23 Kasım 2019 11:38

EGEÇEP: 15 termik santral derhal kapatılsın

EGEÇEP, 15 termik santrale havayı kirletmesine izin veren Torba Yasanın meclisten geçmesiyle ilgili açıklama yaptı: 15 santralin derhal kapatılmasını istiyoruz.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP)15 termik santrale havayı kirletmesine izin veren Torba Yasanın meclisten geçmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, TBMM’nin, 15 santrale baca filtresi takılması için verdiği 2.5 yıl sürenin kabul edilemez olduğu belirtilirken, “Bu 15 santralin, yörelerdeki tüm canlıların yaşamına daha fazla zarar vermemesi için derhal kapatılmasını istiyoruz" denildi. 

Söz konusu 15 santralin atmosfere salacağı karbondioksit miktarının milyonlarca ton olduğu ifade edilen açıklamada, "Yalnız bu kadar da değil, termik santrallerden, çok yüksek miktarlarda kükürt dioksit, azot oksitler, karbon monoksit, ozon, hidrokarbonlar, partiküler maddeler de atmosfere salınmaktadır. TBMM’nin aldığı bu karar, emsal kabul edilecek, yeni kurulacak termik santraller de baca filtresinden muaf olmak isteyeceklerdir. Böylece, atmosfere salınacak karbondioksit ve diğer zararlı gazların miktarı da katlanarak artacaktır" denildi. 

“SANTRALLER İNSAN VE ÇEVREYE ZARAR VERİYOR”

Yatağan ve Afşin-Elbistan termik santrallerinin insan ve çevreye verdiği zarara dikkat çekilerek, bölgelerdeki ormanların kuruduğu, tarımsal ürünlerin verimlerinin düştüğü, insanlarda ise kanser ve solunum yolu hastalıklarının artış gösterdiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca ağır metallerin sinir sistemini etkilediği, anormal doğumlara neden olduğu, gelişme bozukluklarına ve öğrenme yeteneğinde azalmaya neden olduğu da belirtildi. Açıklamada, Türkiye’nin imzalamış olduğu çevre koruma sözleşmeleri ile Anayasa’nın yasama hakkını düzenleyen 17. maddesi ve sağlıklı çevrede yaşama hakkını düzenleyen, çevreyi geliştirme, çevre sağlığını koruma ve çevre kirlenmesini önlemenin, devletin ve yurttaşların ödevi olduğunu söyleyen 56. maddenin insanlara TBMM’nin bu kararına karşı direnme ödevi yüklediği ifade edildi. 

“KARARA KARŞI YASAL DİRENME HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ”

Açıklama şöyle devam etti; "Bu kararla, binlerce ailenin sosyal ve ekonomik yaşamı doğrudan olumsuz etkilenmeye devam edecek, termik santrallerin çevresindeki canlı yaşamı çok kötü etkilenecek ve on binlerce dekar verimli tarım arazisi daha da kirlenerek bir daha geriye kazanılmayacak şekilde yok olacaktır. Oil Change International" ve "350.org" isimli iki küresel çevre örgütü tarafından ortak yayınlanan, fosil yakıtlarla ilgili raporda, Türkiye’deki termik santrallerin tamamının devre dışı bırakılması gerektiği vurgulanmıştır. Başta kömür olmak üzere bu tür kaynakların insan sağlığına açacağı zararlara ilişkin olarak da bilgilerin aktarıldığı raporda, fosil yakıtların yol açtığı sağlık faturasının Türkiye ekonomisine yıllık 3 milyar 900 milyon dolar olduğu belirtilmiştir. Hal böyleyken, bir de termik santrallerin baca filtresi takılmadan çalıştırılmasının, canlı sağlığına etkisinin katlanarak artacağı çok açıktır. Tüm bu nedenlerle 15 santralin, yörelerdeki tüm canlıların yaşamına daha fazla zarar vermemesi için derhal kapatılmasını istiyoruz. Bacaların filtresiz çalıştırılmasına 2.5 yıl daha izin veren bu kararı kabul etmeyeceğimizi, anayasanın bizlere verdiği sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunma görevi gereği bu karara karşı yasal direnme hakkımızı kullanacağımızı kamuoyuna duyururuz." (İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim emekçilerinden miting: Haklarımız ve eğitim hakkı için buradayız

SONRAKİ HABER

Kadrolu, sözleşmeli çalışan ve ihraç edilen öğretmenler: Hiçbir güvencemiz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...