyaya yayılan kelebekler: Mirabel Kardeşler

SONRAKİ HABER

Şair Murat Atıcı: Bellek, ihtiyaç duyduğumuz hayat bilgisini önümüze koyar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa