21 Kasım 2019 14:23

İzmir'de engelli gencin istismar davası 27 Şubat'a ertelendi

İzmir'de engelli bir gence 'şaka' adı altında istismarda bulunan sanıkların ilk duruşması görüldü. Duruşma 27 Şubat'a ertelendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İzmir'de engelli bir gence "şaka" bahanesiyle işkence ve istismarda bulunan sanıkların ilk duruşması bugün görüldü. Tutuksuz yargılanan sanıkların davası 27 Şubat'a ertelenirken, duruşmayı takip eden HDP Engelliler Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, “Engellilere yönelik saldırılar ayrımcılıkla cezalandırılmalı” dedi.

İzmir'de 18 yaşındaki yüzde 50 engelli gencin geçtiğimiz günlerde iş arkadaşları tarafından işkence gördüğüne dair görüntüler yayınlanmıştı. Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan şiddeti uygulayanlara yönelik açılan davanın ilk duruşması bugün İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Tutuksuz yargılanan sanıklar mahkemede hazır bulunurken, genç ve ailesi de katıldı. Duruşmaya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İzmir Barosu ile Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneğinden avukatlar da müdahil oldu.

Duruşmaya kimlik tespitlerinden sonra mahkeme heyetinin İstanbul Adli Tıp'tan istediği engelli raporunun okunmasıyla başlandı. Gelen rapora göre, A.H'nin "yaşadığı olayı hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabileceği" ancak akıl hastalığı veya zeka geriliği yönünde görüş bildirilmedi. Müşteki avukatları gelen rapora karşın A.H'nin 2016 yılında aldığı yüzde 50 engelli olduğunu gösteren raporu mahkemeye sundu.

"ŞAKA" YAPTIKLARINI İLERİ SÜRDÜLER

Daha sonra sanıkların ifadelerine geçildi. İlk olarak ifadesini  N.S. verdi. Cinsel istismar niyetinin olmadığını, sadece "şaka" yaptığını ileri süren N. S. erkekler arasında böyle şakaların her zaman yapıldığını, işyerinde de kendisi de dahil olmak üzere çalışan pek çok erkek arasında benzer şakaları yaptıklarını söyledi. Hakimin videoda yer alan cinsel saldırı görüntüleri üzerine sorduğu soruya, N.S., "Cinsel olarak bir niyetim yoktu" diyerek cevap verdi.

Yargılanan sanık F. K. ise ifadesinde tıpkı N.S. gibi yaşananın sadece "şaka" olduğunu savundu. Olay günü A.H'nin çalışırken parmağını bobin makinasına sıkıştırdığı için kırıldığını ve 'şakalaştıkları' esnada kafasını makinenin koluna çarptığını söyledi.

DAVA 27 ŞUBAT'A ERTELENDİ

Sanık avukatlar söz aldıklarında ilk olarak davaya müdahil olan İzmir Barosu ile Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği avukatlarının "suçtan doğrudan zarar görmedikleri için" katılma taleplerinin kabul edilmemesini istedi. Mahkeme sanık avukatlarının bu talebini reddetti. Müşteki avukatlar sanıkların delil karartma olasılığı olduğundan tutuklu yargılanmasını talep etti.

Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tutuklu yargılanması talebini redderken, A.H'nin uzman görevlilerle görüşmesi ile ifadesinin alınmasına karar verdi. Davanın ikinci duruşması 27 Şubat tarihine ertelendi.

"KAMUOYU BU KONULARDA HASSAS OLMALI"

Duruşma çıkışı açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, son yıllarda kadınlara, çocuklara ve engellilere yönelik istismarın arttığını belirtti. "Bugün zihinsel engelli birine yapılan cinsel şiddet davasından çıktık. Sanıklar 4 ay yatıp tahliye oldular, şimdi tutuksuz yargılanmaya devam ediyorlar. Ne yazık ki ülkede son süreçte kadınlara, çocuklara ve engellilere yönelik cinsel ve fiziksel şiddet konusunda korkunç bir artış var. Bu artışın yaşanmasında sorumluluk alanı verili hukuk sistemidir" diyen Piroğlu, hukukun erkek ve engellileri görmeyen yapısının, bu saldırıların artmasına yol açtığını vurguladı.

Çoğu zaman saldırganların iyi hal indiriminden yada rıza dayalı ilişki gibi kavramlara sarılarak serbest bırakıldığını hatırlatan Piroğlu, "Bu saldırıların kamuoyuna taşınmasında önemli sorunlar yaşanıyor. Öncelikle aileler böyle vakalar yaşandığında hukuka taşımamayı tercih ediyor. Böyle olunca da sanıklar da cezasız kalıyor. Bu cezasızlığı ortadan kaldırmak ve bu saldırıları açığa çıkarmak için hem adalet sistemiyle hem de bizlerle her türlü paylaşımı yapabilirler. Kamuoyunun da bu konuda hassas olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

"ENGELLİLERE YÖNELİK SALDIRILAR AYRIMCILIKLA CEZALANDIRILMALI"

Kamuoyunun bu tür davalara sahip çıktığında daha adil kararların alındığını söyleyen Piroğlu, verili hukuk sisteminin engellileri hedef alan saldırıları ayrımcılıkla yargılayacak teminatlardan yoksun olduğuna dikkat çekti. Piroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nedeni belirsiz bir şekilde 'nefret saiki' diye bir başlık eklediler. Bugün saldırganlar 'şaka yaptık' yalanına sığınıyorlar. Bunlardan kurtulmak için biran önce Adalet Bakanlığı engellilere yönelik saldırıları ayrımcılıkla tanımlamalıdır. bugünkü dava ayrımcılığa dairdir. Biz bu konuda kamuoyuna çağrı yapmaya ve süreci takip etmeye devam edeceğiz" (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÇAYKUR'da Öz Gıda İş üyesi olmayan işçiye verilen sözler yerine getirilmedi

SONRAKİ HABER

Lübnan’da üç eski bakan hakkında yolsuzluk suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...