22 Kasım 2019 11:21

Aile hekimleri uyardı: Aşı karşıtı söylem ve yayınlar toplum sağlığını tehdit ediyor

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, aşı karşıtı açıklama ve yayınlar konusunda uyardı; bilimsel dayanaktan yoksun, toplum sağlığını tehlikeye atan bu yayınlar hakkında bakanlığı göreve çağırdı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, aşı karşıtlığını destekleyen, toplumun sağlığını tehlikeye atan tutum ve açıklamalara tepki gösterdi. AHEF Yönetim Kurulu adına Başkan Özlem Sezen imzası ile yayımlanan açıklamada, sosyal medya aracılığı ile hızla yayılan aşı karşıtı açıklamaların toplum sağlığını ve gelecek nesilleri tehdit ettiğine dikkat çekti.

Son günlerde özelikle ulusal basında ve sosyal medya iletişim platformlarında aşı karşıtlığını destekleyen, toplumun sağlığını tehlikeye atan açıklamaları üzülerek takip ettiklerini belirten Sezen, halkın aşı ile önlenebilir hastalıklardan ölüm ve sakat kalım oranlarının giderek azaldığı, bazı hastalıkların tamamen ortadan kalktığı günümüz koşullarında bu tür açıklamalar yapılmasını hayretle karşıladıklarını söyledi.

HER YIL 3 MİLYON HAYAT KURTULUYOR

Aşılama sayesinde tüm dünyada, başta bebek ve çocuklarda olmak üzere hastalığa yakalanma ve ölüm oranlarında büyük düşüşler sağlandığı belirtilen açıklamada her yıl dünyada yaklaşık üç milyon hayatın bu sayede kurtulduğu belirtildi.

Açıklamada; kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, çocuk felci, hepatit A, B ve grip gibi viral hastalıklar ile tüberküloz, difteri, boğmaca, tetanoz, menenjit gibi bakteriyel hastalıkların aşı ile önüne geçilebildiği belirtildi.

“EBEVEYNLERDEKİ AŞI KARŞITLIĞI BULAŞICI HASTALIKLARI YAYGINLAŞTIRIR”

Aşı karşıtlığının aşıyla önlenebilir hastalıkların kontrolünü zorlaştırdığının vurgulandığı açıklamada, özellikle ebeveynlerin aşı karşıtlığının, çocuklarda aşıyla önlenebilir hastalıkların görülme sıklığının artmasına yol açtığından toplumda bulaşıcı hastalıkların tekrar yaygınlaştıracağının altı çizildi.

“HAZIR MAMALARDAN, HATTA ANNE SÜTÜNDEN DAHA AZ...”

Aşı içerisindeki destekleyici maddelere dair spekülasyonlarla ilgili ise şöyle denildi:

“Aşıların içinde aşının etkinliğini artırmak amacıyla kullanılan adjuvanların (destekleyici madde) önemli bir advers etki (zararlı etki) yaratmadığı yapılan birçok bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır. Adjuvan olarak kullanılan Alüminyum tuzları 70 yıldır aşılarda kullanılmakta ve literatürde bildirilen aşı bölgesi irritasyonu (bölgede kızarıklık ve lezyonlar) dışında yan etkisi tespit edilmemiştir. Unutulmamalıdır ki, aşılarda bulunan alüminyum miktarı, hazır mamalardan ve hatta anne sütünde bulunan miktardan dahi çok daha azdır. Organik bir civa bileşiği olan Thimerosal, kontakt lens solüsyonları ve göz damlalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğada pek çok besin ve maddede thimerosal bulunmaktadır. Thimerosal, tek doz kullanımlı aşılardan kaldırılmıştır. Çoklu dozlu flakon aşılara eklenen tiyomersalin vücutta birikmediği gösterilmiştir. KKK aşısı ile otizm arasında herhangi bir ilişki olmadığı da ortaya konmuştur.”

İSİM VERMEDEN, SONER YALÇIN’IN KİTABI ÜZERİNDEN YÜKSELEN TARTIŞMALARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Aile hekimleri, aşı konusunda telafisi imkansız zararlara neden olabilecek bilimsel dayanaktan yoksun açıklama ve yayınlar konusunda uyardı:

“Bazı yazarların, Ulusal Televizyon kanallarında ifade ettiği aşılarla ilgili açıklamalar bilimsel dayanaktan yoksundur. Topluma mal olmuş yazarlarımızın, aşı kararsızlığına destek vermeleri, aşı karşıtlarının sayısını yıllardır artmasına yol açan süreçte ön planda yer almaları, artan kızamık salgınlarına, eradike edilen hastalıkların tekrar gün yüzüne çıkmasına yol açılan dönemde ısrarla basına verdikleri demeçler, yazmış oldukları kitaplarda yer alan tıp ilminin ve kanıtlanmış bilimsel verilerin dışında, kanıta dayalı olmayan, toplum sağlığını hiçe sayan ifadeleri nedeniyle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaşayan bireylerin yaşamlarını olumsuz etkiyebilecek, telafisi imkansız zararlara yol açabilecek şekilde yönlendirici açıklamalarda bulunanlar ve Anayasa ile güvence altına alınmış bireysel hakları, güncel tıp ilmi dışında dezenformasyon yaparak toplum sağlığını etkileyenler hakkında Sayın Sağlık Bakanımız başta olmak üzere ilgilileri göreve davet ediyoruz.”

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP’de istifalar sürüyor: Eski Milletvekili Mustafa Bilici istifa etti

SONRAKİ HABER

Cargill fabrikası ile ilgili yargı kararları için "hak ihlali" kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...