21 Kasım 2019 07:54

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Armut: Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz

Kayyum atanan Hakkari Belediyesinin Eş Başkanı Hümeyra Armut: Sokakta, mahallede, iş yerlerinde dayanışmaya ve mücadeleye devam edeceğiz. Asla vazgeçmeyeceğiz.

Hümeyra Armut | Fotoğraf. MA

Paylaş

Kayyum atanan Hakkari Belediyesi'nin Eş Başkanı Hümeyra Armut, kayyumların kadına ve kadın kazanımlarına yönelik saldırı olduğunu dile getirerek, "Sokakta, mahallede, iş yerlerinde dayanışmaya ve mücadeleye devam edeceğiz. Asla vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Kayyum atanan Hakkari Belediyesi'nin Eş Başkanı Hümeyra Armut, kadınları ve kadın çalışmalarını hedef alan kayyum politikalarını değerlendirdi. 2016 yılında devreye konulan kayyumların ilk hedefinin kadınlar ve özellikle de belediyeler tarafından açılan kadın kurumları olduğunu hatırlatan Armut, 2'nci kez atanan kayyumların da aynı anlayışı sürdürdüğünü söyledi. 

Şiddetin her alanda sürdüğünü dile getiren Armut, kadınlara ulaşma ve şiddetle mücadele çabalarının kayyumlar eliyle yok edilmeye çalışıldığını belirtti. Armut, "Görünen tabloda adeta toplum erkeğinmiş gibi gözüküyor. Bu nedenle kadınlar iş hayatında, evinde ya da sokakta kendisine bir alan bulamıyor. Kadınlar olarak yerellerde kendimize bazı alanlar yarattık; ancak erkek egemen sistem buna da saldırılarda bulundu" dedi. 

ÖNCE İŞLEVSİZ HALE GETİRİLDİ 

2015 yılında Hakkari Belediyesi tarafından açılan Binevş Kadın Danışma Merkezi'nin, 2016 yılında atanan kayyum marifetiyle önce işlevsizleştirildiğini ve ardından da kapatıldığını dile getiren Armut, "Kayyum belediyede Aile ve Kültür Müdürlüğü'nü kurarak başına da bir erkek sosyolog atadı. Atılan adım aslında bütün kadınlara bir hakarettir. Biz kadınlar erkek zihniyetiyle mücadele ederken, bu uğurda binlerce kadın canını vermişken, işkenceler görmüşken, özgürlüklerinden olmuşken ya da evlerinde bilinmeyen bir sebepten katledilmiş veya evlerine hapsedilmişken, bir erkekle bu kadınların hayatlarına dokunabileceklerini zannediyorlar. Yani buna inanacak bir noktadalar" dedi. 

KADIN MERKEZİNİ HALA POLİS KULLANIYOR

31 Mart sonrası belediye bünyesinde yeniden bir kadın merkezi açmaya çalıştıklarını; ancak bürokratik engellerle karşılaştıklarını belirten Armut, “Erkek zihniyetinin yarattığı engellerle karşılaştık. Daha önce Binevş Kadın Danışma Merkezi olarak kullanılan yer özel harekat polislerine tahsis edilmişti. Bütün yazışmalarımıza rağmen bu birimler oradan çıkmadı. Binevş Kadın Danışma Merkezi'ni başka bir yerde açmak istediğimizde de kurumun içinde bir erkek sosyolog kadrolu olarak görevlendirildiği için bu konuda da bir değişikliğe gidemedik” diye konuştu. 

"ŞİDDETİN SİYASİ BOYUTUNU YAŞADIK"

Kayyum atamaların eşbaşkanlığa yönelik saldırı olduğunu vurgulayan Armut, “Atanan kayyum aslında eşbaşkanlığa ve kadına yönelik bir saldırıdır. Bizlerin hiçbir şekilde yönetimde söz sahibi olmamıza izin verilmedi. Biz kadınların bu konuda yapabileceği birçok şey varken buna yönelik yine birçok engelle karşılaştık. Kadınlara yönelik her alanda şiddet yaratılıyor. Bizler şiddetin başka bir boyutu olan siyasi boyutunu yaşadık. Eşbaşkanlık için çok mücadele verdik, ağır bedeller ödendi. Eşbaşkanlık sistemi bizim kazanımımızdır, asla vazgeçmeyeceğiz" ifadesinde bulundu.  

"DAYANIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Yaklaşan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ne de değinen Armut, kadına yönelik şiddetle etkin mücadelenin, kadın dayanışmasıyla sağlanabileceğine söyledi. Armut, şunları söyledi: "Sokakta, mahallede, iş yerlerinde kadın dayanışmasına devam edeceğiz. Mor rengi her yerde mor rengidir. Kadın her yerde kadındır. Dokunabildiğimiz bütün kadınlarla dayanışma içinde olacağız.” (Hakkari/MA)

ÖNCEKİ HABER

Van T Tipi Cezaevinde kadınlara çıplak arama dayatması

SONRAKİ HABER

10 Ekim Katliamı: Sanık Yakub Şahin, katliamdan 10 gün önce polise ihbar edilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...