24 Kasım 2019 05:13
Son Güncellenme Tarihi: 24 Kasım 2019 10:37

Bolivya'da "Morales'siz seçim" yasası onaylandı

Boivya’da eski hükümet partisi MAS ve muhalefet milletvekilleri seçimlerin en geç Şubat 2020’de yapılmasını öngören yasayı onayladı. Yasaya göre Morales seçimlerde aday olamayacak.

Fotoğraf: Lokman İlhan/AA

Paylaş

Devlet Başkanı Evo Morales’in darbe ile istifa ettirildiği ve muhalefetin "geçiş hükümeti" ilan ettiği Bolivya’da, Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, ülkede yeni bir devlet başkanlığı seçimi yapılmasını kapsayan yasa tasarısını onayladı.

Önce ALP’nin üst kanadı Senatörler Meclisinden geçen ve Morales’in yeni seçimlerde aday olmasını engelleyen tasarının, Temsilciler Meclisinde de onaylanmasının ardından kendini geçici devlet başkanı ilan eden Senatör Jeanine Anez tarafından yürürlüğe konması bekleniyor.  Tasarı konusunda hem meclis çoğunluğunu hâlâ elinde bulunduran eski iktidar partisi MAS (Sosyalizm Hareketi) hem de muhalefet partileri geçtiğimiz hafta anlaşma sağlamıştı.

EN GEÇ ŞUBAT’TA SEÇİM VAR

Telesur’un haberine göre, kabul edilen yasa 20 Ekim seçimlerini tamamen iptal ederek yeni genel seçimlerin en geç Şubat 2020’de yapılmasını öngörüyor. Ayrıca yirmi gün içinde yeni Seçim Konseyi’nin atanması gerekiyor.

Konuyla ilgili konuşan MAS partisinden Senatör Adriana Salvatierra, “Yurttaşların uzlaşma ve kriz durumundan çıkma yönündeki beklentilerine yanıt vermek üzere bir adım atıyoruz” dedi.

MORALES: BARIŞ İÇİN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİM

Arjantin merkezli Pagina 12 gazetesinin sorularını yanıtlayan eski Devlet Başkanı Evo Morales ise “barışı sağlamak için adaylıktan çekildiğini” söyledi. Morales, “Bolivya'yı barıştırmak için elimden geleni yapacağım. Kendimi Cumhurbaşkanı adayı gösterebileceğim halde adaylıktan çekiliyorum. Bir iddiada bulunmuyorum. Daha fazla ölüm ve saldırganlık olmaması için istifa ettiğimi söylüyorum” dedi.

NE OLMUŞTU?

Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından, muhalefet, seçimlerde "hile" yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokağa çağırmıştı.

Sonuçları tartışmalı seçimlerin iptalini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından, Morales'in katılmadığı bir seçim düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, darbeye tepki gösteren Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.

ALP'nin üst kanadı Senatörler Meclisinin başkan yardımcısı Jeanine Anez, Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması nedeniyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dünya turu yapan bisikletli turiste Edirne'de taş atıldı

SONRAKİ HABER

Hong Kong'da yerel seçim sonucu: Protestoların hedefindeki mevcut yönetim kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...