22 Kasım 2019 07:54

Gazetecilerden tutuklu meslektaşları için çağrı: Meslektaşlarımız serbest bırakılsın

İzmir’de TGS İzmir Şubesi, İGC ile bazı basın kurumları 12 Kasım’da tutuklanan MA Muhabiri Ruken Demir ve Jin News Muhabiri Melike Aydın için yazılı açıklama yaptı.

Ruken Demir (solda), Melike Aydın (sağda) Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Özgür Haber Platformu, Evrensel Gazetesi İzmir Temsilciliği, Mezopotamya Ajansı İzmir Temsilciliği, Gazete Duvar’dan Nuray Pehlivan, Seyri Sokak’tan Eylül Deniz Yaşar, Oktay İnce, Çekim Yapan Kadınlar’dan Dolunay Genç, Serbest Gazeteci Metehan Ud ortak bir metne imza atarak MA İzmir Muhabiri Ruken Demir ve Jin News Muhabiri Melike Aydın’ın tutukluluklarına ilişkin kararı eleştirerek, “Gazetecilik suç değildir, bu hukuksuzluktan bir an evvel geri dönülmeli, arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır” dedi.

İzmir’de 12 Kasım’da düzenlenen operasyon kapsamında Jin News Muhabiri Melike Aydın ile Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Ruken Demir önce gözaltına alınmış ardından ‘örgüt adına faaliyet yürütmek’ iddiası ile 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştır. Şakran Cezavinde tutuklu olan Aydın ve Demir için İzmir’deki başta Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti, temsilcilikler ve muhabirler yazılı açıklama yaparak meslektaşlarının serbest bırakılmalarını talep etti.

Yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:“Bizler İzmir’de haber peşinde koşan haberciler olarak, Ruken ve Melike’nin gazetecilik faaliyetlerinin tanığıyız. Dünyanın bütün demokratik ülkelerinde iktidarın hoşuna gitmeyen haberler yapsalar bile gazetecilerin haber yapma özgürlüğü güvenceye alınmıştır. Ruken ve Melike’nin tutuklanmalarını hiçbir hukuki yanı yoktur. Tamamen siyasi vesayetle gerçekleşmiştir. Ayrıca anlaşılmıştır ki haber yapma, fikir ve ifade özgürlüğü konusunda yeni hazırlanan yasalar, bu tutuklamaların gösterdiği gibi sadece kağıt üzerinde kalacak uygulamaya geçirilmeyecek göstermelik adımlardır. Bizler bu metne imza atan basın kurumları ve haberciler olarak bu hukuksuzluktan bir an evvel geri dönülerek, gazeteci arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir. Arkadaşlarımız mesleklerinin gereğini yapmışlardır.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen'den miting çağrısı: Savaşa değil, eğitime bütçe

SONRAKİ HABER

Yazar Fikret Başkaya beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...