23 Kasım 2019 05:57

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu: Yargı krizi yaşanıyor

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, birinci yargı paketi ile önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek ikinci yargı paketinin yargısal sorunları çözemeyeceğini ifade etti.

Mehmet Durakoğlu | Fotoğraf: MA

Paylaş

Hükümetin yargı alanında yaşanan krizi aşmak için Eylül ayında açıkladığı 2019-2023 dönemini kapsayan “Yargı Reformu Stratejisi”nin ilk paketi, 17 Ekim’de yasalaştı. İkinci paketin ise önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi bekleniyor. İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu görülmemiş bir yargı krizinin yaşandığını söyleyerek; yürürlüğe giren birinci “yargı paketi” ile Meclis’e gelmesi beklenen ikinci “yargı paketi”nin yaşanan yargısal sorunları çözmeyeceğini vurguladı.

‘REFORM DEĞİL’

Yargı krizinin aşılabilmesi için sorunların doğru tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Durakoğlu, hükümetin “Yargı Reformu” diye ifade ettiği paketlere reform denilemeyeceğini söyledi. 2009’da hayata geçirilen yargı paketini hatırlatan Durakoğlu, “2010 yılında Hakim ve Savcılar Üst Kurulu (HSYK) kurulması ile doğrudan doğruya yargı FETÖ’ye teslim edildi. 2015 yılında bu kez ikinci yargı reformu strateji belgesi getirildi. Ona ilişkin uygulamalarında 2016 yılındaki darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL ile birlikte bu paket hayata geçirilmedi. Tüm bunlardan yola çıkarsak getirilen yargı reformu strateji belgesinin sonuç vereceğinin beklenmesi saf bir anlayış olacaktır” dedi.

‘ÖZE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK YOK’

Yürürlüğe giren yargı paketi ile ikinci yargı paketinin sorunların özüne dair değişiklik içermediğini söyleyen Durakoğlu, “Özellikle Sulh Ceza Hakimliklerinden, Hakim ve Savcı Kurulunun (HSK) düzenlenmesine kadar yürürlükte olan pek çok uygulamaya yönelik sorunlarımız var. Ve bu sorunlara yönelik çözüm amaçlayan bir tasarının ortada olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla iyimser olmamızı gerektiren bir şey yok” diye belirtti.

‘YARGI KRİZİ YAŞANIYOR’

Sorunun iyi ya da kötü maddeler olmadığına dikkat çeken Durakoğlu, “Tasarıda belki olumlu şeyler de vardır. Ama mesele bu değil. Bir evde çıkan yangının söndürülmesi gerekirken hala bizim büfedeki bazı şeyleri konuşuyor olmamız tabloyu düzelttiğimiz anlamına gelmiyor. Ben yangına işaret etmeye çalışıyorum. Yangını söndürmeden düzelteceğiniz bir tablo söz konusu olamaz” diye konuştu.

Türkiye’de 12 Baronun Türkiye Barolar Birliğine (TBB) yaptıkları olağanüstü genel kurul çağrısının reddedilmesine ilişkin de konuşan Durakoğlu, şunları söyledi:

“Geçen Salı günü İstanbul’da 12 baronun başkan ve yöneticileri ile birlikte toplandık, o gün de bir açıklama yaptık. Şimdi bu açıklama karşısında TBB’nin tavrını bekliyoruz.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

Bolivya’da Morales hakkında “ayaklanma çıkarma” iddiasıyla soruşturma başlatıldı

SONRAKİ HABER

Güzel günler yan yana, kol kola

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...