21 Kasım 2019 17:48

HDP'li Hatimoğulları Osmaniye Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini sordu

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Osmaniye Cezaevinde tutukluların yaşadığı hak ihlalleriyle ilgili soru önergesi verdi.

Fotoğraf: HDP Basın

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Osmaniye 2 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevinde kötü muamele ve hak ihlallerine karşı 12 Kasım'da açlık grevine başlayan tutukluların yaşadığı hak ihlallerine dair Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Tutukluların yakınları aracılığıyla ilettikleri hak ihlalleri arasında zorla ayakta sayım, kamera ile sayım yapıldıktan sonra kamerasız ortamda darp, muayeneye kelepçeli götürme, gibi hak ihlalleri yer alıyor. Hatimoğuları’nın aktardığı bilgilere göre, tutuklulardan Mehmet İpek, ağabeyi Ömer İpek’le yaptığı görüşmede, üzerlerindeki baskıya dikkati çekerek: "Zorla ayakta sayım dayatıyorlar. Önce kamerayla sayım yapıyorlar. Daha sonra ise kamerasız gelip bizi darp ediyorlar. Hastaneye sevklerimizde kelepçeli muayene dayatılıp, darp ediliyoruz. Gazetelerimiz verilmiyor. Gardiyanlar aile fotoğraflarımıza bakıp, bize hakaret ediyorlar. Keyfi olarak disiplin cezaları veriliyor. Şuanda 3 ay görüş yasağı aldım. Bir arkadaşımızın kolu kırılmıştı. Hastaneye sevki yapılmadı. Keyfi uygulamalarla karşı karşıyayız. Açlık grevine başladık" diye aktardı.

"BAKAN İDDİALARA CEVAP VERMİYOR"

Daha önce de defalarca benzer iddialarla gündeme gelen Osmaniye Cezaevindeki hak ihlallerini yine soru önergesi ile ilettiklerini ve cevap alamadıklarını dile getiren Hatimoğuları, aynı hak ihlallerinin İHD Adana Şubesinin cezaevlerine dair raporunda da yer aldığını belirterek şu soruları sordu:

  1. Osmaniye T Tipi Kapalı Hapishanesinde mahpusların hak ihlali iddialarını araştırmak için soruşturma açılmış mıdır?
  2. Mahpuslara sebepsiz disiplin cezaları verilmesi ve idareye yapılan başvuruların yanıtsız bırakılması iddiaları doğru mudur? Adem Amaç’a hangi gerekçe ile bir yıl görüş yasağı konulmuştur? Mehmet İpek’e hangi gerekçe ile 3 ay görüş yasağı konulmuştur?
  3. Osmaniye 2 Nolu T Tipi Cezaevindeki mahpuslara ayakta sayımın dayatıldığı iddiası doğru mudur? Mahpusların gardiyanlarca darp edildikleri iddialarını araştırmak üzere tarafınızca bir çalışma başlatılmış mıdır?
  4. Mahpusların tedavilerinin gerektiği şekilde yapılmadığı ve hastaneye sevklerde zorluk çıkarıldığı, kelepçeli muayenenin dayatıldığı iddiaları doğru mudur? Bu iddiaların araştırılması için inceleme başlatılmış mıdır?
  5. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri Hakkındaki İnfaz Yasası 62 Maddesine göre; “Hükümlü mahkemelerce yasaklanmamış olması koşulu ile süreli ve süresiz yayınlardan bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahiptir.” Buna rağmen mahpusların yasaksız yayınları  alma talepleri hangi gerekçelerle reddedilmektedir?
  6. Osmaniye Cezaevinde uzun süreden beri devam eden ve kamuoyunda sürekli gündeme gelen hak ihlalleri karşısında Bakanlığınızın etkin bir denetim mekanizmasını hayata geçirmek üzere çalışmaları olacak mı?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli mülteciler işsizlikle boğuşuyor: 10-12 gün çalışabiliyoruz

SONRAKİ HABER

AP’de iklim toplantısı: Siyanürle altın ayrıştırmaya karşı birlikte mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...