21 Kasım 2019 12:45

Bolivya’da seçimler için meclis çalışmaları başladı

Bolivya’da darbeyle hükümetten indirilen Evo Morales’in partisi MAS ile muhalefetin ilan ettiği “geçiş hükümeti” birlikte çalışmaya başladı. 12 Ocak’ta seçimlerin yapılması planlanıyor.

Fotoğraf: Lokman İlhan/AA

Paylaş

Bolivya'da, ülkeyi seçime götürmesi bekleyen Çokuluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisinde seçim yasa tasarı ve tekliflerini inceleyecek bir komisyon oluşturuldu. Böylece ordu baskısıyla istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales’in partisi MAS (Sosyalizm Hareketi), meclis çoğunluğu olmadan sağ muhalefet tarafından ilan edilen “geçiş hükümeti”ni fiili olarak tanımış oldu.

20 Kasım'da yapılan meclis oturumunda “Ulusal ve bölgesel seçimlerin gerçekleştirilmesi için özel geçiş yasası” sunuldu ve yasal süreç başlatıldı. 

SEÇİMLER 12 OCAK’TA YAPILABİLİR

Darbeden sonra Senatörler Meclisinde ilk kez, muhalifler ve eski iktidar partisi MAS katılımıyla seçim takviminin belirlenmesi için Anayasa Komisyonu oluşturuldu. Başkanlığını muhalif Oscar Ortiz’in, başkan yardımcılığını ise istifa eden MAS üyesi Senatörler Meclisi Başkanı Adriana Salvatierra’nın yapacağı komisyon, “geçici devlet başkanlığı”na getirilen Jeanine Anez ve MAS’ın ayrı ayrı hazırladıkları seçim yasası çalışmalarını inceleyip sonuçlandıracak.

Senatörler Meclisinin ardından seçim yasasını inceleyecek ALP’nin alt kanadı Milletvekilleri Meclisi de aynı şekilde uzun bir süre sonra tüm tarafların katılımıyla toplandı. Milletvekilleri Meclisinde başkanlığa MAS’tan Sergio Choque, yardımcılığına ise aynı partiden Henry Cabrera seçildi.

İnfobae.com’un haberine göre seçimlerin 12 Ocak 2020’de yapılması öngörülüyor.

HALK DİRENİŞİ DARBECİLERİ TANIMIYOR

Öte yandan Anez’in istifasını isteyen halk protestoları ülke genelinde devam ediyor. Bolivya basınındaki haberlere göre, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda 8 sivilin daha öldürüldüğü La Paz’ın bitişiğindeki şehir El Alto’da gerginlik sürüyor.

“Geçiş Hükümeti” Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Senkata Mahallesi’ndeki akaryakıt ve LPG aktarım merkezinin etrafını yine barikatlarla kapatmaya başladığı iddia edildi.

Protestoların yaşandığı diğer bölgelerden Cochabamba vilayeti kırsalında yol kapatma eylemlerini sürdüren köylüler ise Anez istifa edene kadar geri adım atmayacaklarını duyurdu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe Üniversitesi biyoloji öğrencileri: Üniversitede laboratuvar var malzeme yok

SONRAKİ HABER

Kaz Dağları'nı savunanlar yeni bir ağaç katliamını belgeledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...