23 Kasım 2019 08:04

Almanya’da binlerce metal işçisi miting düzenledi: İşten atmalara hayır

Almanya'da metal patronları kitlesel işten atmalara hazırlanırken; binlerce metal işçisi Stuttgart'ta miting düzenleyerek krizin faturasının kendilerine kesilmesine karşı mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya’nın Stuttgart kentinde binlerce metal işçisi metal patronlarının işten çıkarma tehditlerine karşı miting düzenledi. Almanya basınında hemen her gün kitlesel işten atmalar yaşanacağı yönünde haberler yer alırken, metal işçileri, “İşten atmalara hayır” dedi.

Bugüne kadar işten atma planlarına karşı tepkilerini iş yerlerinde gerçekleştirilen yerel ölçekli eylemlerle ifade eden işçiler bu kez IG Metall Sendikasının çağrısı üzerine eyalet çapında kitlesel miting düzenledi. Mercedes, Audi, Bosch, Mahle gibi büyük metal fabrikalarından işçiler miting için Stuttgart şehir merkezinde toplandı.

Mitinge farklı şehirlerden de binlerce işçi katıldı.  Diğer şehirlerden gelen işçiler tren istasyonu ve değişik noktalarda toplanarak miting alanına yürüyüş yaptı. Yürüyüş sırasında, “İşten atmalara hayır”, “Bugün Ohringen yarın neresi”, “İşimizden uzak durun”, “Elinizi yakamızdan çekin”, “Sorunun kaynağı sermaye”, “Geleceğimizi karartamazsınız”, “Dayanışmayı güçlendirelim” yazılı döviz ve pankartlar taşındı.

DİDF üyeleri de pankart ve bayrakları ile mitinge katılırken işçilerde dayanışma içinde olduklarını söyledi. Miting sırasında mücadeleci sendikacılar, Metal İşçileri Platformu ve DİDF tarafından hazırlanan ortak bildiriler dağıtıldı.

Sendikadan yapılan açıklamada mitinge yaklaşık 15 bin metal işçisinin katıldığı belirtildi. Özellikle işten atmaların yoğun olacağı fabrikalardan katılımın daha yüksek olduğu gözlendi.

“BİRLİK VE DAYANIŞMA KAZANDIRIR”

Mitingde konuşma yapan sendika ve işçi temsilcileri, taleplerini dile getirdi. İklim değişikliğine karşı Cuma günü yapılacak gençlik yürüyüş ve mitingine katılım çağrılarının da yapıldığı konuşmalarda metal işçilerinin işten atma planlarına karşı dayanışma içinde mücadeleyi sürdüreceği belirtildi.

METAL İŞÇİLERİ TALEPLERİNİ ANLATTI

Arif Ayhan: 38 yıldır WMF de çalışıyoruz. Patron bugün gelmiş zarar ediyorum diyerek bizlere kapıyı gösteriyor. İşimizi kaybetmek istemiyoruz. Bizler dört aydır her Pazartesi eylemler yapmaktayız. Bizim kavgamız ekmek kavgası. Çocuklarımızın geleceğine sahip çıkma davasıdır. Alanı dolduran arkadaşlarımız da bunun için burada.

Suat Çelik:  Ben 22 yıldır Continental’de çalışmaktayım. Yıllardır bizim sırtımızdan milyonlar kazanan patron şimdi gelmiş ‘zarar ediyorum’ diyerek 340 kişinin çalıştığı fabrikayı kapatacağını söylüyor. Fabrikada defalarca eylemler yaptık. İşçiler de haklı bir korku var. Ancak bu korkunun yerini yavaş yavaş mücadele etme isteği alıyor. Öyle olmasaydı sendika bu mitingi yapmazdı.

Fikret Özcan: Mercedes işçisiyim. Şirketlerin yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri nasıl kullandıkları çok önemli. Daha fazla kâr elde etmek için ilan edilen"tasarruf önlemleri" aslında işçilerin haklarını yok etmedir. Patronlar bilmelidir ki; kısa vadeli planlar, uzun vadeli ortak mutluluğu ve barışı yok eder.

Kenan Karaca: Mercedes işçileri olarak hazırlıklı geldik. Patronlar yıllar boyu yüksek kârlar elde ettikten sonra krizin maliyetini biz işçilere ödetmek istiyorlar. Otomobil endüstrisinin sözde dönüşümünü, yanma teknolojisinden çıkılmasını, üretimi ülke dışına kaydırmak için bahane ediyorlar. Daha fazla dijitalleşme hamlesiyle iş yerlerini yok etmek kazanımlarımızı tasfiye etmek istiyorlar. Bizler yapılmak istenenlere seyirci kalmayacağız.

ÖNCEKİ HABER

Tel Abyad'da bomba yüklü araç patlatıldı: 3 ölü, 20 yaralı

SONRAKİ HABER

Vatandaşların yüzde 66,6’sı çocuğunun öğretmen olmasını istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...