22 Kasım 2019 10:49

2020 için asgari ücret pazarlığı 2 Aralık'ta başlıyor: Süreç nasıl ilerleyecek?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2 Aralık Pazartesi günü ilk toplantısını gerçekleştirecek. Görüşmeler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TİSK ve Türk-iş arasında yapılacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2 Aralık Pazartesi günü ilk toplantısını gerçekleştireceğini duyurdu. 2020 yılı boyunca geçerli olacak asgari ücret tutarının belirlenmesi için her yıl olduğu gibi hükümet adına bakanlık, patronlar adında TİSK, işçiler adına en çok üyeye sahip olan Türk-iş Konfederasyonu arasında görüşmeler yapılacak. Asgari Ücret Komisyonu, ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapacak.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

2020 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda ise enflasyon üzerinden her yıl çeşitli tahminler yapılıyor. Yeni Ekonomi Programı ve Merkez Bankası'nın 2019 yıl sonu enflasyonu yüzde 12 olarak tahmin ediliyor. Bu enflasyonun dikakte alınması durumunda net asgari ücretin AGİ hariç 2 bin 262 TL'ye yükselmesi bekleniyor. Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan 2020 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 8,5 oranında artış yapılırsa, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 191 TL'ye çıkabilir.

ENFASYONDAKİ HESAP ÇARŞIYA UYMUYOR

Ancak enflasyondaki hesap çarşıya uymuyor. Gıdadan giyime, doğalgazdan elektrik ve ulaşıma kadar temel tüketim kalemlerine gelen zamlar, açıklanan enflasyon oranlarının kat be kat üzerinde gerçekleşti. Bu nedenle milyonlarca emekçinin gözü kulağı bu yıl asgari ücrete yapılacak zamma çevrilmiş durumda.

SENDİKALAR VERGİ DIŞI OLMASINI İSTİYOR

İşçi sendikaların yapılacak zammın yanı sıra emekçilerin üzerindeki vergi yükünün azalması konusunda da talepleri var. 13 Kasım 2019 tarihinde ortak açıklama yapan Türk-iş, DİSK ve Hak-İş, emekçiler lehine vergi düzenlemesi yapılmasını ve maaşların asgari ücrete kadar olan kısmının vergiden muaf tutulmasını istedi. Üç konfederasyonun asgari ücret pazarlığında da ortak tutum alıp almayacağı ise merak konusu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yamanlar’da kadınlar kadın danışma merkezi ve kreş istiyor

SONRAKİ HABER

AKP’de istifalar sürüyor: Eski Milletvekili Mustafa Bilici istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...