22 Kasım 2019 09:31

Finlandiya’da gemiciler, postane işçileriyle dayanışma grevine çıkıyor

Finlandiya Gemiciler Federasyonu, grevde olan postane çalışanlarının taleplerinin kabul edilmemesi durumunda pazartesi günü greve gidecekleri açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’da 11 Kasım’dan beri grevde olan postane çalışanlarına gemi işçilerinden destek geldi. Finlandiya Gemiciler Federasyonu, pazartesi günü Finlandiya bandralı tüm gemilerde çalışmaların durdurulacağını açıkladı. Gemicilerin grevi ihracatın üçte birinin durmasına yol açacak.

Tarafsız aracıların önerisinin posta çalışanlarını örgütleyen PAU Federasyonu tarafından reddedilmesinden sonra Gemiciler Federasyonu, dayanışma grevlerini yaygınlaştırma kararı aldı. Pazartesi günü saat 06.00 itibariyle gemiler bulundukları limanlarda demirli kalacak. Yolcu ve yük almayacak. Gemiciler greve destek için postaneden gelen tüm mektup ve paketlerin gemilere alımını durdurdu. Buz kırma gemilerinde çalışanlar da denize açılmadı.

İHRCAATIN ÜÇTE BİRİ DURACAK

Finlandiya Sanayi ve Ticaret Odaları, gemicilerin grevinin ülkenin ihracatının üçte birinin durmasına yol açacağını açıkladı. Nakliye İşçileri Federasyonu (AKT) ve Havacılık Federasyonu (IAU) üyeleri de pazartesi günü başlattıkları dayanışma grevini sürdürüyor. Uçak, kamyon ve tırlara postaneye ait paket ve mektuplar alınmıyor. Helsinki’de otobüs şoförleri de postacıların taleplerinin karşılanmaması halinde pazartesi gününden itibaren dayanışma grevine gidecek.

PARLAMENTO ÖNÜNDE GÖSTERİ

Grevdeki postacılar ise, perşembe günü parlamento binası önünde bir protesto gösterisi gerçekleştirdi. PAU temsilcileri, gösteride yaptıkları konuşmada işverenin uzlaşmaz tutumunu kınadı ve postane yönetiminin istifasını talep etti.

Postacıların grevi parlamentonun da gündemindeydi. Grev hakkında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan kamu kurumlarından sorumlu Devlet Bakanı Sirpa Paatero, postane yönetimine güven duyduğunu söyledi. İşveren ile sendika arasındaki anlaşmazlığın çözümü için 4 deneyimli uzmanı görevlendirdiğini açıkladı.

Sol Birlik ve Sosyal Demokrat Parti’nin Parlamento grup başkanları, parlamento dışında gösteri yapan grevcilere eylemlerini destekledikleri ve ücretlerin düşürülmesine karşı oldukları mesajlarını iletti.

ANLAŞMAZLIK KONUSU ÜCRETLER

İşveren, rekabet gücünü artıracağını öne sürerek sendikaya daha esnek hükümler içeren bir sözleşmeyi dayatıyor. PAU, işverenin önerisinin çalışanlarından yüzde 30-50’sinin ücretlerinin düşürülmesini öngördüğünü ve bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler MESS’in teklifine eylemle yanıt verdi

SONRAKİ HABER

Hafik'te Alevi inanç merkezlerine mermer ocağı tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...