21 Kasım 2019 11:03

“Savaş bütçesi büyüdü, halka düşen pay küçüldü”

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, savunma adı altında savaşa ayrılan bütçenin emekçilerin eğitim ve sağlık gibi haklarından çalındığını söyledi.

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven | Fotoğraf: MA

Paylaş

Meclis alt komisyonlarda tartışılan 2020 bütçesini değerlendiren KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, “güvenlik” adı altında savaşa ayrılan payın büyüklüğüne dikkati çekerek, “Savunmaya ayrılan pay, eğitim, sağlık ve halka ayrılan paydan alınmış durumda” dedi.

Meclis alt komisyonlarında tartışılan 2020 Yılı Genel Merkezi Bütçesi’ni değerlendiren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, “savunma ve güvenlik” için ayrılan payın yüzde 27 oranla artırılmasına dikkat çekti. Bu payın yükseltilmesiyle emekçilere, yoksullara ayrılan payın azaldığını vurgulayan Güven, “Savunmaya ayrılan pay, eğitimden, sağlıktan ve halka ayrılan paydan alınmış durumda. Yani ülke ekonomisi, krizle boğuşan emekçiler yerine savaşa ve sermayeye ayrılmış durumda” diye belirtti. AKP hükümetinin bir sermaye hükümeti olduğunu dile getiren Güven, emekçilerinin vergilerinden oluşan bütçenin savaş politikalarına ayrılmasının hükümet politikası olduğunu söyledi.

“ZAMLARIN SEBEBİ SAVAŞ”

Savaştan kaynaklı bütçe açığının zamlarla kapatılmaya çalışıldığını belirten Güven, doğal gaza yılbaşından bu yana yüzde 55,69 zam geldiğini ifade etti. Güven, “TÜİK, yıllık TÜFE'yi yüzde 9,26 şeklinde açıklarken, aynı dönemde vatandaşın temel gıda maddesi olan ekmek yüzde 15,4 oranında arttı. Cep telefonundan konuşma ücretine yüzde 41,6, sigaraya yüzde 44,3 zam geldi” diye belirtti. Vergi düzeninin adaletsiz olduğunu sözlerine ekleyen Güven, hükümetin yeni vergi paketlerinde dolaylı vergilerle temel tüketime zamları artırarak, ekonomik ve siyasal krizinin bedelini halka çıkardığını dile getirdi.

“İNTİHAR VAKALARI ARTACAK”

Güven, temel tüketime gelen vergilerin geçim sıkıntısı yarattığına vurgu yaparak, “Temel tüketime yapılacak zamlar kış aylarında artacak giderlerle birlikte insanlar eğer örgütlü mücadele birleştirilmezse bireysel çıkış yolu bulamadıkları noktada, maalesef intiharlara sürüklenecektir” dedi.

“YURTTAŞ KENDİNİ NASIL GÜVENDE HİSSEDECEK?​”

Güvenlikçi bütçe politikaların “ülke güvenliğini” sağlamadığını anımsatan Güven, şunları söyledi: “Emekçilerin kendini ifade edemediği, seçilmiş insanların kayyumlarla görevden alındığı, sendikaların eylemlerinin ve grevlerinin yasaklandığı bu koşullarda demokrasinin ‘zerresinden’ bile bahsedilemez.” Hükümetin bu politikalarının demokrasiye ve halka karşı yapılan bir darbe olarak nitelendiren Güven, “Türkiye’deki demokratik kazanılmış hakların, anayasanın ortadan kaldırılmasıdır. Bütçeye dair talebini bile ifade edemeyen yurttaş, kendini nasıl güvende hissedecek? Bizlerin basın açıklaması yapmayıp intihar mı etmemiz bekleniyor?​” diye konuştu.

Güven, muhalefet partilerinin, sendikaların, emek örgütlerinin tek bir çatıda buluşarak ekonomik krize, yoksullaşmaya, adaletsiz vergi sistemine karşı “savaşa değil, barış için bütçe’ talebiyle ortak mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Antep’teki odalardan iş cinayeti açıklaması: Sorumluluk Şahinbey Belediyesine aittir

SONRAKİ HABER

Balıkesir'de 3.9 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...