22 Kasım 2019 16:17

Kocaelili işçiler: Ücretlerimizin çoğu vergiye gidiyor

Kocaeli Derince'de görüştüğümüz işçiler, yüksek vergilerden ve düşük ücretlerden şikayetçi: Eskiden markette bir dolu poşete 25 lira verirken şimdi 100 lira veriyorum.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cemre KAVALA
Mert SAMYELİ
Kocaeli

Hükümetin Meclise sunduğu vergi tasarısına ilişkin Evrensel'e konuşan işçiler tepkili. Derince’de duraklarda servis beklerken konuştuğumuz işçiler “Ücretlerimizin çoğu vergilere gidiyor” dedi.

Otomotiv sektöründe çalışan bir işçi, “İdare etmeye, ayağımızı yorganımıza göre uzatmaya çalışıyoruz. Devletin ihtiyaç sahiplerine biraz daha yardımcı olması gerek” dedi.

İlaç sektöründe çalışan Hamza ise gelen zamların onu daha da etkileyeceğini düşünüyor. “Evim banka kredisi ile alındı. Aylık kredi ödemem var. 2 bin lira mutfak masrafına para veriyorum. Eskiden markette bir dolu poşete 25 lira verirken şimdi 100 lira veriyorum” dedi. Devletin vergide indirim yapması gerektiğini söyleyen Hamza, “Ekmeğe, una, süte tüm tüketim maddelerine indirim yapılmalı. Mesela ben 130 lira elektrik faturası ödedim. 4-5 kişilik bir aileye 200 lira fatura geliyordur. 200 lira da doğal gaz, 100 lira da su, 500 lira da kira, etti sana 1000 lira. İnsanlar zaten asgari ücret alıyor” diye konuştu.

"VERGİYİ PARASI OLANDAN ALMALARI LAZIM"

Ömer ise “Maaşımın büyük bir kısmı vergilere gidiyor. Vergi yükü işçilerin üzerinde. Aslında bu vergileri parası olandan almaları lazım” diyor. İşçi Zafer de ücretinin ciddi bir kısmının vergilere gittiğini belirterek “Bu duruma tepki göstermemiz lazım. Enflasyon yüksek. Kötü etkileniyoruz, alamadığım şeyler oluyor. Bu yüzden herkesin kazancına göre vergi dilimlemesi gerekiyor” diye konuştu.

Doğukan da lojistik sektöründe çalışan bir işçi. Zamlardan kaynaklı ücretine gelen zammı hissetmediğini söyleyen Doğukan şöyle devam etti: Zaten maaşımın büyük çoğunluğu vergiye gidiyor. Bir de zamlar var. 100 liraya aldığımız bir şeyi 150 liraya alıyorum şimdi. Hep başka şeylerden kısmak zorunda kalıyoruz. Büyük şirketlerin vergi borçları siliniyor. Meclis işveren meclisi. Hepsi patron, onun için böyle şeylerle karşılaşıyoruz.

Numan Bakır da “Maaşımın yüzde otuzu vergilere gidiyor, kalan kısmı ile geçinmeye çalışıyorum. O da zar zor oluyor” dedi.

"KYK BORCUMA KOLAYLIK SAĞLAMAYAN DEVLET PATRONUN BORCUNU SİLİYOR"

İsmini vermek istemeyen ve özel bir firmada çalışan bir işçi de ücretinin büyük bir kısmının vergilere gittiğini, geri kalanı ile zor geçindiğini söylüyor: Mesela ben KYK kredisinin borcunu ödüyorum. Buna dair bir kolaylık sağlamadılar ama patronların borçlarını bir çırpıda sildiler. Enflasyon rakamları özel sektördeki maaş zamlarını da etkiledi. TÜİK verileri açıklıyor ama ne kadar doğru, ne kadar güvenilir bilmiyorum. Her şeye yüzde 20-30 zam yapılırken enflasyonun yüzde 8 beklenmesi mantık dışı.

ÖNCEKİ HABER

Yok edilen Dipsiz Göl'e dereden su veriliyor

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta 11 işçinin yanarak öldüğü iş cinayetinde patronlar tali kusurluymuş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...