23 Kasım 2019 12:24

DİB: Bütçe hakkına sahip çıkmaya davet ediyoruz

Demokrasi İçin Birlik (DİB), 2020 bütçesinin şeffaflıktan uzak tartışılmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Demokrasi İçin Birlik (DİB), bütçe hakkının yüzyıllar süren mücadele ile kazanıldığını söyleyerek, 2020 bütçesinin şeffaflıktan uzak tartışıldığını ifade etti. DİB, milletvekillerine seslenerek “bütçe hakkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

DİB yazılı açıklama ile görüşmeleri süren 2020 bütçesine dair tartışmaları eleştirdi. Kamu hizmetleri yurttaşların verdiği vergilerle gerçekleştirildiğini anımsatan DİB, vatandaşın bu vergileri nereye harcadığını bilmesinin en doğal hakkı olduğunu söyledi.

Milletvekillerine seslenen DİB, bütçe hakkının yüzyıllar süren demokrasi mücadeleleri sonunda elde edilen bir kazanım olduğunu söyledi. DİB, “Bütçe hakkının tam olarak kullanılabilmesi için bütçe sürecinin saydam, demokratik, müzakereye dayalı, halkın katılımına, denetimine ve itirazına açık olması gerekmektedir” dedi.

BÜTÇE HAKKI MECLİS TARAFINDAN BELİRLENEMİYOR’

2020 bütçesinin tüm bunları tartışmaktan uzak olduğunu bildiren DİB, “Aksine askeri harcamaların ölçüsüz arttırılması, ülkenin ve halkın yoksulluğunun ve adaletsizliğin artmasına neden olacaktır. Tek adam rejimine geçiş, bütçe hakkının Meclis tarafından kullanılmasını ortadan kaldırmıştır.Anayasa değişikliği ile bütçe hazırlama ve sunma yetkisi Meclis’ten alınarak Cumhurbaşkanına verilmiş, böylelikle Meclisin işlevi Cumhurbaşkanı tarafından hazırlanan bütçe kanunu teklifini Meclis’e sunmaya indirgenmiştir” dedi. 

Bütçe hakkının korunmasının halkın yasal temsilcisi olan milletvekillerinin görevi olduğunu söyleyen DİB “Demokrasi için Birlik olarak bütün milletvekillerini bütçe hakkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçilerin ücretini ödemeyen patron kaçtı

SONRAKİ HABER

Patron, darbederek kafasını yardığı kadın işçiden özür diledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...