21 Kasım 2019 16:53

"Biz engelli kadınlar şiddet ve istismar tehdidiyle karşı karşıyayız"

Antalya’da 25 Kasım öncesi bir araya gelen görme engelli kadınlar sorunlarını dile getirdi: Şiddet ve istismara, mobbinge ve aile baskısına daha fazla maruz kalıyoruz. Bizi güçlendirecek kurumlar yok.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gülkız TÜRK
Antalya

Merhaba,

Ben Antalya’da görme engelli bir Ekmek ve Gül okuruyum. Bu yıl 25 Kasım öncesinde Antalya’da başka görme engelli kadınlarla bir araya gelip sorunlarımızı konuşmak istedik. Bir arkadaşımızın evinde buluşarak önce Altı Nokta Görme Engelliler Meclisinin hazırladığı “Sorunlarımızı nasıl aşarız” bildirisini okuyup üzerine sohbet ettik. Ardından da görme engelli arkadaşlarımızdan birnin kızı bize 25 Kasım için hazırlanan bir bildiriyi okudu ve sohbetimiz böyle devam etti. Nafaka hakkına yönelik saldırılar, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarına ilişkin yapılmak istenen yasa değişikliği...

Biz kadınlar olarak bizim hayatımız üzerinde yapılmak istenenleri, şiddete karşı nasıl mücadele edebileceğimizi konuştuk.

Sorunlarımızın aynı olduğunu, değişmediğini bir kez daha fark ettik. Örneğin biz engelli kadınlar olarak her türlü şiddete daha fazla açık hale geliyoruz. Özellikle eğitim seviyesinin daha düşük olduğu kırsal yerlerde, daha az olsa da hemen hemen her yerde taciz ve tecavüz tehtidiyle karşı karşıya kalıyoruz.

Çalıştığımız işyerlerinde mobbinge daha fazla maruz kalıyoruz.

Ailelerimizin daha fazla korumacı yaklaşımlarıyla karşılaşıyoruz ve bu koruyuculuk bizim için bir şiddet haline geliyor. Bunlar karşısında ise bize gerçekten yardım edecek, güçlenmemizi sağlayacak kurumlar yok.

Tüm bu sorunlarımızın çözülmesi talebimizle biz de görme engelli kadınlar olarak Antalya’da 24 Kasım günü yapılacak olan eylemde yerimizi alacağız.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'lüler krizi konuştu: İktisadi kriz ve iktisadın krizi

SONRAKİ HABER

Google da siyasi reklamlara düzenleme getiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...