22 Kasım 2019 16:56

Esenyurt'ta 11 işçinin yanarak öldüğü iş cinayetinde patronlar tali kusurluymuş!

Marmara Park AVM inşattında 11 işçinin yanarak yaşamını yitirmesine dair davada bilirkişi, yüklenici firmanın partronlarının da aralarında bulunduğu 5 kişiyi tali kusurlu buldu.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

İstanbul Esenyurt'taki Marmara Park AVM'nin inşaatı sırasında, şantiyedeki çadırlarda yangın çıkması ve 11 işçinin yanarak yaşamını yitirmesine ilişkin yargılama, Yargıtayın bozma kararının ardından sürüyor. 14 sanıklı davada, iş cinayetine ilişkin hazırlanan ve duruşmada okunan bilirkişi raporunda, 11 işçinin kusuru bulunmazken inşaat şirketinin hissedarı Mehmet Altun ile şirketin ortağı Abdullah Altun'un da aralarında bulunduğu 5 kişi tali kusurlu bulundu.

Demirören Haber Ajansından Halil Yılmaz'ın haberine göre Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın bugünkü duruşmasına 2 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. Mahkeme başkanı celse arasında, olaya ilişkin aldırılan bilirkişi raporunun geldiğini söyledi.

RAPORDA OLAY GÜNÜ ANLATILDI

Raporda, Marmara Park AVM inşaatında 12 Mart 2012'de saat 21.00 sıralarında, çadırlarda kalan işçiler istirahat halindeyken elektrik tesisatı kablolarının kısa devre yapması neticesinde kıvılcımların oluştuğu ve bu kıvılcımların çadırların giriş kapısının önünde bulunan istiflenmiş sünger yataklara sıçradığı ifade edildi.

Yatakların alev alması ve havanın rüzgarlı olması nedeniyle kısa sürede yayılan yangında işçilerin, çadırın girişine konulan yataklar sebebiyle dışarı çıkamadığı ve acil çıkış kapısının olmaması sebebiyle 11 işçinin çadırın içinde kalarak yangın ve zehirli gazlar sebebiyle hayatlarını kaybettiği belirtildi.

5 KİŞİ TALİ KUSURLU BULUNDU

Raporda, asıl işveren ile danışman firma arasında bahsi geçen proje koordinatörünün atanamaması sebebiyle, asıl işveren firmanın iş güvenliği konusunda görev yapıp tespit edilemeyen yetkili kişi veya kişilerin birince dereceden tali kusurlu olduğu söylendi.

Alt yüklenici olan inşaat firmasında şantiye görevlisi olarak çalışan Hikmet Tezcan ile danışmanlık firmasının temsil yetkilisi Hakan Mintaş'ın ikinci dereceden tali kusurlu olduğu raporda ifade edildi. Danışmanlık firmasının personeli olan A sınıfı iş güvenliği uzmanı Nuri Şener Tığlı'nın de birinci dereceden tali kusurlu olduğu değerlendirildi.

İnşaat şirketinin hissedarı Mehmet Altun ile şirketin ortağı Abdullah Altun'un birinci dereceden tali kusurlu olduğu belirtildi.

İŞÇİLERİN KUSURU YOK

11 işçinin yangının çıkmasında alabilecekleri bir iş güvenliği tedbirinin olmadığı belirtilen raporda, bir suç ve kusuru da bulunmadığı belirtildi.

Dosyada adları geçen diğer 5 sorumluya da suç ve kusur isnat edilemeyeceği de tespit edildi.

DAVA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, Cumhuriyet savcısının görüşünün ardından ara kararını açıkladı. Heyet, Mehmet Altun ve Abdullah Altun hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına hükmetti. Ek bilirkişi raporu düzenlenmesine karar veren mahkeme, taraf avukatlarının beyanda bulunması davayı için erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İş cinayetine ilişkin davada, 6 sanığın beraatine karar vermişti. Mahkeme sanıklar Kaldem İnşaat'ın ortakları Mehmet Altun, Abdullah Altun, Kadir Altun ve elektrik teknikeri Şaban Bakırcı'nın "1. derece asli kusurlu olarak taksirle 11 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan ayrı ayrı 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasına, sanıklar Kaldem Firması'nın İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlusu Cem Yıllar ve Miratek Firması İş Sağlığı Güvenliği Sorumlusu Ömer Faruk Gülmez'in "1. derece tali kusurlu olarak taksirle 11 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 6 yıl, TAPAS İnşaat İş Sağlığı Güvenliği Sorumlusu Hikmet Tezcan'ın aynı suçtan 5 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetmişti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi bu karar hakkında kısmen onama ve bozma kararı vermişti. Daire, sanıklar Andreas Michael Hohlman, Kaan Akarsu, Süleyman Arslan, Arif Korkmaz, Sezgin Atalay ve Erdal Gümüş hakkında verilen beraat kararının onanmasına hükmetmişti.

Kayı İnşaat, Miratek Limited Şirketi ve Miratek Şirketinde iş güvenliği uzmanı olarak çalışan Nuri Şener Tığlı hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay 12. Ceza Dairesi, suç duyurusunda bulunulanlar hakkında dava açılmasının sağlanmasının ardından bu dava dosyası ile birleştirilmesine karar vermişti. Bahsedilen belgeler dikkate alınarak olayda bilinçli taksir koşullarının oluşup oluşmadığı hususu tartışılıp, sanıkların kusur durumlarına ilişkin gerekli görülmesi halinde yeniden teknik bilirkişiden rapor aldırıldıktan sonra sanıkların hukuki durumları birlikte değerlendirilerek sorumlulukların tespiti yerine, eksik inceleme sonucu yazılı şekilde karar verilmesinin kanuna aykırı olduğunu vurgulayan Yargıtay, sanık ve katılan avukatlarının temyiz itirazlarını yerinde görerek hükmün bozulmasına hükmetmişti.

DOSYAYA 7 SANIK DAHA EKLENDİ

Yargıtay ve yerel mahkemenin olayla ilgisi olduğu iddiasıyla Kayı İnşaat yetkilileri Vehbi Engin Öztürk, Ahmet Selahattin Şakarca, Çoşkun Yılmaz ve Orhun Kartal ile Miratek İş Güvenliği Uzmanı Nuri Şener Tığlı, Miratek Danışmanlık yetkilisi Hakan Mintaş ve Miratek İş Geliştirme Uzmanı Cemal Birol Meral hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Bu kapsamda 7 kişi hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan ek iddianame düzenlendi. Yargıtay'dan dönen bu dava dosyasıyla 7 kişinin dosyası birleştirildi. Davanın sanık sayısı 14'e yükseldi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaelili işçiler: Ücretlerimizin çoğu vergiye gidiyor

SONRAKİ HABER

Devletin hastanesi pamuk tozu soluyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...